Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval 2021: Varje vunnen boll viktig för herrlandslaget

Sveriges volleybollherrar kliver in i den andra och sista EM-kvalhelgen, som avgörs i Apeldoorn, Nederländerna, med siktet inställt på att fortsätta bygga på den uppåtgående trenden och med en förhoppning om att nå andraplatsen i gruppen.

Trots de dubbla förlusterna under förra helgen lever hoppet om att nå EM-slutspel för första gången sedan 1993. Andraplatsen i gruppen, vilken potentiellt kan räcka för avancemang, ligger inom rimligt räckhåll.

För att drömmen ska slå in krävs dock både skicklighet och lite tur. Dels behöver resultaten studsa Sveriges väg i övriga kvalgrupper, då det bara är fem av sju grupptvåor som går vidare. Dessutom krävs tre poäng i lördagens måstematch mot huvudkonkurrenten Kroatien.

För att bädda för gynnbara förutsättningar skulle minst en setseger i fredagsmatchen mot stornationen Nederländerna sitta fint. Varje vunnen boll och akt är av största vikt, för i slutändan kan Sveriges öde avgöras på set- eller poängkvot.

– Vi har koll på läget, och det vore bra om vi kan vinna ett set i morgon, men det är inte där vi lägger fokus. Vi kan bara påverka hur vi spelar och det vill vi göra så bra som möjligt. Sedan får vi se på söndag hur långt det räckte. Nu är det bara en väg som gäller. Vi slår ur underläge och har allt att vinna. Kroatien ska känna sig jagade - de har allt att förlora, säger förbundskapten Per-Erik Dalqvist.


Foto: CEV.

"Gäller att få ihop allt samtidigt"

Sveriges fredagsmatch mot Nederländerna startar 19:30 och visas i SVT Play Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Senast lagen möttes var Nederländerna numret större, även om Sverige hängde med bra och långt in i de två första seten.

Förbundskapten Per-Erik Dalqvist har klart för sig vad som behövs för att man ska kunna skaka den hemmaspelande giganten som radar upp på andra sidan nät:

– Nederländerna blir klara för EM om de slår oss, så vi kan räkna med att de kommer taggade till matchen. Samtidigt har de spelat runt på alla sina 14 spelare, vilket gör dem svårscoutade. För att lyckas mot dem måste vi få flera spelare som servar väldigt bra i ett och samma set, så att vi får bort dem från nät. Dessutom måste vi spela bra i mottag så vi får trasigare block att anfalla mot. Det gäller att vi får ihop allt samtidigt. Stundtals har vi varit där i tidigare matcher, nu gäller det att förlänga perioderna vi spelar på det sättet.

Blir Sverige utan setseger mot Nederländerna krävs 3-0-vinst mot Kroatien på lördag. Med tanke på den senaste matchen lagen emellan känns det inte som någon omöjlighet:

– Kroatien har vi bättre koll på i block och försvar och de rullar inte runt på lika många spelare. Senast matchade vi dem i block, hade en ganska stor ledning i andra set som vi tappade, men gick ändå ut och fortsatte spela och tog hem tredje set. Har man koll på volleyboll så vet man att det kan svänga snabbt. Marginalerna är inte så stora och det kan räcka med små justeringar för att matchbilden ska ändras väldigt mycket. Vi ser positivt på våra chanser att slå dem, fortsätter "Perra".

Går planen i lås för svensk del blir söndagens match mellan Nederländerna och Kroatien en rysare. Kroatien måste bli utan poäng och helst även setseger, beroende på Sveriges resultat tidigare under helgen.

Fram med papper och penna, för här kan det bli aktuellt att räkna. Heja Sverige!


Foto: CEV.

Vägen till EM

Herrlandslaget EM-kvalar i en trelagsgrupp bestående av Nederländerna och Kroatien. Alla lag inom gruppen möts två gånger, vilket alltså innebär totalt fyra kvalmatcher per lag. Sveriges matcher spelas enligt följande (anges i svensk tid):

Turnering 1 i Zadar, Kroatien
8/5, 18.30: Nederländerna 3-0 Sverige
9/5, 18.30: Sverige 1-3 Kroatien

Turnering 2 i Apeldoorn, Nederländerna
14/5, 19.30: Nederländerna - Sverige
15/5, 16.00: Sverige – Kroatien

Herrkvalet består av totalt 26 lag fördelade på sju kvalgrupper, varav fem innehåller fyra lag och två innehåller tre lag. Samtliga gruppettor och de fem bästa grupptvåorna kvalificerar sig för EM-slutspelet. I och med att antalet lag skiljer sig mellan grupperna kommer matchresultaten mot de lag som slutar på fjärde plats i respektive fyrlagsgrupp räknas bort för att kunna avgöra vilka lag som är de fem bästa grupptvåorna.

EM-slutspelet 2021 för herrar avgörs 3-19 september 2021 i fyra länder; Polen, Tjeckien, Finland och Estland. 24 landslag gör upp om mästartiteln, varav tolv är direktkvalificerade. Det gäller dels tidigare nämnda arrangörer, samt lagen som slutade på platserna 1-8 vid EM-slutspelet 2019. Genom EM-kvalet gör övriga landslag upp om de resterande tolv slutspelsplatserna.

EM-KVALTRUPPEN
Passare
Dardan Lushtaku, Vingåkers VK
Oskar von Sydow, Falkenbergs VBK

Högerspikers
Jacob Link, Gestioni & Soluzioni Sabaudia (ITA)
Johan Gruvaeus, Falkenbergs VBK 

Centrar
David Pettersson, VaLePa (FIN)
Anton Ribom, Falkenbergs VBK
Jacob Ekman, RIG Falköping / Vingåkers VK
Jens Ahremark, Vingåkers VK

Vänsterspikers
Viktor Lindberg, United Volleys Frankfurt (GER)
August Borna, Lunds VK
Daniel Gruvaeus, AS Cannes (FRA)
Max Petersson, Örkelljunga VK

Liberor
Edvin Svärd, Falkenbergs VBK
Joel Andersson, Örkelljunga VK 

Ledarstab
Per-Erik Dalqvist, förbundskapten
Jonas Sventesson, assisterande coach
Anders Håkansson, team manager
Lasse Andersson, scout
Thomas Kuke, fysioterapeut

LÄNKAR
Officiell turneringssajt EM-kval Dam Länk till annan webbplats.
Officiell turneringssajt EM-kval Herr Länk till annan webbplats.
SVT visar åtta EM-kvalmatcher Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2021-05-13

Senast uppdaterad: 2021-05-13

Visa fler nyheter

Sponsorer