Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval 2021: Damlandslaget avslutade framgångsrikt kval med förlust

En intensiv och framgångsrik EM-kvalperiod är nu till ända för Sveriges volleybolldamer som förlorade söndagens avslutande drabbning mot Portugal, då tolv av 14 spelare luftades. Blågula superstjärnan Isabelle Haak vilades helt.


PORTUGAL 3-1 SVERIGE Länk till annan webbplats.
Setsiffror: 25-23, 22-25, 25-18, 25-22 Länk till annan webbplats.

- En förlust där vi kändes trötta både fysiskt och mentalt, men laget fajtades verkligen ända in i mål. Däri ligger mycket av vår styrka; vi ger oss aldrig - vi fajtas alltid hela vägen. Oerhört viktigt och kul att se. Inställningen som spelarna visat under de här matcherna blir viktig att ta med till EM-slutspelet, säger förbundskapten Ettore Guidetti.

Anna Haak var poängbäst av alla planens spelare med sina 22 ”pinnar” (4 block, 2 ess, 16 anfall).
- Det var väl inte med det här resultatet vi ville avsluta med, men skönt att vi hade gjort vårt jobb i tidigare matcher och säkrat både EM-avancemang och den där förstaplatsen i gruppen. Det har varit ett toppenkval, bortsett från idag. Vi har verkligen kämpat som ett lag, och jag är så stolt över den här gruppen och vad vi uträttat tillsammans, säger Anna.

I och med dagens match är EM-kvalet avslutat. Fem segrar av sex möjliga blev facit för våra volleybolldamer. Med sig hem till Sverige tar de viktiga erfarenheter och påfyllt självförtroende såväl som EM-biljett och en meriterande gruppseger.

- Det har varit en fantastiskt resa som startade i slutet av april i Ängelholm. Vi samlades en ganska stor grupp som minskades ned till den trupp som sedan spelade EM-kvalet. Det fanns inte så mycket tid att förbereda sig, och förutsättningarna var inte optimala på grund av pandemin, men tjejerna gjorde det fantastiskt och har utvecklats varje dag. I första matchen mot Ukraina fick vi ett viktigt kvitto var vi stod och jag tror vi överraskade alla. Dessutom var det viktigt att vi fick visa oss själva vad vi är kapabla till, avslutar förbundskapten Guidetti.

Slutspelet avgörs 18 augusti - 4 september och spelas i fyra länder; Serbien, Bulgarien, Kroatien och Rumänien. Grupperna lottas Länk till annan webbplats. torsdagen den 20 maj i Belgrad, Serbien. Tillställningen livesänds här! Länk till annan webbplats.

Så avgjordes EM-kvalet

Damlandslaget EM-kvalade i en fyrlagsgrupp bestående av Ukraina, Portugal och Georgien. Alla lag inom gruppen möttes två gånger, vilket alltså innebär totalt sex kvalmatcher per lag. Sveriges matcher spelades enligt följande (anges i svensk tid):

Turnering 1 i Matosinhos, Portugal
7/5, 17.00: Georgien 0-3 Sverige (inställd pga sjukdomsfall i GEO)
8/5, 16.00: Sverige 3-0 Ukraina
9/5, 16.00: Sverige 3-1 Portugal

Turnering 2 i Tbilisi, Georgien
14/5, 16.30: Sverige 3-2 Ukraina
15/5, 16.30: Georgien 0-3 Sverige
16/5, 16.30: Portugal 3-1 Sverige

Kvalet bestod av totalt 23 lag fördelade på sex kvalgrupper, varav fem innehöll fyra lag och en grupp bestod av tre lag. Samtliga gruppettor och grupptvåor kvalificerade sig för EM-slutspelet.

EM-slutspelet 2021 avgörs 18 augusti - 4 september och spelas i fyra länder; Serbien, Bulgarien, Kroatien och Rumänien. 24 landslag gör upp om mästartiteln, varav tolv är direktkvalificerade. Det gäller dels tidigare nämnda arrangörer, samt lagen som slutade på platserna 1-8 vid EM-slutspelet 2019. Genom EM-kvalet gjorde övriga landslag upp om de resterande tolv slutspelsplatserna. Senast Sverige nådde EM-slutspel på damsidan var 1983.

EM-KVALTRUPPEN
Passare
Vilma Andersson, Sm'Aesch Pfeffingen (SUI)
Hilda Gustafsson, RIG Falköping / KFUM Skellefteå Volley

Liberor
Sofie Sjöberg, Örebro Volley
Gabriella Lundvall, Sollentuna VK

Centrar
Julia Nilsson, Engelholms VS
Dalila-Lilly Topic, Hylte/Halmstad Volley
Linda Andersson, Pölkky Kuusamo (FIN)
Elsa Arrestad, Örebro Volley

Vänsterspikers
Alexandra Lazic, Developres SkyRes Rzeszow (POL)
Rebecka Lazic, Nantes (FRA)
Hanna Hellvig, Hylte/Halmstad Volley
Anna Haak, ASPTT Mulhouse (FRA)
Diana Lundvall, Geneve Volley (SUI)

Högerspiker
Isabelle Haak, Vakifbank Spor Kulübü (TUR)

Reserver
Josephine Tegenfalk, Örebro Volley
Hedda Broberg, Engelholms VS
Klara Andersson, Hylte/Halmstad Volley

Ledarstab
Ettore Guidetti, förbundskapten
Alberto Chaparro, assisterande coach
Victor Alexandersson, strenght & conditioning-coach
Beata Donborg, team manager
Sofia Björndahl, fysioterapeut

LÄNKAR
Officiell turneringssajt EM-kval Dam Länk till annan webbplats.
Officiell turneringssajt EM-kval Herr Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2021-05-16

Senast uppdaterad: 2021-05-16

Visa fler nyheter

Sponsorer