Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval: Svackorna fällde damlandslaget mot gruppfavoriten

Sveriges volleybolldamer lyckades inte upprepa augusti månads praktskräll. Laget föll mot Tjeckien i den avslutande EM-kvalmatchen som spelades i ett nästintill fullsatt Eriksdalshallen i Stockholm under onsdagskvällen.

Siffrorna skrevs till 3–0 (25-20, 26-24, 18-25). Anna Haak blev poängbäst i det svenska laget med sina elva poäng och utsågs till lagets MVP. Sverige saknade 19-åriga superstjärnan Isabelle Haak som var upptagen med spel i italienska klubblaget Savino del Bene Scandicci. Saknades gjorde också passartalangen Vilma Andersson som missade matchen på grund av sjukdom.

- Vi är bra med i både första och andra set, men det är enstaka rotationer som vi fastnar i och som förstör, konstaterar förbundskapten Jonas Svantesson och fortsätter: 
- Det är väl lite det som varit problemet genom kvalet. Det började väldigt bra, sedan har det varit upp och ner. Väldigt mycket upp och ner. Vi klarar inte av att hålla en tillräckligt hög kontinuitet i vårt spel - så som vi behöver när vi möter ett lag som Tjeckien, som är ett av Europas topp tio-rankade lag. Allt det här är en del i utvecklingen. Vi behöver mer tid för att jobba på det. När vi håller vår högsta nivå är vi verkligen bra, det visar vi här idag, men vi måste bli bättre på att hålla oss på den höga nivån längre och oftare och undvika svackorna.

Den svenska EM-drömmen sprack den gångna helgen, men för Tjeckien var onsdagens batalj en måstematch. Segern var sedermera ett faktum, men något avancemang blev det ändå inte. Estland lyckades nämligen bortaslå redan EM-klara Finland och norpade därmed andraplatsen i gruppen, på Tjeckiens bekostnad.


Foto: Robert Boman

Golden European League nästa!

Första set var jämnt och svängigt. Sverige hade kommandot när det närmade sig sitt avgörande och var i ledning 19-17 när laget plötsligt fastnade i en rotation, något Tjeckien utnyttjade till max. Gästerna sköljde över de blågula och tog hem akten via 25-20. Surt för Sverige, som i övrigt imponerade i sitt spel.

Andra akten kom i mångt och mycket att likna den första. Tyvärr, för svensk del. För hemmalaget satt i förarsätet och hade ett knappt övertag mer eller mindre från start till mål, men Tjeckien lyckades vända. Igen. Den här gången så sent som vid svensk 23-21-ledning. 26-24 till Tjeckien var ett hårt slag för volleybolldamerna.

Tredje set blev också det sista. Sverige var bra med fram till 13-13, men där och då kom det stora rycket. Tjeckien lade i högsta växeln, samtidigt som det kärvade på andra sidan nät, varpå siffrorna sprang iväg snabbt. Sverige lyckades ändå putsa till siffrorna, som slutligen landade på 25-18 fördel Tjeckien.

Därmed är damlandslagets EM-kvaläventyr över för den här gången. Närmast väntar prestigefyllda nationsturneringen Golden European League, som avgörs i maj och juni. Sverige vann den lägre divisionen, Silver European League, under sommaren 2018 och tog då klivet upp gulddivisionen där de nu ställs mot några av Europas allra bästa landslag.


Foto: Robert Boman

EM-KVALTRUPPEN
Passare


Josephine Tegenfalk, Örebro Volley
Vilma Andersson, Engelholms VS

Centrar


Jonna Wasserfaller, Pölkky Kuusamo (FIN)
Linda Andersson, Örebro Volley
Filippa Hansson, LIU Brooklyn Blackbirds (USA)
Julia Nilsson, Svedala VBK

Spikers


Isabelle Haak, Savino del Bene Scandicci (ITA) - ej ännu anslutit p.g.a. ligaspel
Anna Haak, Marquette Golden Eagles (USA)
Rebecka Lazic, Energa MKS Kalisz (POL)
Hanna Hellvig, Lidingö SK
Diana Lundvall, Örebro Volley
Maya Tabron, Engelholms VS
Wilma Calmfors, Värnamo VBA

Liberor


Klara Andersson, Engelholms VS
Sofie Sjöberg, Örebro Volley

Ledarstab


Jonas Svantesson, förbundskapten
Jessica Sandberg, assisterande tränare
Victor Alexandersson, assisterande tränare
Alberto Chaparro, scout/tränare
Beata Donborg, team manager

EM-KVALMATCHER I JANUARI
6 januari | ESTLAND 3-1 SVERIGE

 | EM-kval
15:00 | Melina Merkouri hall, Rentis (Grekland)

9 januari | SVERIGE 0-3 TJECKIEN

 | EM-kval
20:00 | Eriksdalshallen, Stockholm

OM EM-KVALET
EM-kvalet avgörs under två perioder 2018/19. Den första perioden är 13-27 augusti 2018, den andra är 5-9 januari 2019. Sverige har lottats in i en grupp bestående av Tjeckien, Finland och Estland. Gruppsegraren och grupptvåan kvalificerar sig för 2019 års EM-slutspel som avgörs i fyra länder (Turkiet, Ungern, Polen och Slovakien).

Mer info finns på den officiella turneringssajten (spelschema, tabeller, statistik, fria bilder)! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2019-01-09

Senast uppdaterad: 2019-01-09

Visa fler nyheter

Sponsorer