Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Sverige matchade i guldfirande Frankrike

Under lördagen vann Frankrikes herrar OS-guld i Tokyo. Bara någon timme senare tog Frankrikes damer emot det svenska landslaget för en träningsmatch i staden Laval. "Det var många glada ansikten här", berättar Isabelle Haak efter matchen.

Träningsmatchen var ett led i de båda ländernas förberedelser för EM senare i augusti.

Matchen spelades inför publik i den nybyggda arenan Espace Mayenne och började med en minuts högljudd applåd för OS-guldet – det första i volleyboll i Frankrikes historia.

Matchen blev en nyttig erfarenhet för svenskorna.

– Det var ringrostigt, men skönt att vara igång igen, säger den vice lagkaptenen Diana Lundvall.

Sverige inledde med startsexan Lilly Topic, Isabelle Haak, Alexandra Lazic, Sofie Sjöberg, Anna Haak, Linda Andersson och Vilma Andersson.

I första set gjorde Sverige en hygglig insats och hade en trepoängsledning sent innan tufft franskt servande vände på steken i slutet av setet till 25-22.

Sverige kopplade grepp om andra set när laget tog flera poäng i rad och Anna Haak blockade ner ett anfall fram till 12-9 som tvingade Frankrike att ta time out.

Isabelle Haaks serve-ess fram till 19-14 föranledde ”Les Bleus” andra time out på kort tid, och hon fortsatte serva tufft vilket bäddade för att svenskorna allt som oftast kom till första anfall.
Svenskorna höll avståndet till setseger 25-20.

Tredje set började illa för Sverige när Frankrike bombade serve och svenskornas mottagning inte fungerade som önskat. Frankrike hade 7-1 innan Sverige började återtåget.

 

Men trots utjämning ryckte Frankrike igen. Rebecka Lazic och Fanny Andersson gjorde inhopp för att förstärka, men svenskorna fick ge sig, 25-18.

Till fjärde set bytte förbundskapten Ettore in flera spelare och började med bland andra Diana Lundvall, Julia Nilsson och Klara Andersson. Mot slutet av setet kom även Josephine Tegenfalk in. Sverige höll i stort sett jämna steg och spelade inspirerat, men fick till slut kapitulera och Frankrike vann med 25-22 och därmed 3-1 i set.

– Laget vi mötte är bra, annars spelar man inte Golden League. Vi fajtades kanonbra i varje set, vilket var väldigt positivt. En bra träningsmatch för att vara den första sedan EM-kvalet, säger Sveriges förbundskapten Ettore Guidetti.

Sverige vilade Hanna Hellvig som hade en lätt känning.

– Det var roligt att spela match äntligen, och särskilt framför publik! Vi har bara tränat några veckor så vi har inte nått vår toppform än men det var bra att få känna lite på matchspel igen för att komma in i en bättre rytm! Vi kan spela bättre än vad vi gjorde och har fortfarande lite att träna på, säger ”Bella” Haak.

Under söndagen spelar Sverige ännu en träningsmatch mot Frankrike, men då innanför stängda dörrar.


Fler nyheter

Publicerad: 2021-08-07

Senast uppdaterad: 2021-08-07

Visa fler nyheter

Sponsorer