Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

#EuroVolleyW: Sjukdomsfall hos EM-kvalmotståndare – premiärmatchen inställd

Fredagen den 7 maj skulle Sveriges volleybolldamer ha spelat EM-kvalpremiär mot Georgien. Motståndarlaget har dock konstaterade covid-19-fall, vilket innebär att matchen ställs in.

- Oerhört tråkigt att våra motståndare drabbats. Vi hoppas på snabbt tillfrisknande för smittade och att det inte sprider sig i laget. Den här händelsen sätter fingret på det känsliga läget som råder. Vi har själva drabbats indirekt av pandemin, med flera flighter som ställts in i olika omgångar och med kort varsel. Vi både hoppas och jobbar för att utmaningarna ska stanna där, säger Simon Dahl, landslagschef och internationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet. 

I enlighet med Europeiska Volleybollförbundets tävlingsregler tilldöms Sverige segern i fredagens match.

EM-kvalet spelas under två intensiva veckor 7-16 maj och avgörs genom poolspel två helger i följd där samtliga lag inom gruppen (Ukraina, Portugal, Georgien, Sverige) möts två gånger. 

I och med sjukdomsfallen är hela det georgiska landslaget i karantän i en vecka och kommer därför inte delta över huvud taget i den första poolspelshelgen som äger rum i Portugal 7-9 maj. Precis som Sverige så tilldöms övriga lag segern i de matcher Georgien inte kan spela.

Till följd av den uppkomna situationen har även söndagens match mellan Sverige och värdnationen Portugal fått ny speltid. Matchen kommer spelas 16:00 svensk tid, istället för 19:00. Se fullständigt spelschema längre ned i artikeln.

Vägen till EM

Damlandslaget EM-kvalar i en fyrlagsgrupp bestående av Ukraina, Portugal och Georgien. Alla lag inom gruppen möts två gånger, vilket alltså innebär totalt sex kvalmatcher per lag. Sveriges matcher spelas enligt följande (anges i svensk tid):

Turnering 1 i Matosinhos, Portugal
7/5, 17.00: Georgien 0-3 Sverige (inställd pga sjukdomsfall i GEO)
8/5, 16.00: Sverige - Ukraina
9/5, 16.00: Sverige - Portugal

Turnering 2 i Tbilisi, Georgien
14/5, 16.30: Sverige - Ukraina
15/5, 16.30: Georgien - Sverige
16/5, 16.30: Portugal - Sverige 

Kvalet består av totalt 23 lag fördelade på sex kvalgrupper, varav fem innehåller fyra lag och en grupp består av tre lag. Samtliga gruppettor och grupptvåor kvalificerar sig för EM-slutspelet.

EM-slutspelet 2021 avgörs 15 augusti - 4 september och spelas i fyra länder; Serbien, Bulgarien, Kroatien och Rumänien. 24 landslag gör upp om mästartiteln, varav tolv är direktkvalifcerade. Det gäller dels tidigare nämnda arrangörer, samt lagen som slutade på platserna 1-8 vid EM-slutspelet 2019. Genom EM-kvalet gör övriga landslag upp om de resterande tolv slutspelsplatserna.

LÄNKAR
#EuroVolleyW: Här är damlandslagets EM-kvaltrupp Länk till annan webbplats.
#EuroVolleyM: Här är herrlandslagets EM-kvaltrupp Länk till annan webbplats.
Officiell turneringssajt EM-kval Dam Länk till annan webbplats.
Officiell turneringssajt EM-kval Herr Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2021-05-04

Senast uppdaterad: 2021-05-04

Visa fler nyheter

Sponsorer