Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval: Heroisk insats räckte inte - damlandslaget missar EM-slutspelet

Sveriges volleybolldamer är inte längre med i racet om en plats i EM-slutspelet som avgörs senare i år. Det såg Estland till när de 3-1-besegrade Sverige under söndag eftermiddag.

… men det satt långt inne. Sverige kämpade ursinnigt och pressade motståndet till det yttersta. Siffrorna skrevs till 19-25, 25-23, 25-17, 25-23 för Estland. Anna Haak blev poängbäst i det svenska laget med 14 poäng, tätt följd av Rebecka Lazic som noterades för 13.

- Vi tog chansen i början och startade enormt bra. Estland var synbart tagna av stundens allvar och vi lyckades stressa dem - precis som vi pratat om innan. Vi vågade verkligen gå för det och tystade en hel hall med 3000 pers på läktarna. Vi gjorde det jobbigt för motståndarna och de kände pressen. Sedan lyckades de äta sig in matchen, vilket fick deras nervositet att släppa. Vi tappade servetrycket och deras mottag kom igång på allvar i de två sista seten. Det gjorde att de kunde komma till bättre anfall - ett moment där de är starkare än oss. Samtidigt kämpade vi heroiskt och plockade upp mycket boll i block och i defensiven och på så vis gav vi oss själva chansen att vinna den här matchen. Vi var med hela vägen, sammanfattar förbundskapten Jonas Svantesson direkt efter matchen.


”Övertygad om att vi tar oss till EM”

Bataljen med Estland var en måstematch. Seger var det enda som gällde. I och med förlusten är hoppet om att nå 2019 års EM-slutspel nu ute. Det unga, talangfulla och långsiktigt OS-satsande damlandslaget, som har SOK i ryggen, ser dock framåt.

- Vi måste vara realistiska och titta på gruppen vi lottades in i. Visst vi är bra, men framför allt är vi på gång och ett lag under stark utveckling. Framtiden är vår! På den här nivån går det inte att hoppa över trappsteg, man måste ta ett steg i taget, och i det här läget ligger vi precis under vad krävs för att ta sig till ett EM-slutspel. Vi visade vad vi går för när vi slog Tjeckien - ett topp 10-rankat lag i Europa - tidigare under kvalet. Vi har bevisat både för oss själva och för andra att vi har det i oss, men vi måste hitta en kontinuitet som gör att vi kan hålla oss på den höga nivån hela tiden. Vi har börjat bygga på något häftigt här och jag är övertygad om att vi kommer ta oss till EM med det här gänget, men det måste få ta sin tid. Vi tog ett viktigt steg på vägen när vi vann Silver European League förra sommaren. I år spelar vi därför i gulddivisionen och får möta ännu bättre lag. Och det är där och mot dem vi ska prestera och ta nästa steg, konstaterar Svantesson.

Att matchen skulle bli jämn var nästan givet på förhand. Inför söndagens match hade kombattanterna stött på varandra hela fyra gånger sedan maj 2016, och tre av dessa möten hade gått hela vägen till skiljeset.

Sverige inledde urstarkt och drog direkt ifrån till 3-0, en ledning som fortsatte växa hela vägen till 13-6. Där och då vaknade Estland. Först tog de tillbaka serven, sedan följde de upp med att krympa den svenska ledningen till en ynka poäng (13-12) genom att spela hem fem raka poäng efter en stark serveserie av elitseriebekantingen Nette Peit som har ett förflutet i Lindesberg. Men Sverige svarade och drog ifrån på nytt. Och när lagkapten Jonna Wasserfaller bombade in ett överlapp och sedan följde upp med ett serveess var ledningen åter uppe i sex poäng (19-13). Därefter släppte Sverige aldrig taget om setet. En mäktig blockkavalkad stängde akten vid 25-19.

Andra set började precis som det första; med att Sverige spelade in tre snabba pinnar. Ledningen fortsätta växa och var som mest upp i sex poäng, vid ställning 10-4. Där tuggade dock hemmalagets maskineri igång så sakteliga. Bit för bit åt de sig närmare och vid 16-16 var det kvitterat. När Estland sedan gjorde 17-16 tog laget ledningen för första gången i matchen, varpå en svensk timeout följde. Den tilltänkta effekten uteblev dock och siffrorna rann iväg till 19-16 innan Sverige lyckades reducera. Estland höll sedan avståndet hela vägen in i mål, trots starkt spel i defensiven av de blågula, som tvingade fram långa och underhållande rallyn. När hemmalaget slog in 25-23 förkunnade det dock att matchen var kvitterad, 1-1 i set.

