Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Nytt upplägg och ändrade datum för EM-kvalet

Som en konsekvens av coronakrisen har Europeiska Volleybollförbundet (CEV) meddelat att kvalet till 2021 års EM-slutspel i volleyboll får ett förändrat upplägg samt att merparten av kvalet flyttas till januari 2021.

Utifrån rådande situation, med pågående pandemi och olika typer av nationella restriktioner utfärdade av europeiska regeringar, anpassas EM-kvalet. Den största förändringen är att de flesta kvalgrupperna, bland annat Sveriges, kommer avgöras i januari 2021 istället för augusti/september 2020 som tidigare var planerat.

En annan ändring är att upplägget med hemma-/bortamöten slopas och ersätts med poolspel, vilket komprimerar spelschemat samt minskar på resandet för lag, domare och funktionärer. För svensk del innebär det att inga EM-kvalmatcher spelas på hemmaplan.

I övrigt är upplägget det samma som tidigare. Kvalgrupperna är intakta och premisserna för avancemang till 2021 års EM-slutspel står fast.

- Tillsammans med andra nationsförbund bjöds vi av CEV in till vad som varit konstruktiva och lösningsorienterade samtal där vi gemensamt försökt hitta vägar framåt i en svår situation. Vi var inställda på att spela i augusti/september under den ordinarie landslagsperioden, då nationella ligor normalt har uppehåll. Men i och med pandemin är dock inget sig likt och vi förstår att det behöver göras flera anpassningar för att få till kvalen, säger Martin Kihlström, förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.  

- Det känns givetvis tråkigt att vi går miste om hemmamatcher runt om i Sverige, men poolspel är bra ur perspektivet att det blir färre resor. Vi har ett mycket spännande kval framför oss. Nu planerar vi och laddar om för spel i januari och gör ett nytt upplägg utifrån det, fortsätter Kihlström.

Damlandslagets kvalspel


Motståndare: Ukraina, Portugal och Georgien.
Speldatum: Poolspel 1, 7-10 januari i Portugal. Poolspel 2, 14-17 januari i Georgien. 

Herrlandslagets kvalspel


Motståndare: Nederländerna och Kroatien.
Speldatum: Poolspel 1, 7-10 januari i Kroatien. Poolspel 2, 14-17 januari i Nederländerna.

Vägen till EM-slutspelet

2021 års EM-slutspel spelas i totalt åtta länder. Damernas slutspel avgörs i Serbien, Bulgarien, Kroatien och Rumänien. Herrarnas slutspel avgörs i Polen, Tjeckien, Finland och Estland.

Kvalet till EM 2021 spelas i tre- eller fyrlagsgrupper som avgörs via poolspel där alla lag inom gruppen möts två gånger, vilket innebär totalt fyra kvalmatcher i en trelagsgrupp och sex kvalmatcher i en fyrlagsgrupp.

På såväl dam- som herrsidan finns 24 platser i EM-slutspelet. Tolv av dessa ockuperas redan av tidigare nämnda arrangörer samt lagen som slutade på platserna 1-8 vid EM-slutspelen 2019. Via EM-kvalet ska övriga landslag tävla om de resterande tolv slutspelsplatserna.

Damkvalet består av totalt 23 lag fördelade på sex kvalgrupper, varav fem innehåller fyra lag och en grupp består av tre lag. Samtliga gruppettor och grupptvåor kvalificerar sig för EM-slutspelet.

Herrkvalet består av totalt 26 lag fördelade på sju kvalgrupper, varav fem innehåller fyra lag och två innehåller tre lag. Samtliga gruppettor och de fem bästa grupptvåorna kvalificerar sig för EM-slutspelet. I och med att antalet lag skiljer sig mellan grupperna kommer matchresultaten mot de lag som slutar på fjärde plats i respektive fyrlagsgrupp räknas bort för att kunna avgöra vilka lag som är de fem bästa grupptvåorna.

Senast ett svenskt herrlandslag deltog i ett EM-slutspel i volleyboll var 1993. 1983 är motsvarande årtal för Sveriges volleybolldamer.

LANDSLAG KLARA FÖR EM-SLUTSPEL
Arrangör och placering vid EM 2019 anges inom parentes.

Damlag:

1. Serbien (1, org.)
2. Bulgarien (8, org.)
3. Kroatien (11, org.)
4. Rumänien (13, org.)
5. Turkiet (2)
6. Italien (3)
7. Polen (4)
8. Nederländerna (5)
9. Tyskland (6)
10. Ryssland (7)
11. Belgien (9)
12. Azerbajdzjan (10) 

Herrlag:

1. Polen (3, org.)
2. Tjeckien (13, org.)
3. Finland (14, org.)
4. Estland (24, org)
5. Serbien (1)
6. Slovenien (2)
7. Frankrike (4)
8. Ryssland (5)
9. Italien (6)
10. Ukraina (7)
11. Tyskland (8)
12. Belgien (9)

LÄNKAR
CEV:s kommunikation om det ändrade EM-kvalupplägget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Officiell turneringssajt EM-kval dam Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Officiell turneringssajt EM-kval herr Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2020-07-01

Senast uppdaterad: 2020-07-01

Visa fler nyheter

Sponsorer