Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval 2021: Här är damlandslagets bruttotrupp

I januari avgörs kvalet till 2021 års Europamästerskap. Volleyboll.se kan i dag presentera den 18 spelare starka damtruppen.

Truppen är preliminär och kommer succesivt minskas ner till den sluttrupp som ska delta i EM-kvalet. Ytterligare spelare kan tillkomma.

BRUTTOTRUPP - EM-KVAL 2021

Passare:

Vilma Andersson, Engelholms VS
Josephine Tegenfalk, Örebro Volley
Sofia Andersson, Örebro Volley 

Liberor:

Sofie Sjöberg, Örebro Volley
Filippa Brink, Engelholms VS
Fanny Åhman, American Eagles (USA)

Centrar:

Jonna Wasserfaller, Pölkky Kuusamo (FIN)
Linda Andersson, Pölkky Kuusamo (FIN)
Dalila-Lily Topic, Hylte/Halmstad Volley
Julia Nilsson, Engelholms VS
Filippa Hansson, Levallois Sporting Club (FRA)

Vänsterspikers:

Anna Haak, ASPTT Mulhouse (FRA)
Alexandra Lazic, Developres SkyRes Rzeszow (POL)
Rebecka Lazic, Il Bisonte Firenze (ITA)
Diana Lundvall, Geneve Volley (SUI)
Hanna Hellvig, Hylte/Halmstad Volley

Högerspikers:

Isabelle Haak, Vakifbank Spor Kulübü (TUR)
Maya Tabron, Colorado Buffaloes (USA) 

- Bruttotruppen består av spelare med talang, skicklighet och rätt attityd. Vi har chansen att göra något riktigt bra tillsammans och kommer ge allt för att ta vara på möjligheten som det här kvalet innebär, säger förbundskapten Ettore Guidetti.

Anpassat upplägg

EM-kvalet skulle från början ha spelats i augusti/september 2020, men flyttades istället till januari 2021 till följd av coronautbrottet. Upplägget har dessutom förändrats och anpassats till rådande situation.

För att minimera risken för smittspridning har det Europeiska Volleybollförbundet (CEV) beslutat att matcherna ska spelas med poolspel på två olika platser, istället för tidigare gällande turneringsformat med hemma-/bortamöten, varför inga matcher kommer spelas på svensk mark.

- Det känns givetvis tråkigt att vi går miste om hemmamatcher runt om i Sverige, men poolspel är bra ur perspektivet att det blir färre resor för lag, domare och funktionärer. Vi har ett mycket spännande kval framför oss under ledning av förbundskapten Ettore Guidetti. Nu laddar vi för spel i januari med siktet inställt på att nå EM 2021, säger Martin Kihlström förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.

Vägen till EM

Damlandslaget EM-kvalar i en fyrlagsgrupp bestående av Ukraina, Portugal och Georgien.

Så här sa lagkapten Jonna Wasserfaller tidigare i år när motståndarna lottats:
- Ukraina blir nog den tuffaste motståndaren. Det är några år sedan vi spelade mot Georgien och Portugal, så det är svårt att säga var vi står i jämförelse med dem, men min första tanke är att vi borde ha ganska bra chanser att ta oss vidare i och med att både ettan och tvåan går till EM.

Alla lag inom gruppen möts två gånger, vilket alltså innebär totalt sex kvalmatcher per lag. Den första poolspelshelgen äger rum 7-10 januari i Portugal. En vecka senare, 14-17 januari, möts lagen återigen i Georgien.

Kvalet består av totalt 23 lag fördelade på sex kvalgrupper, varav fem innehåller fyra lag och en grupp består av tre lag. Samtliga gruppettor och grupptvåor kvalificerar sig för EM-slutspelet.

EM-slutspelet 2021 spelas i fyra länder; Serbien, Bulgarien, Kroatien och Rumänien. 24 landslag gör upp om mästartiteln, varav tolv är direktkvalificerade. Det gäller dels tidigare nämnda arrangörer, samt lagen som slutade på platserna 1-8 vid EM-slutspelet 2019. Genom EM-kvalet gör övriga landslag upp om de resterande tolv slutspelsplatserna.

Notering: Senare under veckan kommuniceras herrlandslagets bruttotrupp.

Damlandslagets EM-kvalspel
Motståndare: Ukraina, Portugal och Georgien.
Speldatum: Poolspel 1, 7-10 januari i Portugal. Poolspel 2, 14-17 januari i Georgien.
Officiell turneringssajt! Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2020-09-29

Senast uppdaterad: 2020-09-29

Visa fler nyheter

Sponsorer