Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval 2021: "Härligt lugn" i damlandslaget inför avgörandet

Sveriges volleybolldamer har bästa möjliga utgångsläge när EM-kvalet fortsätter i Tblisi, Georgien, med start på fredag. Häng med när volleyboll.se går igenom förutsättningarna inför den inledande returen mot gruppfavoriten Ukraina!

Efter första kvalhelgen, som avgjordes i Matosinhos, Portugal, står Sverige på maximala nio poäng och toppar grupp B. Detta efter att premiärmatchen mot ett covid-drabbat Georgien ställts in med svensk 3-0-seger till följd, samt lördagens imponerande 3-0-uppvisning mot toppseedade Ukraina och söndagens 3-1-vinst mot värdnationen Portugal.

– Sedan förra helgen har vi fortsatt att träna ihop oss. Vi utvecklas fortfarande dag för dag och pass för pass och det är underbart att se hur spelarna njuter av att spela volleyboll tillsammans. Jag är välsignad som får coacha den här gruppen. De tar med sig så mycket glädje in i det de gör och är oerhört taggade på att få spela match igen; de är både fysiskt och mentalt redo för fajt, säger förbundskapten Ettore Guidetti.

14-16 maj väntar nu tre matcher på tre dagar i den georgiska huvudstaden, där damlandslaget har goda möjligheter att för första gången på 38 år kvalificera sig för EM-slutspel.

Förutsättningarna är tydliga inför fredagens möte med toppseedade Ukraina: svensk seger, oavsett siffror, ger avancemang.

– Vi har koll på vad som gäller och vill alltid vinna oavsett vad det är vi spelar om. Fokus ligger på att använda varje match för att utvecklas; att ta vara på alla möjligheter vi har att spela tillsammans. Det finns ett härligt lugn över gruppen och det har funnits där sedan första set mot Ukraina förra helgen. Vi fick slita för att hänga med där och då, men fortsatte hela tiden kämpa och tro på det. Efter att vi vände och vann det där setet har tjejerna spelat avslappnat. Nu vet vi alla att vi är bekväma med att spela under press och det är något vi måste ta med oss in i morgondagens match, fortsätter Guidetti.

Drabbningen startar 16:30 svensk tid och visas i SVT Play! Länk till annan webbplats.


Förbundskapten Ettore Guidetti. Foto: CEV.

Vägen till EM

Damlandslaget EM-kvalar i en fyrlagsgrupp bestående av Ukraina, Portugal och Georgien. Alla lag inom gruppen möts två gånger, vilket alltså innebär totalt sex kvalmatcher per lag. Sveriges matcher spelas enligt följande (anges i svensk tid):

Turnering 1 i Matosinhos, Portugal
7/5, 17.00: Georgien 0-3 Sverige (inställd pga sjukdomsfall i GEO)
8/5, 16.00: Sverige 3-0 Ukraina
9/5, 16.00: Sverige 3-1 Portugal

Turnering 2 i Tbilisi, Georgien
14/5, 16.30: Sverige - Ukraina
15/5, 16.30: Georgien - Sverige
16/5, 16.30: Portugal - Sverige

Kvalet består av totalt 23 lag fördelade på sex kvalgrupper, varav fem innehåller fyra lag och en grupp består av tre lag. Samtliga gruppettor och grupptvåor kvalificerar sig för EM-slutspelet.

EM-slutspelet 2021 avgörs 15 augusti - 4 september i Serbien, Bulgarien, Kroatien och Rumänien. 24 landslag gör upp om mästartiteln, varav tolv är direktkvalificerade. Det gäller dels tidigare nämnda arrangörer, samt lagen som slutade på platserna 1-8 vid EM-slutspelet 2019. Genom EM-kvalet gör övriga landslag upp om de resterande tolv slutspelsplatserna. Senast Sverige nådde EM-slutspel på damsidan var 1983.

EM-KVALTRUPPEN
Passare
Vilma Andersson, Sm'Aesch Pfeffingen (SUI)
Hilda Gustafsson, RIG Falköping / KFUM Skellefteå Volley

Liberor
Sofie Sjöberg, Örebro Volley
Gabriella Lundvall, Sollentuna VK

Centrar
Julia Nilsson, Engelholms VS
Dalila-Lilly Topic, Hylte/Halmstad Volley
Linda Andersson, Pölkky Kuusamo (FIN)
Elsa Arrestad, Örebro Volley

Vänsterspikers
Alexandra Lazic, Developres SkyRes Rzeszow (POL)
Rebecka Lazic, Nantes (FRA)
Hanna Hellvig, Hylte/Halmstad Volley
Anna Haak, ASPTT Mulhouse (FRA)
Diana Lundvall, Geneve Volley (SUI)

Högerspiker
Isabelle Haak, Vakifbank Spor Kulübü (TUR)

Reserver
Josephine Tegenfalk, Örebro Volley
Hedda Broberg, Engelholms VS
Klara Andersson, Hylte/Halmstad Volley

Ledarstab
Ettore Guidetti, förbundskapten
Alberto Chaparro, assisterande coach
Victor Alexandersson, strenght & conditioning-coach
Beata Donborg, team manager
Sofia Björndahl, fysioterapeut

LÄNKAR
Officiell turneringssajt EM-kval Dam Länk till annan webbplats.
Officiell turneringssajt EM-kval Herr Länk till annan webbplats.
SVT visar åtta EM-kvalmatcher Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.


Foto: CEV.

Fler nyheter

Publicerad: 2021-05-13

Senast uppdaterad: 2021-05-13

Visa fler nyheter

Sponsorer