Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

#EuroLeagueW: Damlandslagets GEL-moståndare klara

Idag, torsdag, lottades grupperna till 2019 års upplaga av Golden European League. Sveriges volleybolldamer ställs mot Tjeckien, Ukraina och Slovakien.

Damlandslaget i volleyboll har ett häftigt 2018 att blicka tillbaka på. I slutet av april annonserades att Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) inleder en satsning på laget, med siktet inställt på OS 2024 i Paris och OS 2028 i Los Angeles. Satsningen innebär bland annat att SOK går in med resurser i form av fysteam och ekonomiskt stöd.

Resan till slutmålet är lång, men fick minst sagt en drömstart i mitten av juni då laget spelade hem ett historiskt guld på hemmaplan när Silver European Leagues Final Four-spel avgjordes i Nyköping. Därmed säkrade damerna också uppflyttning till Golden European League (GEL), den bättre av de två European League-divisionerna.

- Vi har sett en stark utveckling på både grupp- och individnivå, samtidigt som vi gläds över de sportsliga framgångarna. Segern i "silverdivisionen" har genererat självförtroende och skänkt energi till den fortsatta satsningen, säger Ismo Peltoarvo, landslagsansvarig förbundschef vid Svenska Volleybollförbundets Riksträningscentrum.


Foto: Robert Boman

Alla möter alla

I maj/juni är det alltså dags för 2019 års upplaga av Golden European League. I den inledande gruppspelsfasen ställs Sverige mot EM-kvalmotståndaren Tjeckien samt Ukraina och Slovakien. Gruppmotståndarna utmanar varandra två gånger, en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan. Det innebär att alla lag spelar totalt sex gruppspelsmatcher.

I de totalt tre fyrlagsgruppera går gruppsegrarna och bästa tvåan vidare till finalhelgen, kallad Final Four. De lag som sedermera slutar som GEL-mästare samt silvermedaljörer kvalificerar sig för Challenger Cup där framstående landslag från samtliga kontinentala förbund gör upp om en plats i Nations League, där världens bästa volleybollnationer tar plats.

Preliminärt spelschema:


25/26 maj: SWE vs CZE
29 maj: SWE vs UKR
1/2 juni: SVK vs SWE
8/9 juni: SWE vs SVK
12 juni: UKR vs SWE
15 juni: CZE vs SWE

Läs mer om European League-lottningen i Europeiska Volleybollförbundets (CEV) nyhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Mer info om 2019 års upplaga finns via den här länken! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.EM-kvalfest i Stockholm

Den som vill se volleybollandslagen briljera på hemmaplan behöver dock inte vänta till maj. Onsdagen den 9 januari avslutas nämligen EM-kvalet då både damerna och herrarna invaderar Stockholm och klassiska Eriksdalshallen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för dubbla drabbningar. 17:00 utmanar herrlandslaget samman med Azerbajdzjan. Tre timmar senare tar sig damlandslaget an Tjeckien.

Det här är en dag vi klär oss i gult och blått och tar med familj och vänner för att heja fram våra landslag till segrar. Tillsammans skapar vi magisk inramning och gör Eriksdalshallen till en ointaglig volleybollborg!

Köp biljett nu och se två EM-kvalmatcher till priset av en!
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
17.00: Sverige (h) vs Azerbajdzjan
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
20.00: Sverige (d) vs Tjeckien
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Plats: Eriksdalshallen (Södermalm), Stockholm
Biljetter: Säljs via Tickster.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. En biljett ger entré till båda matcherna. Vuxen (18+) 150 kr, barn/ungdom (4-17 år) 65 kr, barn 0-3 går in gratis (biljett bokas kostnadsfritt via Tickster).

Klicka gärna in på det officiella Facebookevenemanget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och anmäl att du kommer!


Fler nyheter

Publicerad: 2018-12-13

Senast uppdaterad: 2018-12-13

Visa fler nyheter

Sponsorer