Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

ESL: Rebecka Lazic är i slag inför kvällens möte med Luxemburg

I kväll spelar Sverige sin andra match i European Silver League, borta mot Luxemburg. En taggad Rebecka Lazic är redo för spel. ”Det har varit lärorikt och jag har utvecklats”, säger hon om året som gått.

Inför matchen mot Luxemburg under onsdagskvällen är en delvis ny Rebecka Lazic hungrig på spel. Under svenska landslagets succésäsong 2021 kämpade hon med att komma tillbaka från ett tufft år i italienska ligan med skador, covid och begränsat med speltid i klubblaget.

– Det var tufft då. Jag drog på mig covid och var i karantän i 32 dagar mitt under säsongen. Det var svårt förra året för mig, berättar hon.

Som spiker spelar hon på den i det svenska landslaget mest konkurrensutsatta positionen där Sverige håller hög internationell klass. Det i kombination med hennes vikande form och långa återhämtning gjorde att Rebecka i EM oftast hamnade utanför startsexan till förmån för framför allt sin tvillingsyster Alexandra och systrarna Anna och Isabelle Haak, även om "Becka" gjorde lovande insatser när hon kom in.

Utveckling det senaste året

Nu har hon i stället ett fantastiskt bra år bakom sig i den franska ligan där hon haft en nyckelroll i VB Nantes.

– Jo, det har varit ett riktigt bra år. Mycket lärorikt och jag fick en stor roll i laget. Jag var en av våra go-to-spikers. Till skillnad från Italien blev det här året väldigt bra för för mig. Nu hade vi lite jobbigt på andra positioner så vi fick det tufft i slutspelet. I ligan vann vi mot Le Cannet hemma och hade 2-0 mot dem borta, och det var laget som vann både ligan och cupen så vi var ändå nära. Jag utvecklades mycket och har mer lugn och mer självförtroende nu, berättar Rebecka.

Den nye förbundskaptenen Lauri Hakala också synnerligen nöjd med vad han sett av Rebecka under träningslägret i Ängelholm och de senaste träningsdagarna i Luxemburg.

– Hon är en kämpe. En riktig tävlingsmänniska som alltid vill vinna. Hon har enormt mycket erfarenhet och hon är mångsidig. Hon är en mycket bra volleybollspelare, berömmer han.Rebecka Lazic och Lauri Hakala under träningslägret i Ängelholm. Foto: Nisse Nilsson


Ny stab, nytt system

Och Rebecka är själv nöjd med landslagssamlingen som nu har pågått i en månad. Hon är inspirerad av alla nya moment som kommit in, inklusive ledarstaben.

– Det är en helt ny coachstab som vill att vi ska behålla våra styrkor och inte ändra på allt, men de vill få in ett nytt system för att vi ska bli stabila och kunna konkurrera med topplagen. Så vi har ändrat i ändrat i blocksystem och förflyttningar och så, och i våra baspositioner och i försvaret. Vi har ett striktare spelsystem nu. Innan gick vi mer på känsla, berättar hon.

Själv är hon glad att landslaget nu är samlat igen.

– Jättekul! Vi har ett gäng tjejer som är supertaggade och vill slåss mot de stora nationerna. Här i Silver League har vi pressen på oss men det är ett kul och bra sätt att utvecklas inför nästa år, säger Becka.

Alexandra inspirerar

Bland annat får hon nu träffa sin tvillingsyster Alexandra som hon inte ser så mycket av under deras respektive säsonger. ”Alex” håller då till i Polen.

– Har vi tur blir det på julafton vi ses, så den här tiden är gynnsam när vi får göra det vi tycker om, och att ha ”Alex” vid min sida ger mer energi och glädje, säger hon.

Det finns också en hälsosam konkurrens dem emellan.

– Ja, men så har det varit hela livet, och det är inte bara på plan utan allt vi gjort skolan och så. Det är en positiv konkurrens. Ibland kan tränarna (generellt) jämföra oss väldigt mycket. Från vår sida stöttar vi varandra, säger hon.

Luxemburg nästa

Rebecka spelade inte i lördags när Sverige vann sin inledande match borta mot Slovenien och startsexan mot Luxemburg blir inte känd förrän inför match, men Rebecka räknar själv med att hennes speltid kommer förr eller senare. Konkurrensen på spikerpositionen är bara hälsosam menar hon.

– Ja, vi har absolut bra tjejer på den positionen, men det är konkurrens på alla positioner i vårt lag och det har alla lag internationellt. Det är så man utvecklas.

I matchen mot Luxemburg är Sverige klara favoriter.

– Vi är favoriter men vi ser det inte så. Vi kommer gå in med stort fokus på oss och få vårt spelsystem att fungera. Gör vi det är chanserna är goda, säger Rebecka.

-----

Matchen sänds på SVT Play med start 18.55 här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Spelschema och resultat i European Silver League finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Biljetter till Sveriges hemmamatcher fixar man enkelt här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

-----

Sveriges laguppställning

3 Linda Andersson


4 Jonna Wasserfaller
5 Cecilia Malm
7 Sofie Sjöberg
8 Dalila-Lilly Topic
9 Rebecka Lazic
10 Isabelle Haak
11 Alexandra Lazic

12 Hilda Gustafsson
16 Vilma Andersson
17 Anna Haak
19 Klara Andersson
21 Elin Larsson
23 Kirsten Van Leusen

Sveriges ledarstab
Lauri Hakala, förbundskapten
Jonas Svantesson, assisterande förbundskapten
Laura Järvinen, fysio
Sebastian Lilja, scout
Anders Håkansson, team manager-----

Fler nyheter

Publicerad: 2022-06-01

Senast uppdaterad: 2022-06-01

Visa fler nyheter

Sponsorer