Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval 2021: Sveriges volleybollherrar avslutade starkt - knep första poängen

EM-kvalet är över för herrlandslaget i volleyboll, som missar slutspelsavancemang. Sverige hämtade ikapp 0-2-underläge i måstematchen mot Kroatien men föll slutligen med 11-15 i skiljeset.


Kroatien 3-2 Sverige Länk till annan webbplats.
Setsiffror: Länk till annan webbplats.25-21, 25-22, 19-25, 21-25, 15-11.

Inför matchen fanns fortfarande chans att knipa andraplatsen i gruppen. För att lyckas med den saken hade Sverige behövt kom ut ur lördagens tillställning med tre poäng. Hoppet släcktes när Kroatien tog hem både första och andra set.

Med det sagt gick luften på inget sätt ur de blågula. Till tredje akten gjordes justeringar i både spel och uppställning, vilket fick minst sagt positiv effekt. Sverige både reducerade och utjämnade tillställningen och tvingade därmed fram ett skiljeset. Väl där tog det visserligen stopp, men den där poängen som laget fick med sig från matchen var mentalt viktig. Dessutom klev flera unga spelare fram och visade framfötterna när de fick chansen.

– Vi bytte in tre nya killar på banan och de gjorde det fantastiskt. Här ikväll fick de sina genombrott i landslaget på den här nivån. Samtidigt gjorde de rutinerade spelarna som var kvar på planen, ett proffsigt jobb och bara fortsatte pusha och se till så att de nya grabbarna fick en bra situation och resa. Jag är mycket nöjd med tredje och fjärde set, men i femte går Kroatien ifrån tidigt tack vare starka prestationer i serve. Stjärnan Leo Andric är en världsklasspelare i det momentet. Vi gick en tuff match igår mot Nederländerna och känslan var att vi var trötta där i slutet. Kroaterna vilade i fredags och hade mer krut på slutet idag, säger förbundskapten Per-Erik Dalqvist.

22-årige centern Anton Ribom, som kom in och bidrog med fem poäng (tre block), ger sin syn på matchen:
– Efter att vi tappade andra set var det bara att ge allt. Vi hade inget att förlora. För egen del kändes det bra och det var kul att komma in till tredje. Jag hann inte tänka så mycket - det var bara att gå in och köra på. Det var härlig energi på planen och det hjälpte mycket.

Ribom sammanfattar kvalet och blickar framåt:
– Det började knackigt för en vecka sedan mot Nederländerna, men därefter har vi spelat bättre och bättre för varje match. Kan vi behålla det här laget åren som kommer kan det utvecklas till något riktigt bra. Lagen vi mött här i kvalet är mer fysiska och har spelare med mycket mer internationell erfarenhet. Däri ligger mycket av det som skiljer oss från dem. Vi behöver fler som tar sig utomlands för att spela på högre nivå.

EM-kvalet är över för Sveriges volleybollherrar. Fyra förluster i följd mot tufft motstånd blev det unga blågula lagets facit, men det finns mycket positivt att ta med in i framtiden.
– Där vi är idag hade jag önskat att vi varit när vi klev in i kvalet. Men uppladdningen var för kort, det behövs mer tid tillsammans än så här. Vi måste spela fler bra och tuffa matcher mot kvalitativt motstånd och vi måste få ut fler spelare som proffs. Lyckas vi med det, ja då tar vi hem den där EM-platsen nästa kval.

Kvalgruppen stänger i morgon, söndag, då Nederländerna och Kroatien drabbar samman.


Foto: CEV

Så avgörs EM-kvalet

Herrlandslaget EM-kvalar i en trelagsgrupp bestående av Nederländerna och Kroatien. Alla lag inom gruppen möts två gånger, vilket alltså innebär totalt fyra kvalmatcher per lag. Sveriges matcher spelas enligt följande (anges i svensk tid):

Turnering 1 i Zadar, Kroatien
8/5, 18.30: Nederländerna 3-0 Sverige
9/5, 18.30: Sverige 1-3 Kroatien

Turnering 2 i Apeldoorn, Nederländerna
14/5, 19.30: Sverige 1-3 Nederländerna
15/5, 16.00: Kroatien 3-2 Sverige

Herrkvalet består av totalt 26 lag fördelade på sju kvalgrupper, varav fem innehåller fyra lag och två innehåller tre lag. Samtliga gruppettor och de fem bästa grupptvåorna kvalificerar sig för EM-slutspelet. I och med att antalet lag skiljer sig mellan grupperna kommer matchresultaten mot de lag som slutar på fjärde plats i respektive fyrlagsgrupp räknas bort för att kunna avgöra vilka lag som är de fem bästa grupptvåorna.

EM-slutspelet 2021 för herrar avgörs 3-19 september 2021 i fyra länder; Polen, Tjeckien, Finland och Estland. 24 landslag gör upp om mästartiteln, varav tolv är direktkvalificerade. Det gäller dels tidigare nämnda arrangörer, samt lagen som slutade på platserna 1-8 vid EM-slutspelet 2019. Genom EM-kvalet gör övriga landslag upp om de resterande tolv slutspelsplatserna.

EM-KVALTRUPPEN
Passare
Dardan Lushtaku, Vingåkers VK
Oskar von Sydow, Falkenbergs VBK

Högerspikers
Jacob Link, Gestioni & Soluzioni Sabaudia (ITA)
Johan Gruvaeus, Falkenbergs VBK 

Centrar
David Pettersson, VaLePa (FIN)
Anton Ribom, Falkenbergs VBK
Jacob Ekman, RIG Falköping / Vingåkers VK
Jens Ahremark, Vingåkers VK

Vänsterspikers
Viktor Lindberg, United Volleys Frankfurt (GER)
August Borna, Lunds VK
Daniel Gruvaeus, AS Cannes (FRA)
Max Petersson, Örkelljunga VK

Liberor
Edvin Svärd, Falkenbergs VBK
Joel Andersson, Örkelljunga VK

Ledarstab
Per-Erik Dalqvist, förbundskapten
Jonas Sventesson, assisterande coach
Anders Håkansson, team manager
Lasse Andersson, scout
Thomas Kuke, fysioterapeut

LÄNKAR
Officiell turneringssajt EM-kval Dam Länk till annan webbplats.
Officiell turneringssajt EM-kval Herr Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2021-05-15

Senast uppdaterad: 2021-05-15

Visa fler nyheter

Sponsorer