Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

KLART: Här är volleybollandslagens EM-kvalmotståndare

Europeiska Volleybollförbundet (CEV) har i dag presenterat kvalgrupperna till 2021 års Europamästerskap. EM-kvalet avgörs augusti/september 2020 och Sverige finns representerade på både dam- och herrsidan.

Damlandslaget hamnar i en fyrlagsgrupp bestående av Ukraina, Portugal och Georgien.

Preliminärt spelschema*:

15/16 augusti: Ukraina vs Sverige
19 augusti: Sverige vs Georgien
22/23 augusti: Portugal vs Sverige
29/30 augusti: Sverige vs Portugal
2 september: Georgien vs Sverige
5/6 september: Sverige vs Ukraina
*Exakta matchdatum, starttider och värdstäder presenteras under våren.

Sverige är seedat fyra i gruppen och ställs alltså bland annat mot toppseedade och tuffa Ukraina, som våra volleybolldamer tampades med två gånger om i European Golden League under 2019.

Lagkapten Jonna Wasserfaller om motståndarna:
- Ukraina blir nog den tuffaste motståndaren. Det är några år sedan vi spelade mot Georgien och Portugal, så det är svårt att säga var vi står i jämförelse med dem, men min första tanke är att vi borde ha ganska bra chanser att ta oss vidare med tanke på att både ettan och tvåan går till EM.

Möter europeiska toppnationen

Herrlandslaget spelar i sin tur i en trelagsgrupp med Nederländerna och Kroatien som motståndare.

Preliminärt spelschema*:

15/16 augusti: Kroatien vs Sverige
19 augusti: Sverige vs Nederländerna
2 september: Nederländerna vs Sverige
5/6 september: Sverige vs Kroatien
*Exakta matchdatum, starttider och värdstäder presenteras under våren.

Sverige är seedat tvåa i gruppen och ställs alltså bland annat mot stornationen Nederländerna, som var tia vid 2019 års Europamästerskap, men som missade direktplats till 2021 års upplaga med minsta möjliga marginal på grund av att lägre rankade länder klev in som arrangörer för EM-slutspelet. Nederländerna OS-kvalade så sent som i januari. Laget missade visserligen avancemang, men besegrade bland annat Frankrike som lade beslag på den enda kvarvarande OS-platsen.

Förbundskapten Per-Erik Dalqvist om kommande EM-kval:
- Det känns som en tuffare grupp än i förra kvalet. Nederländerna är rankade åtta i Europa för tillfället och de slog Frankrike i OS-kvalet i januari, så det blir helt klart en svår motståndare. Deras högerspiker Nimir Abdel-Aziz är deras starkast lysande stjärna. Han leder poängligan i Italien. Kroatien ser på pappret lättare ut. De har haft ett generationsskifte, men för några mästerskap sedan var de med och spelade EM, så de har slutspelsrutin. Jämför vi med förra kvalet har vi mindre förberedelser. Det blir en tuff uppgift, men träffar vi rätt så har vi alla möjligheter att gå vidare och sluta bland de fem bästa tvåorna.

- Gruppindelningen gav ett spännande utfall där vi får möta skickliga lag. I augusti startar kvalet och vi ser bland annat fram emot fem mycket betydelsefulla hemmamatcher, säger Martin Kihlström, förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.


Foto: Robert Boman

Så avgörs EM-kvalet

2021 års EM-slutspel spelas i totalt åtta länder. Damernas slutspel avgörs i Serbien, Bulgarien, Kroatien och Rumänien. Herrarnas slutspel avgörs i Polen, Tjeckien, Finland och Estland.

Europeiska Volleybollförbundet (CEV) har gjort några mindre förändringar i kvalupplägget sedan det begav sig förra gången. Exempelvis ska kvalet avgöras under en mer koncentrerad period, vilken är planerad till augusti/september 2020. I övrigt är det sig i mångt och mycket likt. Kvalet till EM 2021 spelas i tre- eller fyrlagsgrupper med hemma- och bortamöten, vilket innebär totalt fyra kvalmatcher (två hemma, två borta) i en trelagsgrupp och sex kvalmatcher (tre hemma, tre borta) i en fyrlagsgrupp.

På såväl dam- som herrsidan finns 24 platser i EM-slutspelet. Tolv av dessa ockuperas redan av tidigare nämnda arrangörer samt lagen som slutade på platserna 1-8 vid EM-slutspelet 2019. Via 2020 års EM-kval ska övriga landslag tävla om de resterande tolv slutspelsplatserna.

