Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

#EuroVolleyM: Herrlandslagets EM-kvaltrupp spikad

Med fem dagar till EM-kvalpremiären presenteras i dag herrlandslagstruppen om 14 spelare som tagits ut att representera Sverige.

Sedan en vecka lägrar herrlandslaget vid Svenska Volleybollförbundets Riksidrottsgymnasium i Falköping inför det EM-kval som avgörs under två intensiva veckor med totalt fyra matcher 8-16 maj. Förbundskapten Per-Erik Dalqvist har tagit ut följande 14 spelare i EM-kvaltruppen som reser till Kroatien på onsdag:

Passare


Dardan Lushtaku, Vingåkers VK
Oskar von Sydow, Falkenbergs VBK

Högerspikers


Jacob Link, Gestioni & Soluzioni Sabaudia (ITA)
Johan Gruvaeus, Falkenbergs VBK

Centrar


David Pettersson, VaLePa (FIN)
Anton Ribom, Falkenbergs VBK
Jacob Ekman, RIG Falköping / Vingåkers VK
Jens Ahremark, Vingåkers VK

Vänsterspikers


Viktor Lindberg, SVG Lüneberg (GER)
August Borna, Lunds VK
Daniel Gruvaeus, AS Cannes (FRA)
Max Petersson, Örkelljunga VK

Liberor


Edvin Svärd, Falkenbergs VBK
Joel Andersson, Örkelljunga VK

Ledarstab


Per-Erik Dalqvist, förbundskapten
Jonas Sventesson, assisterande coach
Anders Håkansson, team manager
Lasse Andersson, scout
Thomas Kuke, fysioterapeut

"Svårscoutade"

- Vi samlade några fler spelare än vad som kunde åka med till Kroatien och det har varit fajt om de sista platserna i truppen. Gruppen som nu är uttagen är bra; en mix av yngre förmågor med spetskvaliteter och äldre mer erfarna spelare som får ansvar att bidra brett och stort. Det är en jämnstark trupp utan superstjärnor och jag tror att vi blir svårscoutade för motståndarna, säger förbundskapten Dalqvist.

- Ingången till det här lägret har varit utmanande, med kort tid att jobba med och spelare som ansluter med olika förutsättningar. Inledningsvis har vi därför jobbat hårt med att få ihop gruppen. Under helgen såg det bra ut och nu när det närmat sig avresa har vi dragit ner lite på träningsmängden och börjat lägga större fokus på matcherna som kommer, fortsätter "Perra".

På lördag väntar premiär mot stornationen Nederländerna:
- Vi har inte spelat match tillsammans på nästan två år, så det klart att vi går in som klar underdog, men vi vet att vi kan spela väldigt bra med det här unga laget och kan knäppa mer etablerade lag på näsan. Klart att det vore kul om vi kan knipa den där EM-platsen, men vi kan spela utan press till skillnad från våra motståndare. Nederländerna är ett av Europas bästa lag och bara ska dit, och kroaterna har som uttalat mål att de ska lyckas.

Anpassat upplägg som flyttats fram två gånger

EM-kvalet skulle från början ha spelats i augusti/september 2020, men flyttades istället till januari 2021 till följd av coronautbrottet. På grund av pandemins utveckling under hösten 2020 flyttades EM-kvalet fram på nytt, denna gång till maj 2021. Upplägget har dessutom förändrats och anpassats till rådande situation.

För att minimera risken för smittspridning har det Europeiska Volleybollförbundet (CEV) beslutat att matcherna ska spelas med poolspel på två olika platser, istället för tidigare gällande turneringsformat med hemma-/bortamöten, varför inga matcher spelas på svensk mark.

Vägen till EM

Herrlandslaget EM-kvalar i en trelagsgrupp bestående av Nederländerna och Kroatien. Alla lag inom gruppen möts två gånger, vilket alltså innebär totalt fyra kvalmatcher per lag. Sveriges matcher spelas enligt följande (anges i svensk tid):

Turnering 1 i Zadar, Kroatien


8/5, 18.30: Nederländerna - Sverige
9/5, 18.30: Sverige - Kroatien

Turnering 2 i Apeldoorn, Nederländerna


14/5, 19.30: Nederländerna - Sverige
15/5, 16.00: Sverige - Kroatien

Herrkvalet består av totalt 26 lag fördelade på sju kvalgrupper, varav fem innehåller fyra lag och två innehåller tre lag. Samtliga gruppettor och de fem bästa grupptvåorna kvalificerar sig för EM-slutspelet. I och med att antalet lag skiljer sig mellan grupperna kommer matchresultaten mot de lag som slutar på fjärde plats i respektive fyrlagsgrupp räknas bort för att kunna avgöra vilka lag som är de fem bästa grupptvåorna.

EM-slutspelet 2021 för herrar avgörs 3-19 september 2021 i fyra länder; Polen, Tjeckien, Finland och Estland. 24 landslag gör upp om mästartiteln, varav tolv är direktkvalificerade. Det gäller dels tidigare nämnda arrangörer, samt lagen som slutade på platserna 1-8 vid EM-slutspelet 2019. Genom EM-kvalet gör övriga landslag upp om de resterande tolv slutspelsplatserna.

Se även damlandslagets EM-kvaltrupp, som presenterades i fredags. Länk till annan webbplats.

LÄNKAR
Officiell turneringssajt EM-kval Dam Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Officiell turneringssajt EM-kval Herr Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Livestreaming: www.eurovolley.tv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2021-05-03

Senast uppdaterad: 2021-05-03

Visa fler nyheter

Sponsorer