Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

U20-EM-kval: Dags för sista fasen i Grekland

Kommer Sverige spela U20-EM i volleyboll i september? I vägen står nu Frankrike, Grekland och Tyskland. ”Otroligt spännande att se vad vi kan göra mot det här motståndet”, säger head coach Göran Persson på plats i Grekland.

Sverige har inte varit med i junior-EM-sammanhang sedan 1980-talet.
Men nu har de svenska killarna i U20-landslaget tagit sig fram till U20-EM-kvalets fas 3, det sista steget, i hopp om att nå U20-EM som spelas i Italien 16-24 september.

8-10 april i våras gjorde Sverige sensation i Kroatien genom att i fas 2 slå både Kroatien och Ungern och bli tvåa i gruppen bakom Belgien – som de blågula killarna också bjöd upp till dans mot.

De resultaten, mot så bra volleyboll-länder, vittnar som den svenska nivån som är högre än på flera decennier.

Efter ett träningsläger i Falköping är det svenska laget nu på plats i Argos, Grekland, ett par timmar från huvudstaden Aten. Där väntar tre matcher under torsdag, fredag och lördag.

– Läget är bra. Jag är jättetaggad. Det är första gången på en sådan hög nivå för mig, att möta så bra lag. Det är lite nervöst, men det brukar lösa sig precis innan matchstart, säger den svenske centern Nezar Harouk.

För att kvala in till EM gäller att bli bland de två bästa i gruppen. En synnerligen svår uppgift med idel tunga volleybollnationer.

Head coach Göran Persson säger om sitt eget lag och om motståndarna:

Sverige
”Vi är inte favorittippade i någon match, men i förra rundan vi visade ändå vad vi kan. Vi har haft lite tävlingsstillestånd nu, men med själva laget är det ingen större skillnad mot senast. Hampus Ekstrand sticker ut mest. Han ska bli proffs i A1 (Italien) i höst och är också vår lagkapten. Rezak Harouk har en viktig roll i block och anfall och även i serve. Vår passare Isak Joelsson har också en nyckelroll och behöver vara i toppslag.”

Frankrike
”Vi börjar mot Frankrike som kan vara det starkaste laget av alla. De har ett mycket jämnt lag utan att någon storstjärna sticker ut. De har många spelare som gör många poäng. Typiskt är att den som är poängbäst har 13 poäng, sedan tre som gör 10 poäng och några som gör 5-6 poäng. Längdmässigt är många runt 197 cm som anfaller. Inga drakar, men mycket duktiga.”

Grekland
”På fredag möter vi grekerna på deras hemmaplan. De gick vidare som bästa trea i senaste kvalet. Där fick de storstryk av Frankrike, men å andra sidan pressade de gruppvinnarna Serbien till fem set där det var kubbning hela vägen. Och de slog Österrike med 3-0. Det blir inte lätt att möta Grekland här, men vi lyckades ju slå Kroatien hos dem.”

Tyskland
”På lördag gäller Tyskland som alltid är bra, och de är alltid stora, även nu. Det här är ett topplag i Europa. De kom 5:a i U18-EM med samma gäng (september 2020). Ett tungt lag som vi ska försöka stå upp mot.”U20-EM-kval, fas 3


Argos, Grekland


Spelschema

– Sveriges matcher
Torsdag 30 juni 19:30 | Frankrike – Sverige
Fredag 1 juli 16:30 | Grekland – Sverige
Lördag 2 juli 19:30 | Sverige – Tyskland

Svenska tider anges. (Lokal tid ligger en timme före.)


Svenska U20-truppen


1. Linus Isaksson, Sollentuna VK
2. Isak Joelsson, Habo Wolley
3. Sebastian Martinez Ayre, Lunds VK
4. Melker Charlesson, Engelholms VS
5. Felix Blystad, Team Valla
6. Hugo Morency, Habo WK 87
7. Carl Larsson, Habo Wolley
8. Måns Eriksson, Örkelljunga VK
9. Hampus Ekstrand, Floby VBK
10. Elias Sjölund, Stöcke IF
11. Nezar Harouk, Habo Wolley
12. Jacob Hölting Nilsson, Ystads VK
Ledare
Göran Persson, head coach
Dick Runesson, assisterande coach
Albin Öijen, team manager/scout
Tobias Nöjd, fysioterepeutSpelschema, resultat och tabell finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Enligt uppgift streamas matcherna på grekiska förbundets YouTube-kanal här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

 

 

Fler nyheter

Publicerad: 2022-06-29

Senast uppdaterad: 2022-06-29

Visa fler nyheter

Sponsorer