Tredje akten blev tyngre för svensk del. Estland kopplade greppet tidigt och drog ifrån till en 14-9-ledning. Sverige kröp närmare, men bara för att se motståndarna rycka på nytt. I slutet rann siffrorna ifrån och setet skrevs slutligen till 25-17.

Fjärde akten, som skulle visa sig bli den sista, blev en svängig historia där lagen turades om att sitta i förarsätet. Ledningen skiftade sida mest hela tiden. Dramatiken var stor och Sverige spelade med desperation för att hålla EM-drömmen vid liv. Den slocknade dock helt när Estland tog vara på första matchbollen och dunkade in avgörande 25-23.


Kvalet avslutas i Stockholm

EM-kvalets sista omgång spelas onsdagen den 9 januari i Stockholm. Där och då invaderar båda Sveriges volleybollandslag huvudstaden för dubbla EM-kvalmatcher. 17:00 drabbar herrlandslaget samman med Azerbajdzjan. Tre timmar senare tar sig damlandslaget an Tjeckien.
- Vi vill avsluta med seger. Tjeckien ska inte få gå till EM. Inte på vår bekostnad och inte på vår hemmaplan. Vi har slagit dem förut och ska göra det igen. Vi har massor att spela för; rankingpoäng, framtiden - det är det vi ska hungra efter. Varenda liten skalp lägger en sten på det vi håller på att bygga med det här laget, avslutar förbundskapten Jonas Svantesson.

Den 9 januari klär vi oss i gult och blått och tar med familj och vänner för att heja fram våra landslag till segrar. Tillsammans skapar vi magisk inramning och gör Eriksdalshallen till en ointaglig volleybollborg!

Köp biljett nu och se två EM-kvalmatcher till priset av en!
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
17.00: Sverige (h) vs Azerbajdzjan
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
20.00: Sverige (d) vs Tjeckien
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Plats: Eriksdalshallen (Södermalm), Stockholm
Biljetter: Säljs via Tickster.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. En biljett ger entré till båda matcherna. Vuxen (18+) 150 kr, barn/ungdom (4-17 år) 65 kr, barn 0-3 går in gratis (biljett bokas kostnadsfritt via Tickster).

Klicka gärna in på det officiella Facebookevenemanget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och anmäl att du kommer!


EM-KVALTRUPPEN
Passare


Josephine Tegenfalk, Örebro Volley
Vilma Andersson, Engelholms VS

Centrar


Jonna Wasserfaller, Pölkky Kuusamo (FIN)
Linda Andersson, Örebro Volley
Filippa Hansson, LIU Brooklyn Blackbirds (USA)
Julia Nilsson, Svedala VBK

Spikers


Isabelle Haak, Savino del Bene Scandicci (ITA) - ej ännu anslutit p.g.a. ligaspel
Anna Haak, Marquette Golden Eagles (USA)
Rebecka Lazic, Energa MKS Kalisz (POL)
Hanna Hellvig, Lidingö SK
Diana Lundvall, Örebro Volley
Maya Tabron, Engelholms VS
Wilma Calmfors, Värnamo VBA

Liberor


Klara Andersson, Engelholms VS
Sofie Sjöberg, Örebro Volley

Ledarstab


Jonas Svantesson, förbundskapten
Jessica Sandberg, assisterande tränare
Victor Alexandersson, assisterande tränare
Alberto Chaparro, scout/tränare
Beata Donborg, team manager


EM-KVALMATCHER I JANUARI
6 januari | ESTLAND 3-1 SVERIGE

 | EM-kval
15:00 | Melina Merkouri hall, Rentis (Grekland)

9 januari | SVERIGE vs TJECKIEN

 | EM-kval
20:00 | Eriksdalshallen, Stockholm

OM EM-KVALET
EM-kvalet avgörs under två perioder 2018/19. Den första perioden är 13-27 augusti 2018, den andra är 5-9 januari 2019. Sverige har lottats in i en grupp bestående av Tjeckien, Finland och Estland. Gruppsegraren och grupptvåan kvalificerar sig för 2019 års EM-slutspel som avgörs i fyra länder (Turkiet, Ungern, Polen och Slovakien).

Mer info finns på den officiella turneringssajten (spelschema, tabeller, statistik, fria bilder)! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2019-01-06

Senast uppdaterad: 2019-01-06

Visa fler nyheter

Sponsorer