Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

#EuroVolleyU19W: DU19-landslaget föll i måstematchen - missar avancemang

Efter en intensiv helg i Montenegro står klart att Sveriges DU19-landslag slutar på tredje plats i EM-kvalets Round 1, vilket inte räcker för avancemang. Laget kämpade tappert i söndagens måstematch mot värdnationen, men föll slutligen med 1-3.

Sammanlagt 32 landslag är anmälda för deltagande i kvalet till U19-EM-slutspelet som avgörs i Bosnien Hercegovina och Kroatien 22-30 augusti 2020. Den första kvalomgången av totalt tre avgjordes den gångna helgen, 10-12 januari, i Herceg Novi, Montenegro. Sveriges DU19-landslag ställdes där mot Israel, Kosovo samt kvalarrangerande Montenegro.

Efter en intensiv helg kan vi konstatera att DU19-landslaget missar avancemang. En seger och två förluster räcker till en tredjeplats i kvalgruppen, från vilken ettan Montenegro och tvåan Israel tar sig vidare till nästa kvalrunda.

Head coach David Ottosson ger sin syn på var och en av helgens totalt tre drabbningar:

Sverige 0-3 Israel

- Matchen mot Israel var svår då de dels var riktigt bra denna årgång, dels för att vi inte visste någonting alls om dem innan matchen. Det är en relativt ovan situation för oss och vi kan bara spekulera i och kring att det hade varit bättre att möta dem senare under turneringen. Nu gör vi en OK match men förlorar ändå ganska klart mot ett riktigt bra Israel med 0–3. Vi är med dem upp till 16 poäng i seten och spelar stundtals bra men Israel är något stadigare och jämnare i sitt spel. I Sverige spelade Cissi Malm riktigt bra och levererade framförallt i mottagning på ett imponerande sätt. Plus även till nygamla centern Elin Larsson som spelade bra både i block och anfall.

Sverige 3-0 Kosovo


- Dag två mötte vi Kosovo i en måstematch och gjorde det stabilt och bra, trots att vi hade pressen på oss. Kosovo var klart sämsta laget i gruppen och ett lag vi skulle slå. Starkt att också göra det och efter ett nervöst förstaset var vi före i poängprotokollet mer eller mindre hela matchen. Överlag en stabil laginsats med bra spel från liberos - vi spelar med både Mia och Maya. Bra spel av Hilda på passarplatsen och Paulina klev fram i anfallsspelet. Även vänsterkanten levererade bra siffror i anfallet med Cissi, Daniella och även Sandra när hon kom in. Vi spelade också med alla tre centrarna och de gjorde jobbet i mitten även om vi önskade att de skulle komma med mer i anfallsspelet.

Sverige 1-3 Montenegro


- Sista dagen ställdes vi då mot Montenegro samtidigt som Israel mötte Kosovo. Tyvärr hade Israel förlorat mot Montenegro med 0-3 under lördagen efter en otroligt blek insats och vi stod nu därför inför den tuffa uppgiften att behöva vinna stort mot Montenegro för att kunna gå vidare. Vi pratade innan matchen om att oavsett spela hela matchen och göra allt vad vi kunde för att får ett så bra resultat som möjligt med oss hem. Vi hade med oss en bra matchplan in i matchen och spelade vårt klart bästa spel i första set som vi vann med 25–18. Där lyckades vi bromsa upp deras starka vänsterkant och hittade positioner i block och försvar samt vände till anfall på ett imponerande sätt. Vi spelade därefter fortsatt bra i ett och ett halvt set och höll jämna steg men lyckas inte riktigt vinna de avgörande bollarna, utan Montenegro gick upp till en 2-1-ledning. I detta läge var vi utslagna och vi roterade laget en del. Trots vi att försökte orkade vi inte riktigt hålla spelet uppe, utan förlorade klart sista set. Sista matchen är klart godkänd och vår klart bästa match mot det bästa laget och det fanns mycket där som vi kan ta med oss hem. Hela laget med ledarstabska ha beröm.

Vi tackar trupp och ledarstab för helgens insatser!

#EuroVolleyU19W - Round 1
Datum: 10-12 januari 2020
Plats: Herceg Novi, Montenegro
Motståndare: Israel, Kosovo, Montenegro
Officiell turneringssajt (resultat, tabell, statistik, foton, livescore m.m) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

TRUPPEN
Följande spelare är uttagna i DU19-landslaget, som är samlade under perioden 5-13 januari för träningsläger vid Svenska Volleybollförbundets Riksträningscentrum i Falköping samt totalt tre EM-kvalmatcher i Montenegro. 

Nathalie Arvidson, KFUM Örebro VBK
Hilda Gustafsson, KFUM Skellefteå VK
Cecilia Malm, Lidingö SK
Elin Larsson, IK Ymer
Paulina Lindberg, Sollentuna VK
Mia Birkedal, Lidingö SK
Annie Zetterqvist, Team Valla
Selma Robinson, KFUK-KFUM Göteborg
Daniella Åström, Engelholms VS
Tindra Karlsson, Engelholms VS
Sandra Nketia Acheampong, Veddige Varberg VBK
Maya Persson, Habo Wolleyklubb 87 

Ledarstab:
Head coach: David Ottosson
Assisterande tränare: Joakim Lund
Team Manager: Beata Donborg
Fysio: Susanna Piculell

Fler nyheter

Publicerad: 2020-01-13

Senast uppdaterad: 2020-01-13

Visa fler nyheter

Sponsorer