Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Förbundskapten Dalqvist klar för anrikt klubblag

Herrlandslagets förbundskapten Per-Erik Dalqvist har skrivit på för tränarjobbet i finska Mestaruusliiga-laget Raision Loimu.

Efter terminsslut lämnar därmed "Perra" sin tjänst som instruktör vid Svenska Volleybollförbundets Riksidrottsgymnasium i Falköping. Förbundsledningen och Dalqvist arbetar tillsammans för att hitta ett upplägg som gör att han på ett bra sätt kan kombinera klubblagsjobbet med uppdraget som förbundskapten för Sveriges herrlandslag i volleyboll. 

- Kul och bra för Svensk volleyboll att svenska tränare tar klivet utomlands. Vi gratulerar "Perra" till det nya uppdraget, som vi tror kommer ha positiv effekt även för herrlandslaget, som vi vill att han ska fortsätta leda, säger Martin Kihlström, nationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.

- Det känns väldigt bra och roligt. När jag kom hem från Tyskland för tre år sedan gjorde jag det med siktet inställt på att inom några år träna ett landslag eller ett utländskt klubblag. Målet jag satte var högt, men i linje med mina ambitioner, och det känns bra att ha chansen att göra båda sakerna, säger "Perra".

Raision Loimu är en minst sagt framgångsrik volleybollförening som samlat på sig sex finska mästerskapsguld och ytterligare en hög pallplaceringar genom historien. Säsongen 2019/20, som avslutades i förtid till följd av coronautbrottet, slutade laget på sjunde plats Mestaruusliiga. Det finns också en färsk svenskkoppling till klubben i form av landslagsspikern Viktor Lindberg, numera stjärna i tyska Bundesligalaget SVG Lüneberg, som så sent som säsongen 2018/19 representerade Raision.

- Organisatoriskt har finska ligan ungefär samma förutsättningar och utmaningar som vi har här i Sverige, men sportsligt ligger de längre fram. Konkurrensen mellan lagen är hårdare, spelarna fler, större och starkare, vilket gör spelet hårdare och snabbare. Raision Loimu som klubb är stark organisatoriskt och har en anrik historia. De vet vad som krävs för att nå framgång och vi har en samsyn i hur vi vill jobba. Målet var att komma till en välfungerande klubb där jag kan jobba i lugn och ro och där jag kan göra skillnad på lite längre sikt, där jag kan vara med och bygga något från början, och det har jag hittat i Raision. Vi har ett ungt och talangfullt lag som det kommer ta lite tid att nå resultat med. Sedan gäller det att vi får saker att hända i praktiken, men det känns som vi fått en bra start på det hela, avslutar förbundskapten Dalqvist.

FAKTA OM FÖRBUNDSKAPTENEN
Ålder:
39 år

Tidigare tränaruppdrag: 
Vingåker, Örkelljunga, Engelholm, Toyoda Gosei (JPN), Rote Raben (GER), Hylte/Halmstad.

På meritlistan: 
Guld i japanska V-league 2016, mästare i kejsarens cup i Japan 2015, guld i nationella cupen i Japan, semifinal i tyska cupen 2017, SM-guld 2018 med Hylte/Halmstad.

Fler nyheter

Publicerad: 2020-05-08

Senast uppdaterad: 2020-05-08

Visa fler nyheter

Sponsorer