Damkvalet består av totalt 23 lag fördelade på sex kvalgrupper, varav fem innehåller fyra lag och en grupp består av tre lag. Samtliga gruppettor och grupptvåor kvalificerar sig för EM-slutspelet.

Herrkvalet består av totalt 26 lag fördelade på sju kvalgrupper, varav fem innehåller fyra lag och två innehåller tre lag. Samtliga gruppettor och de fem bästa grupptvåorna kvalificerar sig för EM-slutspelet. I och med att antalet lag skiljer sig mellan grupperna kommer matchresultaten mot de lag som slutar på fjärde plats i respektive fyrlagsgrupp räknas bort för att kunna avgöra vilka lag som är de fem bästa grupptvåorna.

Senast ett svenskt herrlandslag deltog i ett EM-slutspel i volleyboll var 1993. 1983 är motsvarande årtal för Sveriges volleybolldamer.


Foto: Robert Boman

Chans till revansch

Vid EM-kvalet 2018/19 var volleybollherrarna snubblande nära avancemang. Med facit i hand hade det räckt att den snöpliga 2-3-förlusten mot Azerbajdzjan i den första gruppspelsomgången istället hade slutat i blågul favör för att herrlandslaget skulle lyckats ta sig till 2019 års EM-slutspel. Nu blev det bevisligen inte så, men laget fick åtminstone något av en revansch på hemmaplan inför ett nära fullsatt Eriksdalshallen i Stockholm när samma motståndare besegrades i tre raka set i den avslutande gruppspelsomgången, vilket innebar att även Azerbajdzjans slutspelsdrömmar grusades.

2019 års prestationer lovar gott inför kvalspelet 2020. I augusti spelades dubbla träningslandskamper mot ett Nordmakedonien som där och då laddade som bäst inför det EM-slutspel som väntade under hösten. Sveriges trupp, som bestod av en härlig blandning spelare med ung entusiasm och gedigen internationell erfarenhet, stod för två starka insatser som slutade med en 3-2-seger och en 2-3-förlust. Resultaten blir än mer imponerande när man tar i beaktning att Nordmakedonien bara månaden senare gick och vann två matcher i EM-slutspelet.

Hög högstanivå

Inte heller volleybolldamerna nådde avancemang vid EM-kvalet 2018/19, men hoppet levde länge och laget visade att högstanivån är mycket hög. I den allra första gruppspelsomgången 3-2-besegrades exempelvis europeiska toppnationen och gruppfavoriten Tjeckien på bortaplan. Det är heller inte särskilt svårt att vara exalterad över det faktum att det unga och talangfulla damlandslaget anförs av ett gäng utlandsproffs med 20-åriga superstjärnan Isabelle Haak i spetsen.

Sedan 2018 stöttas damlandslaget av Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) med målet att nå OS. Satsningen utvärderas löpande och utifrån 2019 års resultat har SOK beslutat om att ge ett grundstöd utan spelarstipendier under 2020, vilket utifrån 2019 års nivå ger minskade resurser för såväl spelarna som landslagsverksamheten i stort. Det innebär bland annat att 2020 års landslagsprogram kommer vara mindre än under 2019. Målet är dock att utifrån givna resurser och förutsättningar ge laget så bra förberedelser som möjligt inför EM-kvaläventyret.


Foto: Robert Boman

LANDSLAG KLARA FÖR EM-SLUTSPEL
Arrangör och placering vid EM 2019 anges inom parentes.

Damlag:

1. Serbien (1, org.)
2. Bulgarien (8, org.)
3. Kroatien (11, org.)
4. Rumänien (13, org.)
5. Turkiet (2)
6. Italien (3)
7. Polen (4)
8. Nederländerna (5)
9. Tyskland (6)
10. Ryssland (7)
11. Belgien (9)
12. Azerbajdzjan (10) 

Herrlag:

1. Polen (3, org.)
2. Tjeckien (13, org.)
3. Finland (14, org.)
4. Estland (24, org)
5. Serbien (1)
6. Slovenien (2)
7. Frankrike (4)
8. Ryssland (5)
9. Italien (6)
10. Ukraina (7)
11. Tyskland (8)
12. Belgien (9)

LÄNKAR
Officiell turneringssajt EM-kval dam Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Officiell turneringssajt EM-kval herr Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Foto: CEV

Fler nyheter

Publicerad: 2020-02-07

Senast uppdaterad: 2020-02-07

Visa fler nyheter

Sponsorer