Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval: Damlandslaget möter antagonisten

Sveriges volleybolldamer är redo att kliva in i den andra och sista kvalperioden till 2019 års EM-slutspel. För att hålla drömmen om avancemang vid liv krävs att laget bortabesegrar antagonisten Estland.

Damlandslaget drömstartade EM-kvalet i mitten av augusti genom att bortabesegra haussade gruppfavoriten Tjeckien med 3-2, men därefter följde tre raka förluster. Först mot hemma mot Estland, sedan två gånger om mot nu EM-klara Finland.

Hoppet om avancemang lever dock när EM-kvalet startar om med två avslutande omgångar. Vinner Sverige sina resterande matcher, samtidigt som Finland sopar rent, är EM-biljetten klar.

Visst är vägen dit tuff, men då ska man komma ihåg att Sverige besegrade båda sina kommande motståndare - Estland och Tjeckien - under föregående kalenderår.

Första hindret på vägen är alltså Estland. Matchen, som spelas söndagen den 6 januari, står mellan två trupper som vid det här laget känner varandra utan och innan. Under de senaste tre åren har lagen stött på varandra inte mindre än fyra gånger, två gånger i EM-kvalsammanhang och två gånger i Silver European League.
- Ja, vi har mötts mycket och det ska bli kul att mäta oss mot dem igen. Det blir alltid bra matcher - det är två jämna lag och det är dagsform som avgör, säger förbundskapten Jonas Svantesson.

Inför den femte drabbningen lagen emellan har Estland 3-1 i inbördes möten, sett sedan maj 2016. Noterbart är att tre av fyra matcher gått hela vägen till skiljeset, vilket vittnar om hur tajt och jämnt det brukar vara. Matchen spelas i Tartu och startar 15:00 svensk tid. Se den live via eurovolley.tv! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Vi måste hålla nere våra egna misstag och låta stå för den biten. Vi är som bäst när vi jobbar hårt och framgångsrikt i defensiven och på så vis stressar motståndarna. Det ska vi utnyttja! Vi har två roliga matcher framför oss och ser fram emot att spela dem. Kul också att få avsluta kvalet på hemmaplan nästa vecka där vi på nytt ska försöka störa det toppseedade laget (Tjeckien) i gruppen, fortsätter Svantesson


Foto: Robert Boman

"Bella" saknas

Italienproffset Isabelle Haak, 19, finns inte med i truppen som reser till Estland, detta på grund av att ligaspelet med klubblaget Savino del Bene Scandicci krockar med söndagens EM-kvalmatch.
- Vi ser det som mycket olyckligt att Europeiska Volleybollförbundet har planerat EM-kvalet på ett sätt som försatt Isabelle i en omöjlig sits, en rävsax, säger Ismo Peltoarvo, landslagsansvarig förbundschef vid Svenska Volleybollförbundets Riksträningscentrum.

- Reglerna säger att klubben ska släppa henne, men de går för seriesegern och då är varje match jätteviktig. I och med att "Bella" är deras stora stjärna ligger ju också en outtalad press på henne att vara med. Vi har under en längre tid intensivt samtalat med såväl italienska ligan som klubblaget för att hitta en lösning, exempelvis att få till stånd en matchflytt, men det har inte lyckats. Vi fortsätter jobba för att få loss henne till den avslutande EM-kvalmatchen i Stockholm den 9 januari, fortsätter Peltoarvo.

EM-kvalfest i Stockholm

Onsdagen den 9 januari invaderar båda Sveriges volleybollandslag huvudstaden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för dubbla EM-kvalmatcher. 17:00 drabbar herrlandslaget samman med Azerbajdzjan. Tre timmar senare tar sig damlandslaget an Tjeckien.

Det här är en dag vi klär oss i gult och blått och tar med familj och vänner för att heja fram våra landslag till segrar. Tillsammans skapar vi magisk inramning och gör Eriksdalshallen till en ointaglig volleybollborg.

Köp biljett nu och se två EM-kvalmatcher till priset av en!
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
17.00: Sverige (h) vs Azerbajdzjan
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
20.00: Sverige (d) vs Tjeckien
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Plats: Eriksdalshallen (Södermalm), Stockholm
Biljetter: Säljs via Tickster.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. En biljett ger entré till båda matcherna. Vuxen (18+) 150 kr, barn/ungdom (4-17 år) 65 kr, barn 0-3 går in gratis (biljett bokas kostnadsfritt via Tickster).

Klicka gärna in på det officiella Facebookevenemanget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och anmäl att du kommer!


EM-KVALTRUPPEN

Passare


Josephine Tegenfalk, Örebro Volley
Vilma Andersson, Engelholms VS

Centrar


Jonna Wasserfaller, Pölkky Kuusamo (FIN)
Linda Andersson, Örebro Volley
Filippa Hansson, LIU Brooklyn Blackbirds (USA)
Julia Nilsson, Svedala VBK

Spikers


Isabelle Haak, Savino del Bene Scandicci (ITA) - ej ännu anslutit p.g.a. ligaspel
Anna Haak, Marquette Golden Eagles (USA)
Rebecka Lazic, Energa MKS Kalisz (POL)
Hanna Hellvig, Lidingö SK
Diana Lundvall, Örebro Volley
Maya Tabron, Engelholms VS
Wilma Calmfors, Värnamo VBA

Liberor


Klara Andersson, Engelholms VS
Sofie Sjöberg, Örebro Volley

Ledarstab


Jonas Svantesson, förbundskapten
Jessica Sandberg, assisterande tränare
Victor Alexandersson, assisterande tränare
Alberto Chaparro, scout/tränare
Beata Donborg, team manager

EM-KVALMATCHER I JANUARI
6 januari | 

ESTLAND vs SVERIGE

 | EM-kval
15:00 | Melina Merkouri hall, Rentis (Grekland)

9 januari | 

SVERIGE vs TJECKIEN

 | EM-kval
20:00 | Eriksdalshallen, Stockholm

OM EM-KVALET
EM-kvalet avgörs under två perioder 2018/19. Den första perioden är 13-27 augusti 2018, den andra är 5-9 januari 2019. Sverige har lottats in i en grupp bestående av Tjeckien, Finland och Estland. Gruppsegraren och grupptvåan kvalificerar sig för 2019 års EM-slutspel som avgörs i fyra länder (Turkiet, Ungern, Polen och Slovakien).

Mer info finns på den officiella turneringssajten (spelschema, tabeller, statistik, fria bilder)! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Fler nyheter

Publicerad: 2019-01-04

Senast uppdaterad: 2019-01-04

Visa fler nyheter

Sponsorer