Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

KLART: Här är Sveriges EM-motståndare

18 augusti - 4 september 2021 avgörs Volleyboll-EM, dit Sveriges volleybolldamer kvalificerat sig för första gången på 38 år. På torsdagskvällen den 20 maj lottades grupperna!

Lottningen genomfördes i Belgrad, Serbien, och finns att se i efterhand via Europeiska Volleybollförbundets kanaler på YouTube Länk till annan webbplats. eller Facebook Länk till annan webbplats..

Sverige lottades in i grupp D, som avgörs Cluj-Napoca, Rumänien. Utöver värdnationen står Turkiet, Nederländerna, Ukraina och Finland för motståndet.

– Vi har en stor chans och vi kommer slåss för att ta den. Ärligt talat så är både grupp A och grupp C oerhört tuffa; de är ”dödens grupper”. I vår grupp har vi Rumänien som värdland och de borde inte vara omöjliga att utmana. Sedan har vi Ukraina igen, som vi vet att vi kan slå, och grannlandet Finland, som ska bli kul att spela mot. Turkiet och Nederländerna är bäst, så är det bara, men vi kan fajtas mot vem som helst. Och återigen, det här är en fantastisk chans och vi kommer gå för att ta den, säger Sveriges italienske förbundskapten Ettore Guidetti.

– Som vi ser fram emot det här! Vi ska få chansen att möta de bästa lagen i Europa - en storslagen möjlighet för svensk volleyboll. Och det här är inte slutmålet på resan vi vill göra, det är bara starten. Jag vill höja ribban flera snäpp längs vägen. Tjejerna förtjänar det, ja hela den svenska volleybollrörelsen förtjänar det, fortsätter Guidetti.

"En spännande utmaning"

För Ettores del väntar även en ”släktfejd” i EM-slutspelet. Turkiet coachas nämligen av hans kusin, Giovanni Guidetti:
– Egentligen otroligt att det händer, men nu är vi här. Vi har mötts både som coacher och spelare tidigare - och det står 2-2 i matcher, skrattar Ettore.

Även för svenska superstjärnan Isabelle Haak blir det speciellt att möta Turkiet, vars landslag består av flera spelare från hennes superklubb Vakifbank Istanbul, som slutade tvåa i Champions League och som vann både turkiska cupen och turkiska mästerskapen under våren. Vem som coachar Vakifbank? Turkiets förbundskapten Giovanni Guidetti!

– Turkiet och Nederländerna är europeiska topplag som slutade tvåa respektive femma på EM senast. Men på pappret är det en grupp som ser ut att vara möjlig att gå vidare från om vi spelar bra. Det här blir verkligen en spännande utmaning, säger Simon Dahl, landslagschef och internationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.

EM-grupperna i sin helhet

Sveriges damlandslag, som i kraft av det nyligen avslutade kval avancerade till EM-slutspel för första gången sedan 1983, är lägst rankat (34:a på Europarankingen) av alla de 24 lag som kvalificerat sig för mästerskapet; 4 arrangörer, 8 direktkvalificerade från EM 2019 samt 12 från EM-kvalet 2021.

Efter torsdagens lottning har grupperna fått följande komposition*:
• Grupp A (Belgrad, Serbien): Serbien (1), Azerbajdzjan (5), Ryssland (6), Belgien (12), Frankrike (20), Bosnien och Hercegovina (=30).
• Grupp B (Plovdiv, Bulgarien): Bulgarien (8), Polen (10), Tyskland (7), Spanien (14), Tjeckien (19), Grekland (22).
• Grupp C (Zadar, Kroatien): Kroatien (9), Italien (=2), Belarus (11), Slovakien (=15), Ungern (17), Schweiz (24).
• Grupp D (Cluj-Napoca, Rumänien): Rumänien (=15), Turkiet (=2), Nederländerna (=2), Ukraina (13), Finland (21), Sverige (34).
*Landets Europaranking inom parentes.

Så avgörs EM-slutspelet

De 24 deltagande länderna har nu delats in i fyra grupper om sex lag i varje. Alla lag inom varje sexlagsgrupp ska mötas en gång, vilket ger fem matcher per lag.

De fyra högst rankade lagen från varje grupp kvalificerar sig för slutspel, som inleds med åttondelsfinaler där gruppettor ställs mot fyror samt tvåor utmanas av treor. Därefter följer kvartsfinaler, semifinaler och medaljmatcher. Åttondelsfinalerna och kvartsfinalerna spelas i Serbien och Bulgarien. Semifinal- och medaljmatcherna spelas i Serbien.

Europamästerskapets faser

  • Gruppspel: 18-26 augusti
  • Åttondelsfinaler: 28-30 augusti
  • Kvartsfinaler: 31 augusti - 1 september
  • Semifinaler: 3 september
  • Bronsmatch och final: 4 september

Följande länder deltar i EM-slutspelet 2021*
Arrangörer: Serbien (1), Bulgarien (8), Kroatien (11), Rumänien (13).
Kvalificerade från EM 2019: Turkiet (2), Italien (3), Nederländerna (5), Azerbajdzjan (10), Ryssland (7), Tyskland (6), Polen (4), Belgien (9).
Kvalificerade som gruppvinnare vid EM-kvalet 2021: Vitryssland (22), Sverige (-), Grekland (14), Slovakien (12), Frankrike (21), Tjeckien (-).
Kvalificerade som grupptvåor vid EM-kvalet 2021: Schweiz (19), Ukraina (17), Spanien (15), Finland (18), Ungern (20), Bosnien och Hercegovina (-).
*Placering vid EM-slutspelet 2019 inom parentes.

Regerande mästare är Serbien, som vunnit de två senaste upplagorna av EM (2019 och 2017) och dessutom är regerande världsmästare (2018).

LÄNKAR
Europarankingen Länk till annan webbplats.
Officiell turneringssajt för EM-slutspelet Länk till annan webbplats.
Europeiska Volleybollförbundets release Länk till annan webbplats.
Se EM-lottningen i repris via YouTube Länk till annan webbplats. eller Facebook Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2021-05-20

Senast uppdaterad: 2021-05-20

Visa fler nyheter

Sponsorer