Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval 2021: Damlandslaget klart för EM-slutspel

Sveriges volleybolldamer är tillbaka i europeisk volleybolls absoluta finrum efter 38 år. Det står klart efter fredagens femsetsrysare mot toppseedade Ukraina.

SVERIGE 3-2 UKRAINA Länk till annan webbplats.
Setsiffror: 15-25, 25-18, 25-23, 18-25, 15-11 Länk till annan webbplats.

I och med segern står Sverige på elva poäng efter fyra omgångar och toppar grupp B, framför jagande Ukraina och Portugal. Trots att två matcher återstår är de svenska volleybolldamerna nu alltså klara för EM-slutspel för första gången sedan 1983. Laget kan som sämst bli tvåa i gruppen, vilket räcker för avancemang.

Förbundskapten Ettore Guidetti:
– En maratonmatch! Vi visste att Ukraina var ute efter revansch. De kom ut taggade och servade verkligen bra och tog rättvist hem första set. Vi gjorde några justeringar till andra, bytte plats på våra vänsterspikers, och kom in i rätt rytm. Det var nyckeln till hela matchen. Spelarna visade mental styrka och fajtades hela vägen. Otroligt viktigt att ha med sig en sådan här insats till fortsättningen; inte bara till kvalet, utan även till EM-slutspelet. En seger som den här är som en dröm. En seger som den här skapar vinnarmentalitet. Jag har sagt det förut och jag säger det igen: De här tjejerna älskar att spela tillsammans och det fantastiskt att få coacha dem.

Svenska superstjärnan Isabelle Haak stod för en monstermatch och noterades för 37 poäng.
– Vi har nog chockat de flesta tror jag. Vi slog ur underläge och det känns jäkligt kul att få bevisa vad vi går för. Stort och häftigt att vi nu är i EM! säger "Bella".

Svenska Polenproffset Alexandra Lazic om den säkrade EM-platsen:
– Har nästan inga ord ju nu. Känner mig jättetrött och jätteglad. Otroligt stort. Vi kände verkligen att vi hade riktigt goda möjligheter att göra något bra det här EM-kvalet; att det här är en chans vi bara måste ta. Att vi nu står här och har lyckats känns fantastiskt. Det går inte att beskriva. Jag är så stolt över vad vi gjort tillsammans.

”Alex” och tvillingsystern Rebecka Lazic startade sina proffskarriärer redan 2012 och är med det två av lagets mest meriterade lirare. På senare år har de fått se fler svenska spelare testa vingarna utomlands.
– Vi har många tjejer som tagit stora kliv och fått större roller i sina lag och det betyder mycket. Det märks genom att vi nu kan gå in i varje match med ett helt annat lugn än tidigare. Det gör inget om vi spelar lite sämre en period. Vi stressar inte upp oss för vi vet att vi är bra och att vi har nivån. Det är en trygghet som ger oss möjlighet att jobba oss in matcherna, så som vi gjorde idag, fortsätter Alexandra Lazic.

– Fantastiskt kul att platsen i EM-slutspelet är klar! Framförallt tycker jag att det är imponerande att knipa platsen genom fyra raka segrar i kvalet. Hela laget gör en stark insats och visar samtidigt upp en smittande spelglädje. Isabelle Haak tar ett enormt stort ansvar på banan, men inte bara med sina spelmässiga kvaliteter. Hon visar också vägen som lagkapten genom att peppa, inspirera och visa upp en glädje på banan som är värdefull för hela laget, säger Simon Dahl, landslagschef och internationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.

EM-slutspelet avgörs 18 augusti - 4 september och spelas i fyra länder; Serbien, Bulgarien, Kroatien och Rumänien. Grupperna lottas torsdagen den 20 maj i Belgrad, Serbien.

