Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval 2021: Stigande formkurva inför måstematchen

Sveriges volleybollherrar tog ytterligare kliv när hemmaspelande stornationen Nederländerna radade upp på andra sidan nät under fredagskvällen. Det blev förlust, men insatsen lovar gott inför lördagens nyckelmatch mot Kroatien.


Sverige 1-3 Nederländerna
Setsiffror: 17-25, 21-25, 25-19, 17-25 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

- Vi gör många riktigt, riktigt bra saker. Vår klart bästa match hittills i kvalet, framför allt i servemottag. Sedan tar vi mycket poäng i anfall också, men använder inte alltid skallen. Holländarna är stora i block och det borde vi ha lärt oss sedan förra matchen. De har ju inte blivit mindre sedan sist direkt. Vi tar ett set, men jag hade önskat att vi tog hem den där andraakten också. Vi hade ledning 14-9, men de blockade ner oss åtta gånger, säger förbundskapten Per-Erik Dalqvist.

Tre förluster är herrlandslagets facit hittills i det tuffa EM-kvalet, där även Kroatien står för motståndet. Men utvecklingen går ett rätt håll. Jämfört med förra veckans match mot toppseedade Nederländerna var det en rejäl scenförändring.

Centern tillika nyblivna Bundesligaproffset David Pettersson om matchen:
- Tycker vi spelade upp oss rejält jämfört med tidigare matcher. Vi baggrar bra vilket gör det enklare att spela snabbt samtidigt som det blir svårare för dem i block. Men vi tappar för mycket på egna enkla misstag. Vi gör en bra match till stora delar, men känslan är ändå att vi kan mycket bättre. Det finns mer att hämta och vi kan lyfta oss ytterligare. Det är ett till stora delar nytt lag med många unga spelare och jag tycker det är kul att se att det finns potential och något att bygga på inför framtiden.

Chansen finns fortfarande att knipa andraplatsen i gruppen. För det krävs seger i lördagens måstematch mot det Kroatien som för en knapp vecka sedan besegrade Sverige med 3-1. De svenska volleybollherrarna behöver hämta hem alla tre poäng, allra helst utan att förlora set:

– Kroatien har vi bättre koll på i block och försvar och de rullar inte runt på lika många spelare. Senast matchade vi dem i block, hade en ganska stor ledning i andra set som vi tappade, men gick ändå ut och fortsatte spela och tog hem tredje set. Har man koll på volleyboll så vet man att det kan svänga snabbt. Marginalerna är inte så stora och det kan räcka med små justeringar för att matchbilden ska ändras väldigt mycket. Vi ser positivt på våra chanser att slå dem, sa "Perra" i en tidigare intervju.

Går planen i lås för svensk del blir söndagens match mellan Nederländerna och Kroatien en rysare. Kroatien måste bli utan poäng och helst även setseger, beroende resultatet i lördagsmatchen mot Sverige.


Herrlandslaget uppradat för match. Foto: CEV.

Vägen till EM

Herrlandslaget EM-kvalar i en trelagsgrupp bestående av Nederländerna och Kroatien. Alla lag inom gruppen möts två gånger, vilket alltså innebär totalt fyra kvalmatcher per lag. Sveriges matcher spelas enligt följande (anges i svensk tid):

Turnering 1 i Zadar, Kroatien
8/5, 18.30: Nederländerna 3-0 Sverige
9/5, 18.30: Sverige 1-3 Kroatien

Turnering 2 i Apeldoorn, Nederländerna
14/5, 19.30: Nederländerna - Sverige
15/5, 16.00: Sverige – Kroatien

Herrkvalet består av totalt 26 lag fördelade på sju kvalgrupper, varav fem innehåller fyra lag och två innehåller tre lag. Samtliga gruppettor och de fem bästa grupptvåorna kvalificerar sig för EM-slutspelet. I och med att antalet lag skiljer sig mellan grupperna kommer matchresultaten mot de lag som slutar på fjärde plats i respektive fyrlagsgrupp räknas bort för att kunna avgöra vilka lag som är de fem bästa grupptvåorna.

EM-slutspelet 2021 för herrar avgörs 3-19 september 2021 i fyra länder; Polen, Tjeckien, Finland och Estland. 24 landslag gör upp om mästartiteln, varav tolv är direktkvalificerade. Det gäller dels tidigare nämnda arrangörer, samt lagen som slutade på platserna 1-8 vid EM-slutspelet 2019. Genom EM-kvalet gör övriga landslag upp om de resterande tolv slutspelsplatserna.

EM-KVALTRUPPEN
Passare
Dardan Lushtaku, Vingåkers VK
Oskar von Sydow, Falkenbergs VBK

Högerspikers
Jacob Link, Gestioni & Soluzioni Sabaudia (ITA)
Johan Gruvaeus, Falkenbergs VBK 

Centrar
David Pettersson, VaLePa (FIN)
Anton Ribom, Falkenbergs VBK
Jacob Ekman, RIG Falköping / Vingåkers VK
Jens Ahremark, Vingåkers VK

Vänsterspikers
Viktor Lindberg, United Volleys Frankfurt (GER)
August Borna, Lunds VK
Daniel Gruvaeus, AS Cannes (FRA)
Max Petersson, Örkelljunga VK

Liberor
Edvin Svärd, Falkenbergs VBK
Joel Andersson, Örkelljunga VK 

Ledarstab
Per-Erik Dalqvist, förbundskapten
Jonas Sventesson, assisterande coach
Anders Håkansson, team manager
Lasse Andersson, scout
Thomas Kuke, fysioterapeut

LÄNKAR
Officiell turneringssajt EM-kval Dam Länk till annan webbplats.
Officiell turneringssajt EM-kval Herr Länk till annan webbplats.
SVT visar åtta EM-kvalmatcher Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2021-05-14

Senast uppdaterad: 2021-05-14

Visa fler nyheter

Sponsorer