Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval 2021: Ny seger för damlandslaget - toppar gruppen efter halva kvalet

Sveriges volleybolldamer följde upp lördagens triumf mot Ukraina med en ny imponerande insats under söndagen då värdnationen Portugal tvingades kapitulera. Laget har därmed skaffat sig ett starkt utgångsläge inför EM-kvalavslutningen nästa helg.


SVERIGE 3-1 PORTUGAL
Setsiffror: 25-21, 25-16, 19-25, 25-15 Länk till annan webbplats.

– Det var tuffare där ute idag, vi fick kämpa. Portugal spelade klurigare än Ukraina och vår serve började fungera ganska sent. De utmanade vårt system på ett annat sätt. Men återigen, vi ska komma ihåg att laget är ungt och att det här bara är fjärde matchen man spelar tillsammans. Det är underbart att se hur tjejerna njuter av att spela med varandra, säger förbundskapten Ettore Guidetti efter matchen.

Sverige hade 2-0-ledning i set, men fick se Portugal komma tillbaka starkt och reducera i den tredje akten. När matchen sedan stod och vägde i fjärde set klev en viss Isabelle Haak fram och servade sönder motståndet.

– Tidigare under matchen fick jag inte mitt servespel att funka, så i slutet kände jag bara "va’ fasen - nu är det bara att köra". Och det gick bra till slut. Det var rätt läge att plocka fram det spelet, konstaterar "Bella", som blev poängbäst i matchen med sina totalt 32 "pinnar".

– En svettig match där vi inte hade det helt lätt. Vi gjorde ett bra jobb men slappnade av i tredje set och då straffade Portugal oss direkt. Men jätteskönt att vi kunde knyta ihop säcken i fjärde - otroligt kul med en sådan här start EM-kvalet, fortsätter Turkietproffset.


Sverige firar andra raka segern i EM-kvalet. Foto: CEV.

21-åriga Hanna Hellvig, utsedd till Säsongens spelare i Elitserien 2020/21, kom in i slutet av andra set och spelade därefter resten av matchen. Vänsterspikern imponerade och bidrog med tio poäng, näst flest i det svenska lägret tillsammans med äldre Haak-systern Anna.

– Jättekul och lite nervöst att få komma in. Jag gjorde mitt bästa och känner mig nöjd med insatsen. Härligt med den här starten inför fortsättningen på kvalet - viktigt att vi vinner mot både Ukraina och Portugal, säger Hanna.

I och med dagens trepoängare står Sveriges volleybolldamer på maximala nio poäng efter den första gruppspelshelgen av två och toppar därmed grupp B. Detta efter att premiärmatchen mot ett covid-drabbat Georgien ställts in, med svensk 3-0-seger till följd, samt lördagens imponerande 3-0-uppvisning mot toppseedade Ukraina.

Nästa match spelas fredagen den 14 maj då Ukraina återigen radar upp på andra sidan nät. Den gången i Georgiens huvudstad Tblisi som står värd för den andra gruppspelshelgen, där EM-kvalet ska fullbordas med matcher tre dagar i följd. Se samtliga av damlandslagets matcher i SVT! Länk till annan webbplats.

Vägen till EM

Damlandslaget EM-kvalar i en fyrlagsgrupp bestående av Ukraina, Portugal och Georgien. Alla lag inom gruppen möts två gånger, vilket alltså innebär totalt sex kvalmatcher per lag. Sveriges matcher spelas enligt följande (anges i svensk tid):

Turnering 1 i Matosinhos, Portugal
7/5, 17.00: Georgien 0-3 Sverige (inställd pga sjukdomsfall i GEO)
8/5, 16.00: Sverige 3-0 Ukraina
9/5, 16.00: Sverige 3-1 Portugal

Turnering 2 i Tbilisi, Georgien
14/5, 16.30: Sverige - Ukraina
15/5, 16.30: Georgien - Sverige
16/5, 16.30: Portugal - Sverige

Kvalet består av totalt 23 lag fördelade på sex kvalgrupper, varav fem innehåller fyra lag och en grupp består av tre lag. Samtliga gruppettor och grupptvåor kvalificerar sig för EM-slutspelet.

EM-slutspelet 2021 avgörs 15 augusti - 4 september och spelas i fyra länder; Serbien, Bulgarien, Kroatien och Rumänien. 24 landslag gör upp om mästartiteln, varav tolv är direktkvalificerade. Det gäller dels tidigare nämnda arrangörer, samt lagen som slutade på platserna 1-8 vid EM-slutspelet 2019. Genom EM-kvalet gör övriga landslag upp om de resterande tolv slutspelsplatserna. Senast Sverige nådde EM-slutspel på damsidan var 1983.

EM-KVALTRUPPEN
Passare
Vilma Andersson, Sm'Aesch Pfeffingen (SUI)
Hilda Gustafsson, RIG Falköping / KFUM Skellefteå Volley

Liberor
Sofie Sjöberg, Örebro Volley
Gabriella Lundvall, Sollentuna VK

Centrar
Julia Nilsson, Engelholms VS
Dalila-Lilly Topic, Hylte/Halmstad Volley
Linda Andersson, Pölkky Kuusamo (FIN)
Elsa Arrestad, Örebro Volley

Vänsterspikers
Alexandra Lazic, Developres SkyRes Rzeszow (POL)
Rebecka Lazic, Nantes (FRA)
Hanna Hellvig, Hylte/Halmstad Volley
Anna Haak, ASPTT Mulhouse (FRA)
Diana Lundvall, Geneve Volley (SUI)

Högerspiker
Isabelle Haak, Vakifbank Spor Kulübü (TUR)

Reserver
Josephine Tegenfalk, Örebro Volley
Hedda Broberg, Engelholms VS
Klara Andersson, Hylte/Halmstad Volley

Ledarstab
Ettore Guidetti, förbundskapten
Alberto Chaparro, assisterande coach
Victor Alexandersson, strenght & conditioning-coach
Beata Donborg, team manager
Albin Öijen, scout
Sofia Björndahl, fysioterapeut

LÄNKAR
Officiell turneringssajt EM-kval Dam Länk till annan webbplats.
Officiell turneringssajt EM-kval Herr Länk till annan webbplats.
SVT visar åtta EM-kvalmatcher Länk till annan webbplats.

Länk till annan webbplats.


Foto: CEV.

Fler nyheter

Publicerad: 2021-05-09

Senast uppdaterad: 2021-05-09

Visa fler nyheter

Sponsorer