Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval 2021: Damlandslaget säkrade gruppsegern efter uppvisning

Sveriges damlandslag fortsätter sin framfart i EM-kvalet. Efter fredagens slutspelssäkrande 3-2-triumf mot toppseedade Ukraina kom femte raka vinsten under lördagen när Georgien servades ner i tre raka set.


GEORGIEN 0-3 SVERIGE Länk till annan webbplats.
Setsiffror: 16-25, 13-25, 10-25  Länk till annan webbplats.

I och med segern säkrade Sverige förstaplatsen i grupp B och står just nu på 14 poäng med en match kvar att spela.

– Den här matchen gav en fin möjlighet för fler spelare att visa upp sig och jag tycker verkligen att alla som kom in vågade ta plats och bidrog till att vi tog hem den här gruppsegern. Kul att se! Inte minst en spelare som Rebecka Lazic, som kliver in och visar vilket proffs hon är och vilken talang hon besitter, säger förbundskapten Ettore Guidetti.

”Becka”, som blev poängbäst av alla spelare med sina 13 ”pinnar”, ger sin syn på matchen:
– Vi hade kul där ute i dag och det kändes bra att bidra - jag försökte bara spela smart. Alla som kom in var taggade och det är kul att vi fick visa upp vilken bredd det finns i laget. På alla positioner har vi spelare som kan komma in och avlasta och förändra matchbilden. Det är en styrka som blir otroligt viktig när vi ger oss in i EM-slutspelet i sommar.

Fantastiskt servande bäddade för dagens seger. Sex olika spelare kombinerade för hela 14 ess:
– Vi vet att de är svagare i mottag, så vi gick verkligen fullt i serve och det gav utdelning. Väldigt bra jobbat på den fronten, konstaterar Rebecka Lazic.

Att de hade potential att uträtta något stort tillsammans visste damlandslagsspelarna när de samlades för ett par veckor sedan. Men att de efter fem kvalmatcher skulle stå med en slutspelsbiljett samt en säkrad förstaplats i gruppen hade de inte vågat drömma om:
– Jag tror inte vi förstått det ännu. Det var helt klart inget vi hade räknat med. Tiden har varit vår fiende, då vi inte har kunnat vara samlade så länge, men vi har bevisligen fått ihop det väldigt bra ändå. Nästan lite overkligt, fortsätter Rebecka.

Under fredagen säkrade alltså Sveriges volleybolldamer avancemang till EM-slutspel för första gången sedan 1983. Slutspelet avgörs 18 augusti - 4 september och spelas i fyra länder; Serbien, Bulgarien, Kroatien och Rumänien. Grupperna lottas torsdagen den 20 maj i Belgrad, Serbien.I morgon, söndag, väntar den sista kvalmatchen då Portugal radar upp på andra sidan nät. Matchstart 16:30.
– Det vore ett fantastiskt avslut om vi kunde plocka hem sjätte raka segern, avslutar Rebecka Lazic.


Rebecka Lazic anfaller. Foto: CEV

Så avgörs EM-kvalet

Damlandslaget EM-kvalar i en fyrlagsgrupp bestående av Ukraina, Portugal och Georgien. Alla lag inom gruppen möts två gånger, vilket alltså innebär totalt sex kvalmatcher per lag. Sveriges matcher spelas enligt följande (anges i svensk tid):

Turnering 1 i Matosinhos, Portugal
7/5, 17.00: Georgien 0-3 Sverige (inställd pga sjukdomsfall i GEO)
8/5, 16.00: Sverige 3-0 Ukraina
9/5, 16.00: Sverige 3-1 Portugal

Turnering 2 i Tbilisi, Georgien
14/5, 16.30: Sverige 3-2 Ukraina
15/5, 16.30: Georgien 0-3 Sverige
16/5, 16.30: Portugal - Sverige

Kvalet består av totalt 23 lag fördelade på sex kvalgrupper, varav fem innehåller fyra lag och en grupp består av tre lag. Samtliga gruppettor och grupptvåor kvalificerar sig för EM-slutspelet.

EM-slutspelet 2021 avgörs 18 augusti - 4 september och spelas i fyra länder; Serbien, Bulgarien, Kroatien och Rumänien. 24 landslag gör upp om mästartiteln, varav tolv är direktkvalificerade. Det gäller dels tidigare nämnda arrangörer, samt lagen som slutade på platserna 1-8 vid EM-slutspelet 2019. Genom EM-kvalet gör övriga landslag upp om de resterande tolv slutspelsplatserna. Senast Sverige nådde EM-slutspel på damsidan var 1983.

I den svenska truppen återfinns flera utlandsproffs som under den gångna säsongen gjort stora och starka avtryck ute i några av de största europeiska ligorna. Isabelle Haak, som spelade Champions League-final i lördags, är en världsstjärna i superklubben Vakifbank Istanbul, vilken hon lett till dubbla turkiska titlar under våren. ”Bellas” äldre syster Anna vann dubbla guld (slutspel + cup) med sitt franska Champions League-lag Mulhouse. Alexandra Lazic bärgade ett silver i stora volleybollnationen Polen med sitt Developres SkyRes Rzeszow, som även spelade Champions League. För att nämna några.

EM-KVALTRUPPEN
Passare
Vilma Andersson, Sm'Aesch Pfeffingen (SUI)
Hilda Gustafsson, RIG Falköping / KFUM Skellefteå Volley

Liberor
Sofie Sjöberg, Örebro Volley
Gabriella Lundvall, Sollentuna VK

Centrar
Julia Nilsson, Engelholms VS
Dalila-Lilly Topic, Hylte/Halmstad Volley
Linda Andersson, Pölkky Kuusamo (FIN)
Elsa Arrestad, Örebro Volley

Vänsterspikers
Alexandra Lazic, Developres SkyRes Rzeszow (POL)
Rebecka Lazic, Nantes (FRA)
Hanna Hellvig, Hylte/Halmstad Volley
Anna Haak, ASPTT Mulhouse (FRA)
Diana Lundvall, Geneve Volley (SUI)

Högerspiker
Isabelle Haak, Vakifbank Spor Kulübü (TUR)

Reserver
Josephine Tegenfalk, Örebro Volley
Hedda Broberg, Engelholms VS
Klara Andersson, Hylte/Halmstad Volley

Ledarstab
Ettore Guidetti, förbundskapten
Alberto Chaparro, assisterande coach
Victor Alexandersson, strenght & conditioning-coach
Beata Donborg, team manager
Sofia Björndahl, fysioterapeut

LÄNKAR
Officiell turneringssajt EM-kval Dam Länk till annan webbplats.
Officiell turneringssajt EM-kval Herr Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2021-05-15

Senast uppdaterad: 2021-05-15

Visa fler nyheter

Sponsorer