– Det är spelarna och ledarna som ska ha kredd för att ha kvalat in till EM-slutspelet. Samtidigt är det ett bevis på att rörelsen innehåller förutsättningar för att skapa konkurrenskraftiga landslag. Vi har elitklubbar, Riksidrottsgymnasium i Falköping, tränare, eldsjälar och ledare som alla ihärdigt jobbar för att Svensk volleyboll ska nå framgångar. Så självklart känns det fantastiskt med en EM-slutspelsplats som belöning för det arbetet som görs överallt i volleybollrörelsen, fortsätter Dahl.

I morgon, lördag, väntar ny match, då mot värdnationen Georgien. Matchstart 16:30.
– Vi skippar träning och låter tjejerna vila inför morgondagens match. Men vi kommer gå ut med full fokus och med siktet inställt på att vinna. Vi har respekt för alla lag och kommer alltid ge allt vi har. Varje match vi spelar ger viktiga erfarenheter, säger förbundskapten Guidetti.


Så avgörs EM-kvalet

Damlandslaget EM-kvalar i en fyrlagsgrupp bestående av Ukraina, Portugal och Georgien. Alla lag inom gruppen möts två gånger, vilket alltså innebär totalt sex kvalmatcher per lag. Sveriges matcher spelas enligt följande (anges i svensk tid):

Turnering 1 i Matosinhos, Portugal
7/5, 17.00: Georgien 0-3 Sverige (inställd pga sjukdomsfall i GEO)
8/5, 16.00: Sverige 3-0 Ukraina
9/5, 16.00: Sverige 3-1 Portugal

Turnering 2 i Tbilisi, Georgien
14/5, 16.30: Sverige 3-2 Ukraina
15/5, 16.30: Georgien - Sverige
16/5, 16.30: Portugal - Sverige

Kvalet består av totalt 23 lag fördelade på sex kvalgrupper, varav fem innehåller fyra lag och en grupp består av tre lag. Samtliga gruppettor och grupptvåor kvalificerar sig för EM-slutspelet.

EM-slutspelet 2021 avgörs 18 augusti - 4 september och spelas i fyra länder; Serbien, Bulgarien, Kroatien och Rumänien. 24 landslag gör upp om mästartiteln, varav tolv är direktkvalificerade. Det gäller dels tidigare nämnda arrangörer, samt lagen som slutade på platserna 1-8 vid EM-slutspelet 2019. Genom EM-kvalet gör övriga landslag upp om de resterande tolv slutspelsplatserna. Senast Sverige nådde EM-slutspel på damsidan var 1983.

EM-KVALTRUPPEN
Passare
Vilma Andersson, Sm'Aesch Pfeffingen (SUI)
Hilda Gustafsson, RIG Falköping / KFUM Skellefteå Volley

Liberor
Sofie Sjöberg, Örebro Volley
Gabriella Lundvall, Sollentuna VK

Centrar
Julia Nilsson, Engelholms VS
Dalila-Lilly Topic, Hylte/Halmstad Volley
Linda Andersson, Pölkky Kuusamo (FIN)
Elsa Arrestad, Örebro Volley

Vänsterspikers
Alexandra Lazic, Developres SkyRes Rzeszow (POL)
Rebecka Lazic, Nantes (FRA)
Hanna Hellvig, Hylte/Halmstad Volley
Anna Haak, ASPTT Mulhouse (FRA)
Diana Lundvall, Geneve Volley (SUI)

Högerspiker
Isabelle Haak, Vakifbank Spor Kulübü (TUR)

Reserver
Josephine Tegenfalk, Örebro Volley
Hedda Broberg, Engelholms VS
Klara Andersson, Hylte/Halmstad Volley

Ledarstab
Ettore Guidetti, förbundskapten
Alberto Chaparro, assisterande coach
Victor Alexandersson, strenght & conditioning-coach
Beata Donborg, team manager
Sofia Björndahl, fysioterapeut

LÄNKAR
Officiell turneringssajt EM-kval Dam Länk till annan webbplats.
Officiell turneringssajt EM-kval Herr Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2021-05-14

Senast uppdaterad: 2021-05-14

Visa fler nyheter

Sponsorer