Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Förbundskaptenen om de inledande matcherna av European Golden League

Han blev nu förbundskapten inför European Golden League och med tre matcher i bagaget pratade vi med Ettore Guidetti om skadorna, förlusterna och förhoppningarna framöver.

I fjol vann de svenska damerna Silver European League vilket kvalificerade dem för årets European Golden League. Tre matcher in turneringen kan de konstatera att det är stor skillnad på lagen mellan Silver och Golden League och det skadedrabbade damlandslaget har inlett med tre förluster. Ettore Guidetti, ny på förbundskaptenposten, menar att de många skadorna försvårat en redan svår utgångspunkt.

 - Vi visste från början att det skulle bli svårt att spela på den här nivån utan Bella men vi visste inte att vi även skulle behöva klara oss utan Rebecka. Det är ett ganska stort glapp upp till den här nivån och lagen vi nu möter i Golden League jämfört med lagen i fjolårets Silver, inleder Ettore Guidetti.

Efter lördagens match mot Slovakien, som var den första landskampen de två damlandslagen sinsemellan, har Sverige nu mött samtliga lag i gruppen. Med lördagens match färsk i minnet utvecklar Guidetti vad hans lag behöver jobba på.

- Lördagens match visar att vi har bättre servar än de två första matcherna men samtidigt måste vi jobba på servemottagning. Om vi låter motståndarna göra två eller tre servess per set kommer det bli väldigt svårt för oss att vara konsekventa i vår sideout.

Chansen till revansch efter lördagens förlust med 3-0 dröjer dock inte särskilt länge. På lördag, 17:00, möts Sverige och Slovakien igen men denna gång i Umeå Energi Arena.

- För matchen på lördag måste vi jobba på en del saker. Vi måste jobba på vår statistik och förbättra den men största fokus är att ge våra unga spelare den rutin sådana här matcher innebär.

- Maya är helt klart en positiv sak vi tar med oss från matcherna som varit. Hon är bara 17 år och även centrarna är unga och passaren likaså. Våra två liberos är inte gamla alls heller och vi behöver spela lite mer aggressivt i nästa match för nu vet vi alla att det är ett glapp till de andra länderna men samtidigt kan vi inte förvänta oss att Bella eller de andra skadade spelarna ska komma tillbaka och vinna matcherna åt oss så all rutin är bra för det här laget.

Flera spelare har stått för fina prestationer under de tre matcher som varit och laget har även sett tre landslagsdebutanter i European Golden League genom Kirsten Van Leaussen, Wilma Calmerfors och Tyra Aureskog. Guidetti vill framhålla kollektivet som det viktigaste för tillfället.

- Jag vill lyfta laget och vi blir bättre och bättre. Vi fördelar passen bättre och även vår serve men vi måste jobba mycket på till exempel blocket som i lördagens match inte alls motsvarande nivån av våra motståndare för de anfaller med 70 procent jämfört med våra 21 eller 25 procent. Så absolut, de är starkare än oss men vi kan komma upp i mycket genom att vara bättre i vårt blockspel.

Mellan lördagens match i Slovakien och kommande lördag med match i Umeå väntar en vecka uppe i norr för laget. Något Guidetti ser fram emot.

- Vi vet att vi bara har den här veckan att jobba på de här bitarna för framöver har vi bara några dagar mellan matcherna. Så det gäller att göra det bästa av den här veckan.

- Jag hoppas få träna med hela laget i veckan, det blir viktigt inte bara för oss i tränarstaben utan även för spelarna som kan stötta varandra över hela spelet.

Förberedelserna och förhoppningarna sträcker sig ännu längre än lördagens match dock för damlandslaget, som med SOK’s stöd, satsar mot OS 2024.

 - Den här tävlingen är en startpunkt för programmet för de kommande fyra åren så om det här ger oss feedbacken att vi inte är tighta nog jämfört med de andra lagen så finns det mycket att jobba på framöver vilket är bra.

De inledande förlusterna stoppar inte damlandslaget på sin väg framåt. Förbundskaptenen avslutade;

- Vi fortsätter vara positiva, det finns ingen anledning att få panik. Till exempel behövde Finland ändra sitt system på två veckor förra året så allt är möjligt!

European Golden League 2019

8 juni | SVERIGE - SLOVAKIEN | European Golden League
17:00 | Umeå Energi Arena, Umeå
Biljetter till SVERIGE – SLOVAKIEN finns här! Länk till annan webbplats.
Till den officiella turneringssajten (nyheter, spelschema, statistik, foton, livescore, m.m)! Länk till annan webbplats.

Samtliga European Golden League-matcher. Länk till annan webbplats.

Foto: Robert Boman.

Fler nyheter

Publicerad: 2019-06-04

Senast uppdaterad: 2019-06-04

Visa fler nyheter

Sponsorer