Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Sverige förlorade mot Tjeckien – får sikta in sig på Silver European League kommande säsong

De gick upp till European Golden League inför denna säsong men med ytterligare en förlust efter lördagens bortamatch mot Tjeckien står det klart att de svenska damerna nedgraderas till Silver European League kommande säsong.

Det svenska damlandslaget vann Silver European League ifjol vilket betydde att de avancerade vidare till European Golden League inför denna säsong. Det unga landslaget, som med SOK’s stöd siktar på OS 2024, drabbades tidigt av skador och har fått klara sig utan såväl Isabelle Haak som systrana Lazic. Med stjärnspelarna skadade blev steget upp till European Golden League för stort.

Årets European Golden League inleddes med match mellan Sverige och Tjeckien och de två nationerna avslutar även turnering med match sinsemellan. I den första matchen, som spelades i Örebro, vann Tjeckien med setsiffrorna 10-25, 14-25 samt 16-25. Inför lördagens match var det ett skadedrabbat Sverige som hade förlorat samtliga matcher av turneringen. Den avslutande matchen av Golden League inleddes med övertag av hemmalaget Tjeckien som besegrade Sverige med 25-11 i det första setet.

- Vi var inte riktigt med i det först setet. Vi har ändå en hyfsad start men sen rinner det iväg sådär snabbt igen som det gjort innan och då får vi jaga dom och kommer aldrig riktigt ikapp, sammanfattar lagkapten Jonna Wasserfaller det första setet.

Setet därefter var Sverige med från start och med mer aggressivitet och vilja visade de prov på periodvis starka spelsekvenser. Tjeckien drar dock det längsta strået i det andra setet som slutade 25-20 till hemmalaget.

Sverige var därmed tvungna att vinna det tredje setet, inte enbart för matchens skull utan även turneringen då den sämsta gruppfyran av samtliga grupper elimineras från European Golden League till Silver European League. Sverige och Azerbajdzjan från grupp C är lagen som inte lyckats vinna någon av sina matcher under turneringen. Då Azerbajdzjan hade bättre rankingpoäng efter fler vunna set var Sverige tvungna att vinna det tredje setet för att tvinga fram fler set och en potentiell vinst.

Precis som i det andra setet fick de svenska damerna spelet att stämma desto bättre än tidigare i turneringen och de inleder starkt med ledning i inledningen av setet. Setsiffrorna skrivs dock till samma som det föregående setet med 25-20 i Tjeckiens favör.

- Andra och tredje set är nog det bästa vi spelat i turneringen. Där bestämmer vi oss för att våga och gå på alla bollar, vilket visar sig ge utdelning. Vi har bra tryck i serven och spelar bra blockförsvar, säger Wasserfaller.

Poängbäst i det unga svenska laget blev truppens yngsta spelare då 17-åriga Maya Tabron stod för 11 poäng.

-  Maya får mycket pass, både i fram och baklinjen och hon gör det väldigt bra, berömde lagkaptenen Wasserfaller innan hon fortsatte berömma lagets två bästa set i turneringen;

- Annars var detta en laginsats så jag vill lyfta fram allihop. Ikväll spelade vi som ett lag.

Trots det starka spelet förlorar de svenska damerna med 3-0 på bortaplan vilket även innebär att de blir nedgraderade till Silver European League.

- Det är såklart tråkigt att vi inte får vara kvar i golden nästa år men det har varit en bra erfarenhet som vi kommer ta med oss i framtiden, förklarade en besviken lagkapten som redan kunde se framåt.

De svenska damerna har varit samlade i över en månad och för många i laget blev det ingen vila efter klubbsäsongens slut. Därmed väntar några veckors vila och uppladdning inför nästa landslagssamling i slutet av juli då det väntar nya tuffa landskamper.

- Uppladdningen inför kommande läger blir hård träning på löpbanan och i gymmet, avslutade Wasserfaller från Tjeckien.

Livescore från lördagens match. Länk till annan webbplats.
Mer information om European Golden League. Länk till annan webbplats.

Foto: Robert Boman.

Fler nyheter

Publicerad: 2019-06-15

Senast uppdaterad: 2019-06-15

Visa fler nyheter

Sponsorer