Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

ESL: Gänget är samlat. ”Svante” berättar om läget inför kvällens premiär.

Isabelle Haak har tränat med laget. Sverige är redo inför lördagskvällens premiär i European Silver League. Assisterande förbundskapten Jonas Svantesson berättar här om läget – och lägret som har lett dem hit.

När den nyblivna Champions League-mästarinnan Isabelle Haak anslöt blev gruppen komplett.

– Allt lyfter sig när vår stora stjärna kommer in. Det är som när den sista pusselbiten faller på plats. Nu är allt i sin ordning, nu kör vi. Det ser man hos alla i truppen och det är riktigt häftigt, säger Jonas Svantesson.


Sen fredagskväll i Mislinja, Slovenien. Isabelle Haaks första träning med landslaget sedan i EM 2021. Foto: Anders Håkansson


I kväll, lördag, börjar äventyret för Sverige borta mot Slovenien i staden Mislinja. Direkt i SVT2 med start 19.25.

– Nu vill tjejerna bara komma i gång. Det märks att tjejerna är redo för tävling, säger han.

Men Svantesson vill varna för motståndet. Slovenien har redan spelat en match i turneringen. Det var i onsdags och laget vann hemma mot Luxemburg med 3-0 efter att ha varit pressat i första set men vunnit de två efterföljande komfortabelt.

– Spelarna i Slovenien är peppade till max. Man kan bara tänka sig vad de tänker i inför den här matchen, att få möta Sverige som gick så bra i EM och att få möta Bella. Jag tror vi möter ett väldigt hungrigt Slovenien i kväll, säger "Svante".

Han kan se tillbaka på resan som tagit laget till den här premiären. 2 maj samlades landslagstjejerna i Ängelholm. De flesta alltså, för några av dem droppade in senare på grund av långa säsonger i sina klubblag utomlands.

Den assisterande förbundskaptenen Jonas Svantesson var med från dag 1. Han har sett den nye förbundskaptenen Lauri Hakala inleda förverkligandet av sina idéer. Han har sett tränarlegendaren från USA, Jim McLaughlin, komma in och bidra med sin kunskap. Han har sett frustrerade spelare. Han har sett glada spelare. Han har sett trötta spelare. Han har sett förhoppningsfulla spelare.


Assisterande förbundskaptenen Jonas Svantesson flankeras av lägrets hjälptränare Jim McLaughlin och den nye förbundskaptenen Lauri Hakala. Foto: Ulric Svensson


– Träningslägret har varit bra. Det var efterlängtat för tjejerna att ses igen och komma i gång med träningen. När "Alex" (Lazic) kom några dagar senare blev det en liten boost och sedan kom Anna (Haak) och så blev det en boost då också. Och så fick vi två matcher mot Estland, så det har varit en hel del energikickar på vägen som har varit väldigt upplyftande och bra, säger han.

Vad kan du säga om Lauri Hakala och hans idéer?

– Lauri har kommit in med mycket nytt till spelarna. Vi har haft videosessions varje dag. I början var det två gånger om dagen för att sätta lite ny teknik och hur han tänker att 

Sverige ska spela i framtiden för att nå en så bra placering som möjligt i EM 2023, för det är det som är den stora grejen. Om vi tror att vi ska göra samma sak som förra gången så är det fel. Vi ska utvecklas och bli bättre.

Hur beskriver du stämningen i truppen under den här tiden?
– Det har varit mycket träning och tjejerna har varit trötta. Men det har varit en bra nivå på intensiteten på träningarna och på mängden och längden på träningarna också. När de nu möts igen (efter en klubbsäsong) ser man att den här gruppen har gått igenom en del tillsammans och att de är på väg någonstans tillsammans.

Hur är det för dig att vara tillbaka i landslaget?
– Jättekul. Jag har varit med de här tjejerna så pass länge sedan tidigare så jag känner dem väl, förutom de unga tjejerna som har kommit in. Jag har en ”connection” med dem. Jag är oerhört glad att de nått den framgången de nått och att de vill fortsätta nå mer framgång. Så det är roligt för mig att få uppleva det.

Era fyra hemmamatcher i European Silver League spelas i Lund. Varför tycker du att den svenska publiken ska resa dit och titta?
– Vi kommer få se några av Sveriges bästa damlagsidrottare för tillfället. Både systrarna Haak och systrarna Lazic och Vilma Andersson och Sofie Sjöberg och det bara dräller av duktiga atleter. Bara det är en ynnest att få titta på. Och titta på Bella Haak, det är ju kanske den bästa idrottaren som vi har just nu.

Kan du beskriva Isabelle Haak från din roll som ledare?
– Hon är så ödmjuk i sättet. Hon vill inte vara någon som blir behandlad på något annat sätt än de andra, utan hon vill vara som alla andra. Och hon är lika ”coachable” som vilken annan spelare som helst.

Vad får vi se av Sverige i kvällens ESL-premiär mot Slovenien?
– Vi kommer kämpa hela tiden. Det är många bitar som ska fungera tillsammans och det är mycket som behöver klaffa. Men vi är redo!


Jonas Svantesson och Lauri Hakala snackar taktik på plats i Mislinja, Slovenien. Foto: Anders Håkansson

-----

Matchen sänds på SVT2 med start 19.25. Den sänds även på SVT Play här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Spelschema och resultat i European Silver League finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Biljetter till Sveriges hemmamatcher fixar man enkelt här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

-----

Sveriges laguppställning

3 Linda Andersson


4 Jonna Wasserfaller
5 Cecilia Malm
7 Sofie Sjöberg
8 Dalila-Lilly Topic
9 Rebecka Lazic
10 Isabelle Haak
11 Alexandra Lazic

12 Hilda Gustafsson
16 Vilma Andersson
17 Anna Haak
19 Klara Andersson
21 Elin Larsson
23 Kirsten Van Leusen

Sveriges ledarstab
Lauri Hakala, förbundskapten
Jonas Svantesson, assisterande förbundskapten
Laura Järvinen, fysio
Sebastian Lilja, scout
Anders Håkansson, team manager

-----

European Silver League startade under onsdagskvällen med två matcher:
Slovenien – Luxemburg 3-0 (25-23, 25-12, 25-14)
Portugal – Estland 3-2 (25-23, 25-15, 22-25, 26-28, 15-13)

Den här helgen spelas omgång 2:
Lördag 28 maj 19.30: Slovenien – Sverige
Söndag 29 maj 16.00: Luxemburg – Estland

-----


Träningslägret i Ängelholm. Foto: Ulric Svensson


Fler nyheter

Publicerad: 2022-05-28

Senast uppdaterad: 2022-05-28

Visa fler nyheter

Sponsorer