Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval: Grekland släckte herrlandslagets hopp om avancemang

Herrlandslaget i volleyboll förlorade lördagens EM-kvalmatch borta mot favoriten Grekland i tre raka set. Därmed är hoppet om avancemang till EM-slutspelet ute. På onsdag avslutas kvalet med hemmamatch i Stockholm mot Azerbajdzjan.

Gruppledande och hittills obesegrade Grekland blev som väntat en hård nöt att knäcka för Sveriges volleybollherrar. Att de redan hade EM-biljetten säkrad var inget som gjorde att de lättade på gasen. Här var det full fart som gällde. Från start till mål. Siffrorna skrevs till 25-18, 25-18, 25-22. August Borna blev poängbäst i det svenska laget med sina nio inspelade poäng.

- Vi gör det bra till 90 procent idag. Så fort vi inte är hundra i en aktion eller blir för passiva så är grekerna så pass bra de gör poäng på en gång. I både första och andra set är det enstaka rotationer som vi fastnar i och som avgör. I sista spelar vi bra, men åker dit på hoppservar från en av deras centrar. Där får de göra lite för många poäng. I övrigt håller vi ihop servemottagningen - vi har fina siffror - och tack vare det får vi med våra centrar på ett bra sätt i anfallsspelet. Där är vi bättre än motståndarna. Vi förlorar med 0-3, men inget annat lag i gruppen har haft så här bra siffror borta mot Grekland under EM-kvalet. Vi har haft kort om tid att förbereda oss på och saknade därför samspelet idag, sammanfattar  förbundskapten Per-Erik Dalqvist efter matchen.

I och med förlusten står klart att det svenska herrlandslaget missar EM-slutspelet som avgörs senare i år.
- Det var inte idag vi missade EM, det gjorde vi tidigare. Det var inte den här matchen - borta mot favorittippade Grekland - som vi skulle vinna. Sedan är det klart att det hade varit väldigt kul att spela en betydelsefull och potentiellt direkt avgörande match på hemmaplan i Stockholm om några dagar. Men det är inget vi har tid att lägga tankekraft på nu. Vi kan inte lägga oss ner och dö. Det finns mycket att spela för för det här laget, inte minst för framtiden. Nu är det bara att ladda om och ge Azerbajdzjan en riktig match på onsdag, fortsätter Dalqvist.


Hyllar debutanten

Dalqvist lyfter fram seniorlandslagsdebuterande Oskar von Sydow (19 år), som ersatte skadade Victor Nielsen på passarpositionen i dagens match:
- Det finns betydligt lättare sätt att göra debut på än på bortaplan mot Grekland, men Oskar gör det jäkligt bra. Han klev in på banan med ett lugn och spelade bra från börjar till slut. Han verkar ha nerver av stål.

Hur utspelade sig då matchen? Jo, första set var länge jämnt. Hemmalaget skaffade sig ett litet försprång på två poäng, ett avstånd de sedan lyckades hålla länga och väl. Men det för dagen vitklädda Sverige visade kämpaglöd, jobbade frenetiskt i defensiven och lyckades gräva upp ett gäng till synes omöjliga bollar. Det hårda jobbet gav utdelning när Sverige kämpade sig ikapp till 17-17, men glädjen blev kortvarig. Grekland stod för ett imponerande ryck, via sex raka poäng, och var snart framme vid setbollar. Siffrorna skrevs till slut till 25-18.

I andra set blev siffrorna de samma. Grekland drog ifrån vid ställning 6-6 och släppte sedan aldrig taget om akten, till Sveriges stora förtret. Den tredje och avslutande akten var den på pappret jämnaste. Sverige hamnade dock på efterkälken direkt och fick på nytt slita för att försöka hämta ikapp underläget. Men förgäves, en servemiss till 25-22 för Grekland släckte den svenska EM-drömmen definitivt.


Damlandslaget möter Estland

I morgon, söndag, ställs Sveriges damlandslag mot antagonisten Estland på bortaplan Länk till annan webbplats.. Förutsättningarna är i princip de samma som herrlandslaget hade idag. Det finns bara en sak som gäller. Seger. Matchen startar 15:00 svensk tid och livestreamas via www.eurovolley.tv Länk till annan webbplats.. Läs mer om matchen i den här artikeln! Länk till annan webbplats.

Länk till annan webbplats.Kvalet avslutas i Stockholm

Onsdagen den 9 januari invaderar sedan båda Sveriges volleybollandslag huvudstaden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för avslutande EM-kvalmatcher. 17:00 drabbar herrlandslaget samman med Azerbajdzjan. Tre timmar senare tar sig damlandslaget an Tjeckien.

Det här är en dag vi klär oss i gult och blått och tar med familj och vänner för att heja fram våra landslag till segrar. Tillsammans skapar vi magisk inramning och gör Eriksdalshallen till en ointaglig volleybollborg.

Köp biljett nu och se två EM-kvalmatcher till priset av en!
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
17.00: Sverige (h) vs Azerbajdzjan
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
20.00: Sverige (d) vs Tjeckien
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Plats: Eriksdalshallen (Södermalm), Stockholm
Biljetter: Säljs via Tickster.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. En biljett ger entré till båda matcherna. Vuxen (18+) 150 kr, barn/ungdom (4-17 år) 65 kr, barn 0-3 går in gratis (biljett bokas kostnadsfritt via Tickster).

Klicka gärna in på det officiella Facebookevenemanget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och anmäl att du kommer!


EM-KVALTRUPPEN
Passare


Victor Nielsen, Hylte/Halmstad
Oskar von Sydow, Falkenbergs VBK

Centrar


David Pettersson Hylte/Halmstad
Jens Ahremark Linköpings VC
Joar Jämtsved Millberg, Sollentuna VK
Sergej Engström, Sollentuna VK

Spikers


Erik Sundberg, VaLePa (FIN)
Viktor Lindberg Raision Loimu (FIN)
Daniel Gruvaeus, Falkenbergs VBK
Staffan Blomgren, Sollentuna VK
August Borna Lunds VK
Johan Gruvaeus, Falkenbergs VBK

Liberor


Anton Tegenrot, Hylte/Halmstad
Joel Andersson Norsjö VK

Ledarstab


Per-Erik Dalqvist, förbundskapten
Göran Persson, assisterande tränare
Andreas Bengtsson, scout
Saffet Eraybar, team manager

EM-KVALMATCHER I JANUARI
5 januari | GREKLAND 3-0 SVERIGE

 | EM-kval
16:00 | Melina Merkouri hall, Rentis (Grekland)

9 januari | SVERIGE vs AZERBAJDZJAN

 | EM-kval
17:00 | Eriksdalshallen, Stockholm

OM EM-KVALET
Kvalet avgörs under två perioder 2018/19 och består av sju grupper. Den första perioden är 13-27 augusti 2018, den andra är 5-9 januari 2019. Laget ställs mot Grekland, Luxemburg och Azerbajdzjan. Samtliga gruppettor och de fem bästa grupptvåorna kvalificerar sig för 2019 års EM-slutspel som avgörs i fyra länder (Belgien, Nederländerna, Frankrike och Slovenien). Noterbart är att antalet segrar (kriterie 1) väger tyngre än antalet inspelade poäng (kriterie 2) när tabellen räknas samman.

Mer info finns på den officiella turneringssajten (spelschema, tabeller, statistik, fria bilder)! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2019-01-05

Senast uppdaterad: 2019-01-05

Visa fler nyheter

Sponsorer