Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval 2021: Herrlandslagets bruttotrupp spikad

I januari avgörs kvalet till 2021 års Europamästerskap. Volleyboll.se kan i dag presentera herrlandslagets bruttotrupp, som består av 22 spelare.

Truppen är preliminär och kommer succesivt minskas ner till den 14 spelare starka sluttrupp som ska delta i EM-kvalet. Ytterligare spelare kan tillkomma.

BRUTTOTRUPP - EM-KVAL 2021

Passare:

Dardan Lushtaku, Vingåkers VK
Oskar von Sydow, Falkenbergs VBK
Emil Serrau, Mende Volley Lozere (FRA)
Alfred Brink, Örkelljunga VK

Liberor:

Joel Andersson, Örkelljunga VK
Edvin Swärd, Falkenbergs VBK

Centrar:

David Pettersson, VaLePa (FIN)
Jens Ahremark, Vingåkers VK
Martin Bergman, Lunds VK 
Anton Ribom, Falkenbergs VBK
Sergej Engström, Sollentuna VK

Vänsterspikers:

Viktor Lindberg, SVG Luneberg (GER)
Daniel Gruvaeus, AS Cannes, (FRA)
August Borna Lunds VK
Linus Ekstrand, Vingåkers VK
Staffan Blomgren, Sollentuna VK
Erik Sundberg, Habo Wolley
Peter Blomgren, Sollentuna VK
Jakob Molin, Sollentuna VK

Högerspikers:

Fredric Gustavsson, VK CEZ Karlovasko (CZE)
Jacob Link, Gestioni & Soluzioni Sabaudia (ITA)
Johan Gruvaeus, Raision Loimu (FIN)

- Främst ser vi en hel del unga spelare blandat med några äldre, rutinerade killar. Vi har satt en bra kultur i gruppen och visade förra sommaren mot Makedonien att vi har ett starkt lag. Det kommer krävas att laget fungerar på topp samt att samtliga spelare kommer till kvalet i bra form. Vi har två bra motståndare i gruppen där Nederländerna är stora favoriter, men där även ett hemmaspelande Kroatien blir svårt att slå, säger förbundskapten Per-Erik Dalqvist.

Anpassat upplägg

EM-kvalet skulle från början ha spelats i augusti/september 2020, men flyttades istället till januari 2021 till följd av coronautbrottet. Upplägget har dessutom förändrats och anpassats till rådande situation.

För att minimera risken för smittspridning har det Europeiska Volleybollförbundet (CEV) beslutat att matcherna ska spelas med poolspel på två olika platser, istället för tidigare gällande turneringsformat med hemma-/bortamöten, varför inga matcher kommer spelas på svensk mark.

- Under ledning av "Perra" kommer herrlandslaget vara med och konkurrera om avancemang till EM 2021 med goda förhoppningar. Nu laddar vi för spel i januari och det spännande kvalet vi har framför oss, säger Martin Kihlström, förbundschef Svenska Volleybollförbundet.

Vägen till EM

Herrlandslaget EM-kvalar i en trelagsgrupp bestående av Nederländerna och Kroatien.

Så här sa förbundskapten Dalqvist tidigare i år när motståndarna lottats:
- Det känns som en tuffare grupp än i förra EM-kvalet. Nederländerna är rankade åtta i Europa för tillfället och de slog Frankrike i OS-kvalet i januari, så det blir helt klart en svår motståndare. Deras högerspiker Nimir Abdel-Aziz är deras starkast lysande stjärna. Han leder poängligan i Italien. Kroatien ser på pappret lättare ut. De har haft ett generationsskifte, men för några mästerskap sedan var de med och spelade EM, så de har slutspelsrutin. Det blir en tuff uppgift, men träffar vi rätt har vi alla möjligheter att gå vidare och sluta bland de fem bästa tvåorna.

Alla lag inom gruppen möts två gånger, vilket alltså innebär totalt fyra kvalmatcher per lag. Den första poolspelshelgen äger rum 7-10 januari i Kroatien. En vecka senare, 14-17 januari, möts lagen återigen i Nederländerna.

Herrkvalet består av totalt 26 lag fördelade på sju kvalgrupper, varav fem innehåller fyra lag och två innehåller tre lag. Samtliga gruppettor och de fem bästa grupptvåorna kvalificerar sig för EM-slutspelet. I och med att antalet lag skiljer sig mellan grupperna kommer matchresultaten mot de lag som slutar på fjärde plats i respektive fyrlagsgrupp räknas bort för att kunna avgöra vilka lag som är de fem bästa grupptvåorna.

EM-slutspelet 2021 för herrar spelas i fyra länder; Polen, Tjeckien, Finland och Estland. 24 landslag gör upp om mästartiteln, varav tolv är direktkvalificerade. Det gäller dels tidigare nämnda arrangörer, samt lagen som slutade på platserna 1-8 vid EM-slutspelet 2019. Genom EM-kvalet gör övriga landslag upp om de resterande tolv slutspelsplatserna.

Damlandslagets bruttotrupp kommunicerades förra veckan. Länk till annan webbplats.

Länk till annan webbplats.Herrlandslagets kvalspel
Motståndare: Nederländerna och Kroatien.
Speldatum: Poolspel 1, 7-10 januari i Kroatien. Poolspel 2, 14-17 januari i Nederländerna.
Officiell turneringssajt! Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2020-10-08

Senast uppdaterad: 2020-10-08

Visa fler nyheter

Sponsorer