Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

European Silver League: Nu startar det för Bella & Co. SVT sänder. Här är allt du behöver veta.

Damlandslaget går i elden borta mot Slovenien under lördagskvällen med start 19.30. Alla Sveriges åtta matcher sänds av SVT. Här är en guide till tävlingen med alla tider, inklusive expertkommentatorn Andréa Jacobssons genomgång av alla länderna.

European Silver League sänds av Sveriges Television under ledning av Chris Härenstam och experten Andréa Jacobsson som kommentatorer.

– Sveriges chanser är goda, men varningens flagga för att vi har en ny förbundskapten som bygger för framtiden. Det kan påverka tjejerna, säger Jacobsson och syftar på den nyligen rekryterade Lauri Hakala.


På plats i Mislinja, Slovenien, under fredagskvällen planerar förbundskaptenerna Jonas Svantesson (assisterande) och Lauri Hakala kvällens träning. Foto: Anders Håkansson

Den färska Champions League-mästaren Isabelle Haak har nu anslutit till det svenska landslaget som efter drygt tre veckors träningsläger i Ängelholm har kommit fram till Mislinja, Slovenien.

Andréa Jacobsson minns tydligt sitt sista år som spelare i landslaget eftersom det sammanföll med den då blott 14-årige Isabelle Haaks första.

– Ja, hon var inte jättevärldsvan då. När man pratar med Bella om det året så var det mycket nytt och en del tårar. Det var en chock för henne. Men hon gick in som center och gjorde succé direkt. Självklart såg man att det här är en världsstjärna. Trots sin längd är hon väldigt dynamisk på plan, men hon är också väldigt ödmjuk som person. Det är en anledning att hon har tagit sig så långt, säger hon.

Nu är det European Silver League som gäller för Bella & Co. Fem länder. Vinnaren går till European Golden League nästa år, vilken föregår EM dit Sverige är direktkvalificerade.

Andréa ger oss här en inblick i samtliga Sveriges kommande motståndare. Här följer också alla datum, tider och länkar för European Silver League.Länderna i European Silver League 2022


Slovenien


Andréa: De har ett ungt lag nu och inte jättemycket rutin, men de har flera bra spelare. Det mesta händer på kanterna och de har bra press. De är obrydda när de spelar och verkar svinga på allt, men inte bara det, för de verkar även kunna komma till bra anfall. En spelare som har ett tungt anfall är deras spiker Eva Zatkovic som är 192 centimeter lång. Hon är proffs i Cannes vanliga fall. Och så har vi deras lagkapten, centern Sasa Planinzek, som är lite äldre och verkar vara den som ska hålla ihop de här unga tjejerna. Hon håller till i Turkiet så Bella känner nog henne ganska väl.

Portugal


Andréa: Jag skulle tro att Portugal är den allra svåraste motståndaren för Sverige. De har i princip samma trupp med sig som senast när vi mötte dem i två bra matcher i EM-kvalet förra året. En av deras främsta spelare är högerspelaren Julia Kavalenka, men de bygger sitt spel på bra passare och libero. Portugal har två duktiga passare i Ana Couto och Eliana Durao. Oavsett vem av dem som spelar blir det bra. Liberon är Joana Resende och hon har varit med länge. Portugal har det klart äldsta och mest rutinerade laget i European Silver League.

Estland


Andréa: Jag såg Estland spela i Ängelholm nyligen. De har en rutinerad passare i Julia Monnakmäe som vi känner igen från spel med både Örebro och Katrineholm. Även spikern Nette Peit har varit här i Lindesberg. Vi ska se upp med högerspelaren Kertu Laak som är proffs utomlands, senast i Tyskland, men hon har även varit i Italien och Finland. Det är svårt att dra några växlar på matcherna mot Sverige. Vi har fått in Isabelle Haak sedan dess. Estland får eventuellt också in en bra spelare, men inte en som Bella så klart. Estland har bra stunder, men om Sverige kan pressa dem i serven har vi mycket att hämta.

Luxemburg


Andréa: Luxemburg är med för att se och lära. De är unga. Positivt för det här laget är att de pressade Slovenien i första set häromdagen. När det väl går bra kan de vinna lite på flow så man ska se upp, men ser man till varje enskild spelare är de inte bättre än motståndarnas spelare på varje position. Luxemburg kan spela med flyt, men jag ser också att de inte riktigt är klara för den här nivån. De hinner inte alltid ut i block och i deras försvarssystem har de inte riktigt strukturen klar för sig än.

Sverige


Andréa: Stommen i laget är samma som den var genom hela EM. Förhoppningsvis är de spelarna ännu bättre nu. Positiva tillskott för Sverige är några namn. Rebecka Lazic hade en strulig förra landslagssäsong som föregicks av skador och en tuff säsong i Italien, men det har gått bra i Frankrike nu och jag tycker hon ska kunna användas på ett bättre sätt i år. Klara Andersson är en nygammal libero som hade väldigt stabilt spel i matchen mot Estland som jag såg. Jonna Wasserfaller är tillbaka och det är ett lyft. Och Hilda Gustafsson som var med i kvalet förra året har också lyft sig den senaste säsongen. Varningsflaggan är att vi har en ny förbundskapten som bygger för framtiden. Det kan påverka spelarna, men jag tycker Sverige ska kunna hålla ihop det ändå.


Andréa tippar ESL
1. Sverige
2. Portugal
3. Slovenien

4. Estland
5. Luxemburg


Datum och tiderSamtliga matcher kommer sändas på SVT Playhär. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länk till annan webbplats.Många av matcherna sänds också på andra SVT-kanaler.
På SVT2 visas premiärmatchen mot Slovenien under lördagskvällen 28 maj med start 19.25.

CEV European Silver League 2022


Sveriges matcher

Lördag 28 maj 19:30 | Slovenien – Sverige  | SVT2
Onsdag 1 juni 19:00 | Luxemburg – Sverige | SVT Play
Lördag 4 juni 15:00 | Sverige – Portugal  | SVT1
Onsdag 8 juni 16:00 | Estland – Sverige | SVT1
Söndag 12 juni 15:00 | Sverige – Estland | SVT1
Onsdag 15 juni 22:00 | Portugal – Sverige | SVT24
Lördag 18 juni 15:00 | Sverige – Luxemburg | SVT1
Onsdag 22 juni 18:00 | Sverige – Slovenien | SVT Play
Lördag 2 juli TBD | Final


Biljetter till Sveriges hemmamatcher i Idrottshallen i Lund köper man här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


European Silver League startade under onsdagskvällen med två matcher:

Slovenien – Luxemburg 3-0 (25-23, 25-12, 25-14)
Portugal – Estland 3-2 (25-23, 25-15, 22-25, 26-28, 15-13)


Spelschema, resultat, laguppställningar och annat finns på CEV:s hemsida här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Fler nyheter

Publicerad: 2022-05-27

Senast uppdaterad: 2022-05-27

Visa fler nyheter

Sponsorer