Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Volleyboll: Det svenska damlandslaget spelar European Silver League 2022

Det blir European Silver League 2022 för det svenska damlandslaget i volleyboll. Sverige kommer möta Portugal, Slovenien, Estland och Luxemburg. ”Känns jättekul”, säger landslagsspelaren Linda Andersson.

Det framtida programmet för landslaget i volleyboll börjar klarna. Det europeiska volleybollförbundet, CEV, har nu rullat ut kommande års europeiska landslagsverksamhet och det innebär för Sveriges del CEV European Silver League.

– Med tanke på att vi är direktkvalificerade till EM 2023 så blir Silver League ett kanonbra tillfälle för oss att bygga vidare på vårt spel. Det blir ett bra test för oss att se vad vi har att jobba med sommaren därpå, säger landslagsspelaren Alexandra Lazic som till vardags är proffs i Polen.Tävlingen startar i slutet av maj. Det svenska motståndet blir Portugal, Slovenien, Estland och Luxemburg.
Sverige kommer möta varje land en gång hemma och en gång borta.
En eventuell final är planerad till 2 juli.
Vinnaren kvalificerar sig för European Golden League 2023.

– Kul med en lång landslagssamling där vi kan fortsätta utveckla laget, säger Linda Andersson som för närvarande är proffs i den finska ligan.

Några av lagen är välbekanta för svenskorna. Det blev två segrar över Portugal i EM-kvalet, i just Portugal, i maj 2021. Och Estland har nivåmässigt funnits på armlängds avstånd i flera år.

– Estland kan bli ett av topplagen. Det är ett lag vi känner väl och har mött många gånger. Några gånger har vi vunnit och några gånger har de vunnit. Jag tror de snuvade oss på en EM-plats några år innan jag kom med i landslaget så jag vet att många av tjejerna vill slå dem, säger Linda Andersson.

European Silver League väcker sköna svenska minnen. 2018 vann Sverige tävlingen.
2019 spelade Sverige European Golden League, men åkte ur.
2020 ställdes båda tävlingarna in på grund av pandemin.
2021 deltog inte Sverige på grund av både EM-kvalet och Europamästerskapen.

Det är tack vare kvartsfinalplatsen i 2021 års europeiska mästerskap som Sverige är direktkvalificerat för EM 2023.

– European Silver League 2022 blir starten på uppladdningen inför EM 2023. Ett mål vi har är också att kvalificera oss till European Golden League 2023, säger Simon Dahl, internationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.

Alexandra Lazic, som slog in den avgörande matchbollen i bragdmatchen mot Bulgarien i EM, säger:

– Vårt fokus kommer ligga på att vinna och avancera till Golden League. Det blir inte lätt. Flera av nationerna är precis som vi sugna på att avancera. Men jag tror att så länge vi fokuserar på oss och vårt spel så har vi väldigt goda möjligheter till att uppnå det målet, säger hon.

Fler nyheter

Publicerad: 2021-12-08

Senast uppdaterad: 2021-12-08

Visa fler nyheter

Sponsorer