Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Ny förbundskapten till damlandslaget

Med en månad kvar till den första hemmamatchen i European Golden League kan vi presentera den nya förbundskaptenen för damlandslaget. Ettore Guidetti, med erfarenheter från Italienska A1 och A2 samt polska högstaligan, är Sveriges nya förbundskapten!

Det svenska damlandslaget är en del av Sveriges Olympiska Kommittés stora framtidssatsning inför OS 2024 i Paris och efter fjolårets vinst i Silver European League tog sig damlandslaget inför 2019 till European Golden League. När landslaget tar emot Tjeckien i den första hemmamatchen i Örebro den 25 maj gör de det med en ny förbundskapten. Ettore Guidetti är namnet som ska leda det svenska damlandslaget mot nya framgångar.

Ettore Guidetti har erfarenhet från tränaruppdrag i italienska A1 och A2, från polska högstaligan samt som assisterande coach för italienska juniorlandslaget för damer. Vi pratade med Sveriges nya förbundskapten om hur han är som ledare och vad han hoppas bidra med till det svenska damlandslaget.

- Det känns otroligt roligt! I mitt tycke har Sverige ett väldigt ungt och lovande lag och jag tror att vi kan göra ett bra jobb tillsammans, svarade Guidetti.

Efternamnet Guidetti är ett bekant sådant i volleybollvärlden och bland släktens volleybolltränare hittar man bland annat kusinen Giovanni Guidetti som är tränare för det turkiska damlandslaget.

- Jag kommer från en familj där alla män är volleybolltränare så mitt yrkesval var kanske inte så oväntat. Själv har jag tränat sedan 1999 och haft äran att träna tillsammans med en rad andra begåvade tränare och lag genom åren, förklarade Guidetti.

Sveriges nya förbundskapten lockades av att få coacha ett ung lag med stora framtidshopp.

- Jag hörde att Sverige var ute efter en ny förbundskapten och efter mitt uppdrag i Polen så har min motivation på volleybollplan ändrats något. Som en ung och ny coach vill man oftast bara vinna och jaga titlar men efter att ha jobbat med unga tjejer i Polen så har jag verkligen hittat ny glädje i att jobba med utveckling och att se unga spelare utvecklas och ta nya steg. Jag älskar att coacha och se utveckling så då kändes Sverige, och det unga och talangfulla landslaget, som ett perfekt alternativ.

Just utveckling och lärande beskriver Guidetti som en viktig del av sin tränarstil.

- Som person är jag ständigt lärande, jag fortsätter alltid att lära mig! Jag tror att om man kan lära sig så kan man även utbilda och jag vill fortsätta lära mig varje sekund av mitt liv. Min tanke är att skapa en mentalitet och processer som varar länge framöver. Det bästa man kan skapa är normer för spelare och lag att leva efter.

Sitt nya lag har han självklart studerat noga och han imponeras av talangen laget uppvisat.

- Jag har såklart väldigt bra koll på Bella Haak och även systrarna Lazic. Jag har kollat många matcher nu så tycker mig ha koll på hela laget. Det är ett väldigt ungt och lovande lag så jag ser fram emot att få sätta igång så snart som möjligt!

När han ansluter till sitt nya lag i början på maj blir det första gången han besöker Sverige.

- Jag har aldrig varit i Sverige tidigare men ser mycket fram emot att få besöka landet. Jag har hört att Sverige är ett fantastiskt land och jag vet att ni är väldigt bra på att ta hand om vår planet också. Jag ser fram emot att kunna besöka Stockholm för det har jag hört är en fantastisk stad men jag föredrar att spendera mest tid i volleybollhallen, skrattade Ettore.

För det svenska damlandslaget väntar närmast landslagsläger med den nya förbundskaptenen i början på maj innan European Golden Leauge bjuder på hemmalandskamper i Örebro, Stockholm och Umeå i maj och juni. Se till att säkra era biljetter till landslagets hemmaturne redan nu, länkar till biljetter hittar ni nedan!

Landslagsprogram:
1 -5 maj förberedande läger i Falköping.
8-12 maj testläger i Stockholm.
15-20 maj läger och matcher i Polen mot Australien, Vitryssland och Polen B.
25 maj - 16 juni Gruppspel Golden European League.

European Golden League 2019

25 maj | SVERIGE - TJECKIEN | European Golden League
17:00 | Idrottshuset , Örebro
Biljetter till SVERIGE – TJECKIEN finns här! Länk till annan webbplats.
Till den officiella turneringssajten (nyheter, spelschema, statistik, foton, livescore, m.m)! Länk till annan webbplats.

29 maj | SVERIGE - UKRAINA | European Golden League
18:00 | Eriksdalshallen, Stockholm
Biljetter till SVERIGE – UKRAINA finns här! Länk till annan webbplats.
Till den officiella turneringssajten (nyheter, spelschema, statistik, foton, livescore, m.m)! Länk till annan webbplats.

8 juni | SVERIGE - SLOVAKIEN | European Golden League
17:00 | Umeå Energi Arena, Umeå
Biljetter till SVERIGE – SLOVAKIEN finns här! Länk till annan webbplats.
Till den officiella turneringssajten (nyheter, spelschema, statistik, foton, livescore, m.m)! Länk till annan webbplats.

Foto: Robert Boman/Falkenbergsbild och Volley Talmassons.

Fler nyheter

Publicerad: 2019-04-25

Senast uppdaterad: 2019-04-25

Visa fler nyheter

Sponsorer