Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Förbundskaptenen om landskamperna mot Danmark

Onsdagskvällen bjöd på den sista av fyra landskamper mellan Sverige och Danmark. Herrlandslagets förbundskapten, Per-Erik Dahlqvist, sammanfattar träningsturneringen mot grannlandet.

Mellan 16 maj- 22 maj har herrlandslaget mött Danmark i fyra landskamper. Turneringen inleddes i Danmark där svenskarna åkte på en förlust med 3-1. Sedan väntade en returmatch i Falkhallen i Falkenberg och där blev det en ny förlust, den gången i tre raka set. Vilket även var resultatet i den tredje matchen, som återigen spelades i Danmark. Igår kväll spelades den sista matchen som gick till fem set men väl där blev det tyvärr ytterligare en förlust för det svenska laget. Per-Erik Dahlqvist, förbundskapten för herrarna, sammanfattar här träningsturneringen.

Vi pratade tidigare om de två första matcherna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., det blev ju tyvärr förlust även i den tredje med 3-0 på bortaplan under tisdagen. Du menade dock att det var er bästa match dittills, vad var det som fungerade i spelet och vad saknades för att det skulle speglas även i poängtavlan?

- Vi spelade ett riktigt bra anfallsspel med 60% dödade anfall i match 3. Både passarna och anfallarna tog bra beslut och vi höjde oss rejält här från match 2. Men även Danmark var bra i det momentet så det som fällde avgörandet var serven. Och här var danskarna riktigt bra för dagen. Vi möter fler tunga hoppservar än vad vi är vana från elitserien och har svårt att hantera mottagningen när de går på som mest.

Daniel Gruveaus saknades på grund av ett stukat finger, hur hanterade gruppen förändringen det innebar?

- I den tredje matchen klarar vi det bra. Viktor och Linus gör ett bra jobb och båda två ser bättre och bättre ut match för match. Däremot blir det ett stort avbräck för oss till match fyra då både Linus och Viktor matchas hårt och inte riktigt orkar hela vägen. Här har danskarna en klar fördel då de har fyra vänsterspikers som de spelar runt på.

Några andra spelare du vill lyfta från den tredje matchen?

- Oscar von Sydow fördelar passningarna bra och ser till att vi får många bra lägen i anfallet. Lagkapten Viktor Lindberg spelar även han stabilt och gör många poäng med ett varierat anfallsspel.

Och den fjärde och sista matchen spelades på onsdagen och slutade 2-3, hur beskriver du den matchen?

- Vi spelar lugnt och kontrollerat under de första tre seten. Här hittar vi en högre lägstanivå än tidigare. Vi har dock några spelare som inte orkar matchen igenom och vi gör därför ett par förutbestämda byten i fjärde set. Här tappar vi rytmen och danskarna lyckas vända till seger till slut. 

Några spelare du vill lyfta från gårdagens hemmamatch?

- Det stora utroppstecknet för dagen är Martin Bergmans anfallsspel! Han slår in boll efter boll i mitten och är oerhört svårstoppad. Linus och Viktor gör ett bra jobb på vänsterkanten trots att de är slitna. Och Jacob Link agerar poängmaskin och blir återigen poängbäst med 23 poäng.  

Det var ju en kort och intensiv samling för er del nu på våren, vad tar du med dig från den?

- Det har varit ett bra tillfälle att testa av nya unga spelare för framtiden. Vi har inte hunnit med så mycket individuellt utan har fokuserat mer på en del enkla lagkoncept. Det kommer göra det lättare för oss när vi drar igång i augusti igen med en lite längre landslagsperiod än denna gången.

16 maj | DANMARK 3 - 1 SVERIGE | IDRÆTTENS HUS

17 maj | SVERIGE 0 - 3 DANMARK | FALKHALLEN

21 maj | DANMARK 3 – 0 SVERIGE | IDRÆTTENS HUS

22 maj | SVERIGE 2 - 3 DANMARK | FALKHALLEN

Gårdagens match streamades på Svensk Volleybolls Youtube. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Se sammandrag från matchen i Sportnytt, ca 10 minuter in. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto: Robert Boman.

Fler nyheter

Publicerad: 2019-05-23

Senast uppdaterad: 2019-05-23

Visa fler nyheter

Sponsorer