Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EuroVolleyU17W: Dramatik när FU17-landslaget säkrade avancemang

Dubbla matchbollar mot sig i femte set av den direkt avgörande bronsmatchen. Då stod FU17-landslaget för en mäktig vändning som säkrade avancemang till EM-kvalets Round 2.

Deltagande lag: Danmark, Finland, Island, Irland, Norge, Sverige.


Sveriges grupp (B): Danmark, Island, Sverige
Officiell turneringssajt: https://bit.ly/2kub113
Länk till annan webbplats.
Officiellt Facebookevenemang: https://bit.ly/2lJoKkG
Länk till annan webbplats.
Livesändningar: https://bit.ly/2wjB9eQ Länk till annan webbplats. 

Sammanlagt 36 landslag deltar i kvalet till U17-EM-slutspel som avgörs i Montenegro 1-9 augusti 2020. Den första kvalomgången avgjordes den gånga helgen, 13-15 september, i Köge, Danmark. Sveriges FU17-landslag ställdes där mot NEVZA-länderna Danmark, Finland, Norge och Island, samt Irland från Small Countries Association (SCA).

När krutröken slutligen hade lagt sig, efter ett par intensiva dagar med gruppspel, slutspel och placeringsmatcher, stod Sveriges U17-flickor som ett av tre lag som kvalificerat sig för vidare spel. Vägen dit var minst sagt dramatisk.

Men vi tar det från början va?
Gruppspelet inleddes i fredags med tung 0-3-förlust mot värdnationen Danmark. Därför var det kniven mot strupen redan i den efterföljande lördagsdrabbningen med Island. Förlust där skulle nämligen betyda att chansen till avancemang var borta. Och nog gjorde sig nerverna påminda i inledningen av måstematchen. Island tog hem det första setet klart, men Sverige repade mod och stod för en imponerande vändning där tre raka akter slutade i blågul favör.

En andraplats i gruppspelet betydde semifinal mot Finland senare samma dag. Förhandsfavoriten var dock obeveklig och gjorde processen kort, varpå det svenska hoppet om att norpa turneringssegern och direktplatsen till 2020 års U17-EM-slutspel släcktes. Istället fick trupp och ledarstab ställa in siktet på söndagens avslutande bronsmatch mot Norge, där en plats i EM-kvalets andra kvalrunda (Round 2) stod på spel.

Och där bar det alltså hela vägen, men det satt långt inne. Efter fyra svängiga akter avgjordes det hela via ett högdramatiskt skiljeset. Där såg det dock ut som att motståndarna skulle avgå med segern. Norge hade nämligen dubbla matchbollar vid ställning 12-14 när Sverige fick styr på nerverna och på ett mäktigt sätt vände och vann med 17-15.

Tredjeplatsen i EM-kvalturneringen innebär att FU17-landslaget är klart för EM-kvalets Round 2 som avgörs under våren 2020. Vi gratulerar trupp och ledarstab till en framgångsrik helg!

Heja Sverige! 

MATCH FÖR MATCH

Fredagen 13 september 2019

Gruppspelsmatch 1: DEN 3-0 SWE

Lördagen 14 september 2019


Gruppsspelsmatch 2: SWE 3-1 ISL
Semifinal: FIN 3-0 SWE

Söndagen 15 september 2019


Bronsmatch: SWE 3-2 NOR


Foto: Henrik Petersen

FU17-TRUPPEN
Thea Larsson, Engelholms VS
Ellen Junelind, KFUM Jönköping 1A
Ida Almkvist, KFUM Jönköping 1A
Siri Engström, Lunds VK
Agnes Hegardt, Lunds VK
Wilma Cardell, Ystad VK
Lisa Laurin, Sollentuna VK
Sofia Österdahl, Sollentuna VK
Johanna Torell, Lidingö SK
Emmy Gustafsson, KFUM Skellefteå Volley
Alicia Johansson, Ljungby VK
Sonja Grahn, Hylte/Halmstad 

Ledarstab

Tony Westman, coach
Josefin Karlsson, assisterande tränare
Ismo Peltoarvo, team manager


Fler nyheter

Publicerad: 2019-09-16

Senast uppdaterad: 2019-09-16

Visa fler nyheter

Sponsorer