Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval 2021: Succépremiär för damlandslaget - besegrade Ukraina i raka set

Sveriges volleybolldamer drömstartade EM-kvalet på ett imponerande sätt under lördag eftermiddag genom att 3-0-besegra gruppfavoriten Ukraina i Matosinhos, Portugal.


SVERIGE vs UKRAINA
Setsiffror: 27-25, 25-19, 25-18 Länk till annan webbplats.

Världsstjärnan Isabelle Haak bombade in matchbollen till 25-18 i tredje set och blev poängbäst i det svenska laget med sina 27 (!) ”pinnar”.

– Jag har drömt om det här länge! Vi spelar bra i serve, block och omställningsspelet och är oerhört starka när vi gång på gång kommer tillbaka och hämtar upp underlägen. Jag har inte full koll, men det här kan vara första gången ett svensk damlandslag besegrar Ukraina i volleyboll. Jag är stolt över tjejerna, säger förbundskapten Ettore Guidetti efter matchen.

”Bellas” äldre syster Anna stod för en stark insats och satte med ett serveess punkt för den ack så viktiga första akten, då Sverige länge jagade och lyckades vända i slutet. Totalt blev det tio poäng för Anna:
–  Gott att se när bollen seglade in - första setet var väldigt viktigt att vinna. Alla steppade verkligen upp och bidrog. Vi gick bara ut och körde på som aldrig förr. Pressen låg helt på dem och vi lyckades bevisligen rubba deras balans, sammanfattar vänsterspikern.


Foto: CEV

Passaren Vilma Andersson, som tidigare i veckan skrev på sitt första proffskontrakt med schweiziska toppklubben Sm'Aesch Pfeffingen, gjorde en storartad insats, inte minst i tredje set då hon från servelinjen banade väg för det svenska segerrycket:
– Ja, jag kom in i ett bra flow - det vara bara att gå för det. Vi inledde nervöst, men kom igång en bit in i första set. Häftigt att få spela tillsammans med de här stjärnorna, säger Vilma.

I morgon, söndag, väntar nyckelmatch mot värdnationen Portugal. Matchen startar 16:00 och är en av åtta EM-kvalmatcher som sänds i SVT Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. inom loppet av nio dagar, 8-16 maj.

– Det finns mycket positivt att ta med, men vi måste jobba vidare med sideoutspelet. Sedan ska sägas att vi bara har varit samlade i tio dagar, så det är inte konstigt att det inte sitter än, konstaterar förbundskapten Guidetti.


Förbundskapten Ettore Guidetti var nöjd efter premiärsegern. Foto: CEV.

Vägen till EM

Damlandslaget EM-kvalar i en fyrlagsgrupp bestående av Ukraina, Portugal och Georgien. Alla lag inom gruppen möts två gånger, vilket alltså innebär totalt sex kvalmatcher per lag. Sveriges matcher spelas enligt följande (anges i svensk tid):

Turnering 1 i Matosinhos, Portugal
7/5, 17.00: Georgien 0-3 Sverige (inställd pga sjukdomsfall i GEO)
8/5, 16.00: Sverige 3-0 Ukraina
9/5, 16.00: Sverige - Portugal 

Turnering 2 i Tbilisi, Georgien
14/5, 16.30: Sverige - Ukraina
15/5, 16.30: Georgien - Sverige
16/5, 16.30: Portugal - Sverige

Kvalet består av totalt 23 lag fördelade på sex kvalgrupper, varav fem innehåller fyra lag och en grupp består av tre lag. Samtliga gruppettor och grupptvåor kvalificerar sig för EM-slutspelet.

EM-slutspelet 2021 avgörs 15 augusti - 4 september och spelas i fyra länder; Serbien, Bulgarien, Kroatien och Rumänien. 24 landslag gör upp om mästartiteln, varav tolv är direktkvalificerade. Det gäller dels tidigare nämnda arrangörer, samt lagen som slutade på platserna 1-8 vid EM-slutspelet 2019. Genom EM-kvalet gör övriga landslag upp om de resterande tolv slutspelsplatserna. Senast Sverige nådde EM-slutspel på damsidan var 1983.

EM-KVALTRUPPEN
Passare
Vilma Andersson, Sm'Aesch Pfeffingen (SUI)
Hilda Gustafsson, RIG Falköping / KFUM Skellefteå Volley

Liberor
Sofie Sjöberg, Örebro Volley
Gabriella Lundvall, Sollentuna VK

Centrar
Julia Nilsson, Engelholms VS
Dalila-Lilly Topic, Hylte/Halmstad Volley
Linda Andersson, Pölkky Kuusamo (FIN)
Elsa Arrestad, Örebro Volley

Vänsterspikers
Alexandra Lazic, Developres SkyRes Rzeszow (POL)
Rebecka Lazic, Nantes (FRA)
Hanna Hellvig, Hylte/Halmstad Volley
Anna Haak, ASPTT Mulhouse (FRA)
Diana Lundvall, Geneve Volley (SUI)

Högerspiker
Isabelle Haak, Vakifbank Spor Kulübü (TUR)

Reserver
Josephine Tegenfalk, Örebro Volley
Hedda Broberg, Engelholms VS
Klara Andersson, Hylte/Halmstad Volley

Ledarstab
Ettore Guidetti, förbundskapten
Alberto Chaparro, assisterande coach
Victor Alexandersson, strenght & conditioning-coach
Beata Donborg, team manager
Albin Öijen, scout
Sofia Björndahl, fysioterapeut

LÄNKAR
Officiell turneringssajt EM-kval Dam Länk till annan webbplats.
Officiell turneringssajt EM-kval Herr Länk till annan webbplats.
SVT visar åtta EM-kvalmatcher Länk till annan webbplats.


Foto: CEV.

Fler nyheter

Publicerad: 2021-05-08

Senast uppdaterad: 2021-05-08

Visa fler nyheter

Sponsorer