Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval 2021: Ny förlust men ett fall framåt för herrlandslaget

Ett rejält snäpp upp i kvalitet sedan lördagsmatchen mot stornationen Nederländerna, men det räckte inte för att välta värdnationen Kroatien. Sveriges volleybollherrar inkasserade andra raka förlusten i EM-kvalet, som nu vänder till Apeldoorn.


SVERIGE 1-3 KROATIEN
Setsiffror: 18-25, 20-25, 25-22, 19-25 Länk till annan webbplats.

– Klart framåt sedan igår! Stora delar av matchen presterar vi betydligt bättre i servemottag än mot Nederländerna och vi är med i block på ett helt annat sätt. När det kommer till serve var vi inte sämre än kroaterna, men vi var för tunna i anfall och slår en del bollar i fel lägen där vi bjuder motståndarna på blockpoäng, säger förbundskapten Per-Erik Dalqvist efter matchen.

Efter att ha förlorat de två första seten kom Sverige tillbaka starkt och spelade på ett övertygande sätt hem tredje akten. Något som betyder mycket inför fortsättningen, konstaterar förbundskaptenen:
– Jävligt viktigt. Hade vi inte gjort det hade vi behövt plocka set av Nederländerna i nästa match. Chansen att nå EM finns fortfarande, även om det blir tufft nästa helg. Nu har vi några träningar på oss att slipa på detaljer, och kan vi fortsätta spela så här i mottag och block och samtidigt höja oss i anfallsspelet, så är vi där och utmanar Kroatien på allvar nästa helg.


Passare Dardan Lushtaku i aktion. Foto: CEV.

Lagkapten Viktor Lindberg, som nyligen skrev på för tyska Bundesligaklubben United Volleys Frankfurt, ger sin syn på söndagens tillställning:
– Mycket tråkigare än förlusten igår mot Nederländerna. Det här motståndet kändes ju spelbart. Känslan är att vi inte alls är långt ifrån dem, sedan ska vi också få ut det på planen. Vi hade bra läge med ett försprång i andra set, men tappade det. Segt. Men vi är på rätt väg och jag tror att vi har både en och två växlar till, vilket på sätt och vis känns bra. Man märker att vi är ett ungt och orutinerat lag som inte spelat så mycket tillsammans; det blir för många och för långa dippar. Kan vi skala av dem åtminstone till hälften så är det inte jättemycket som krävs för att vi ska kunna mäta oss med Kroatien.

Nästa match spelas fredagen den 14 maj i Apeldoorn, Nederländerna, då värdnationen till lika gruppfavoriten står för motståndet. Matchen sänds i SVT Play!

Vägen till EM

Herrlandslaget EM-kvalar i en trelagsgrupp bestående av Nederländerna och Kroatien. Alla lag inom gruppen möts två gånger, vilket alltså innebär totalt fyra kvalmatcher per lag. Sveriges matcher spelas enligt följande (anges i svensk tid):

Turnering 1 i Zadar, Kroatien
8/5, 18.30: Nederländerna - Sverige
9/5, 18.30: Sverige - Kroatien

Turnering 2 i Apeldoorn, Nederländerna
14/5, 19.30: Nederländerna - Sverige
15/5, 16.00: Sverige – Kroatien

Herrkvalet består av totalt 26 lag fördelade på sju kvalgrupper, varav fem innehåller fyra lag och två innehåller tre lag. Samtliga gruppettor och de fem bästa grupptvåorna kvalificerar sig för EM-slutspelet. I och med att antalet lag skiljer sig mellan grupperna kommer matchresultaten mot de lag som slutar på fjärde plats i respektive fyrlagsgrupp räknas bort för att kunna avgöra vilka lag som är de fem bästa grupptvåorna.

EM-slutspelet 2021 för herrar avgörs 3-19 september 2021 i fyra länder; Polen, Tjeckien, Finland och Estland. 24 landslag gör upp om mästartiteln, varav tolv är direktkvalificerade. Det gäller dels tidigare nämnda arrangörer, samt lagen som slutade på platserna 1-8 vid EM-slutspelet 2019. Genom EM-kvalet gör övriga landslag upp om de resterande tolv slutspelsplatserna.

Länk till annan webbplats.
Centern David Pettersson med ett mäktigt block. Foto: CEV.

EM-KVALTRUPPEN
Passare
Dardan Lushtaku, Vingåkers VK
Oskar von Sydow, Falkenbergs VBK

Högerspikers
Jacob Link, Gestioni & Soluzioni Sabaudia (ITA)
Johan Gruvaeus, Falkenbergs VBK 

Centrar
David Pettersson, VaLePa (FIN)
Anton Ribom, Falkenbergs VBK
Jacob Ekman, RIG Falköping / Vingåkers VK
Jens Ahremark, Vingåkers VK

Vänsterspikers
Viktor Lindberg, United Volleys Frankfurt (GER)
August Borna, Lunds VK
Daniel Gruvaeus, AS Cannes (FRA)
Max Petersson, Örkelljunga VK

Liberor
Edvin Svärd, Falkenbergs VBK
Joel Andersson, Örkelljunga VK 

Ledarstab
Per-Erik Dalqvist, förbundskapten
Jonas Sventesson, assisterande coach
Anders Håkansson, team manager
Lasse Andersson, scout
Thomas Kuke, fysioterapeut

LÄNKAR
Officiell turneringssajt EM-kval Dam Länk till annan webbplats.
Officiell turneringssajt EM-kval Herr Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2021-05-09

Senast uppdaterad: 2021-05-09

Visa fler nyheter

Sponsorer