Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval 2021: Volleybollherrarna föll mot stornationen i öppningsmatchen

Sveriges volleybollherrar hade som väntat tufft mot Nederländerna i lördagens EM-kvalpremiär i Zadar, Kroatien. Matchen var över i tre raka set och nu gäller att ladda om snabbt till söndagens nyckelmatch mot Kroatien.


NEDERLÄNDERNA 3-0 SVERIGE
Setsiffror: 25-17, 25-17, 25-15 Länk till annan webbplats.

Starka svenska starter i de första två seten hjälpte inte. Gruppfavoriten var numret större när Sverige inte fick mottaget att stämma.

– Ja, vi startade bra, men sedan såg man skillnaden i servetryck och mottag. Vi gjorde en för dålig mottagningsmatch och som konsekvens av det kom vi för långt från nät i anfall, och då kunde Nederländerna utnyttja sitt stora block. Vi hade för stor respekt för Nederländernas serve. Samtidigt måste vi serva bättre än vad vi gjorde idag. Vi låter dem bli för stora i sitt anfallsspel, säger förbundskapten Per-Erik Dalqvist efter matchen.

Jacob Link, som bidrog med fem poäng från sin högerkant, gjorde en liknande analys:
– Vi började bra i både första och andra set och hängde med bra i sideout och i omställningsspelet, men de servade tungt och var stora vilket gjorde att vi fick svårt att komma förbi deras block. Det är världsspelare på andra sidan nät och det här var lärorikt för oss alla.

I morgon, söndag, väntar nyckelmatch mot värdnationen Kroatien. Drabbningen startar 18:30 och är en av åtta EM-kvalmatcher som sänds i SVT Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. inom loppet av nio dagar, 8-16 maj.

– Vi måste göra det bättre i morgon och få bort motståndarna från nät. Precis som Nederländerna så är Kroatien större och starkare än oss, så vi måste våga spela offensivt hela vägen, säger förbundskapten Dalqvist.


Centern David Pettersson bidrog med fem poäng. Foto: CEV

Vägen till EM

Herrlandslaget EM-kvalar i en trelagsgrupp bestående av Nederländerna och Kroatien. Alla lag inom gruppen möts två gånger, vilket alltså innebär totalt fyra kvalmatcher per lag. Sveriges matcher spelas enligt följande (anges i svensk tid):

Turnering 1 i Zadar, Kroatien
8/5, 18.30: Nederländerna - Sverige
9/5, 18.30: Sverige - Kroatien

Turnering 2 i Apeldoorn, Nederländerna
14/5, 19.30: Nederländerna - Sverige
15/5, 16.00: Sverige – Kroatien

SVT visar åtta EM-kvalmatcher inom loppet av nio dagar Länk till annan webbplats.; samtliga fem av damlandslagets matcher samt tre av fyra herrdrabbningar.

Herrkvalet består av totalt 26 lag fördelade på sju kvalgrupper, varav fem innehåller fyra lag och två innehåller tre lag. Samtliga gruppettor och de fem bästa grupptvåorna kvalificerar sig för EM-slutspelet. I och med att antalet lag skiljer sig mellan grupperna kommer matchresultaten mot de lag som slutar på fjärde plats i respektive fyrlagsgrupp räknas bort för att kunna avgöra vilka lag som är de fem bästa grupptvåorna.

EM-slutspelet 2021 för herrar avgörs 3-19 september 2021 i fyra länder; Polen, Tjeckien, Finland och Estland. 24 landslag gör upp om mästartiteln, varav tolv är direktkvalificerade. Det gäller dels tidigare nämnda arrangörer, samt lagen som slutade på platserna 1-8 vid EM-slutspelet 2019. Genom EM-kvalet gör övriga landslag upp om de resterande tolv slutspelsplatserna.

Även damlandslaget spelade EM-kvalpremiär under lördagen och 3-0-besegrade då gruppfavoriten Ukraina. Länk till annan webbplats.

EM-KVALTRUPPEN
Passare
Dardan Lushtaku, Vingåkers VK
Oskar von Sydow, Falkenbergs VBK

Högerspikers
Jacob Link, Gestioni & Soluzioni Sabaudia (ITA)
Johan Gruvaeus, Falkenbergs VBK

Centrar
David Pettersson, VaLePa (FIN)
Anton Ribom, Falkenbergs VBK
Jacob Ekman, RIG Falköping / Vingåkers VK
Jens Ahremark, Vingåkers VK

Vänsterspikers
Viktor Lindberg, SVG Lüneberg (GER)
August Borna, Lunds VK
Daniel Gruvaeus, AS Cannes (FRA)
Max Petersson, Örkelljunga VK

Liberor
Edvin Svärd, Falkenbergs VBK
Joel Andersson, Örkelljunga VK 

Ledarstab
Per-Erik Dalqvist, förbundskapten
Jonas Sventesson, assisterande coach
Anders Håkansson, team manager
Lasse Andersson, scout
Thomas Kuke, fysioterapeut

LÄNKAR
Officiell turneringssajt EM-kval Dam Länk till annan webbplats.
Officiell turneringssajt EM-kval Herr Länk till annan webbplats.
SVT visar åtta EM-kvalmatcher Länk till annan webbplats.


Foto: CEV.

Fler nyheter

Publicerad: 2021-05-08

Senast uppdaterad: 2021-05-08

Visa fler nyheter

Sponsorer