Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Dalqvist leder herrlandslaget genom EM-kvalavslutningen

Välmeriterade Per-Erik Dalqvist, 38, tar över förbundskaptensrollen för Sveriges volleybollherrar under resterande delen av EM-kvalet.

- Ett mycket ärofyllt uppdrag - det största man kan göra som tränare i Sverige. Det känns naturligtvis väldigt bra. Jag ser fram emot det, säger Per-Erik Dalqvist.

Dalqvist har varit elittränare i över tio år och har längs vägen utvecklats till en av landets absolut främsta och väldekorerade.
- Per-Erik är en passionerad och driven coach med bra volleybollkunskap och goda meriter. Jag är glad att vi hittat en bra och snabb lösning på det uppkomna läget, säger Ismo Peltoarvo, landslagsansvarig förbundschef på Riksträningscentrum i Falköping.

Tränarkarriären inleddes i Örkelljunga 2007 och fortsatte sedan i grannkommunen Ängelholm. Från 2010 och tre år framåt agerade "Perra" instruktör vid Svenska Volleybollförbundets Riksidrottsgymnasium (RIG) i Falköping. Därefter bar det vidare till Japan och tre år i Toyoda Gosei Trefuerza där han tog sig an rollen som assisterande tränare samt fys- och scoutansvarig bakom svenske tränarlegendaren Anders Kristiansson. Tillsammans förde de laget till flera titlar. Säsongen 2016/17 fortsatte äventyret i tyska Bundesligalaget Rote Raben, innan han värvades hem till Sverige inför säsongen 2017/18. Där och då tog han över Hylte/Halmstads elitserieherrar, vilka han ledde till ett SM-guld så sent som i våras. Med Dalqvist kvar vid rodret är hallänningarna favorittippat även den här säsongen.

Dalqvist är ett bekant namn också i landslagssammanhang. Under vårens Golden European League-äventyr var han del av ledarstaben runt herrlandslaget. Nu ska han alltså lotsa samma lag genom de avslutande januarimatcherna i EM-kvalet.

”Intressant och talangfull grupp”

EM-kvalet inleddes i augusti med totalt fyra matcher och avslutas i början av januari med ytterligare två drabbningar. Lördagen den 5 januari bortaspelar Sverige mot gruppledande Grekland i Aten. Onsdagen den 9 januari avslutas kvalet sedan med hemmamatch mot Azerbajdzjan i Eriksdalshallen i Stockholm. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

- Jag känner de allra flesta av landslagsspelarna sedan innan, dels från tiden på RIG och dels från Elitserien. Det är en intressant och talangfull grupp jag har att jobba med. I augusti fick de väl inte riktigt med sig resultaten de önskade sig. Tiden vi har att förbereda oss på inför januari är ganska kort, så vi får se vad vi kan göra rent resultatmässigt. Min förhoppning är att vi kan starta upp med en go' känsla och att vi kan göra något bra för framtiden, säger Dalqvist.

- När EM-kvalet är över utvärderar vi och tar ett nytt beslut om hur ledarstaben kring herrlandslaget ska se ut framåt, säger Peltoarvo.

FAKTA OM FÖRBUNDSKAPTENEN
Namn: Per-Erik Dalqvist
Ålder: 38
Tidigare tränaruppdrag: Vingåker, Örkelljunga, Engelholm, Toyoda Gosei (JPN), Rote Raben (GER), Hylte/Halmstad.
På meritlistan: Guld i japanska V-league 2016, mästare i kejsarens cup i Japan 2015, guld i nationella cupen i Japan, semifinal i tyska cupen 2017, SM-guld 2018 med Hylte/Halmstad.

Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto: Robert Boman / Johan Löf, Bildbyrån

Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2018-10-30

Senast uppdaterad: 2018-10-30

Visa fler nyheter

Sponsorer