Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Nevza U19: Guld och brons till Sverige

Killarnas svenska U19-landslag vände mot Danmark och vann en rafflande final med minsta möjliga marginal. ”Som man vill att en final ska vara”, säger head coach Göran Persson. Tjejerna följde upp med seger i bronsmatchen mot Norge.

Nevza U19 Championship har just avgjorts i Rovaniemi, Finland. Man kan också kalla det för det nordeuropeiska mästerskapet med de deltagande länderna England, Färöarna, Island, Norge, Danmark, Finland och Sverige.

Störst framgång för blev det för killarna.

– Vi började darrigt första dagen mot Finland och spelade inte alls bra, men vann de viktiga bollarna. Matchen mot England var inte heller en topprestation, men vi spelade upp oss under turneringen, säger Persson.

Semifinalen mot Norge började riktigt bra och slutade med en 3-0-seger.

– Första set var brutalt bra, det bästa vi gjorde i hela turneringen. Och var det något vi inte gjorde riktigt bra gick det ändå hem, menar Persson.

Finalen blev en nagelbitare

Finalen mot Danmark blev minst sagt underhållande. Sverige vände 0-2 till 3-2-seger. I femte set hade Danmark en matchboll vid 13-14, men Sverige höll undan till 17-15 efter att Måns Eriksson avgjort ett rally på matchens sista boll.

– Det är så man vill att en final ska vara. Den innehöll allt. Känslor, domslut, bollar in, bollar ut, bra saker blandat med mindre bra. I första början av andra var vi inte så bra, men sedan, säger Göran.

Han fortsätter:

– I finalen var vi bra på alla positioner och det var ett krav för att vi skulle vinna. Martin (Ekholm, libero) gjorde knappt ett misstag. Hela laget ska ha jättemycket beröm, även de på bänken. Vi gjorde några servebyten som fungerade bra. Det var viktiga poäng vi gjorde där. En nyckelfaktor till en lagseger, säger han.

Segersiffrorna i finalen blev 3-2 (22-25, 21-25, 28-26, 25-20, 17-15).

Tjejerna vann bronset

U19-tjejerna motsvarade förväntningarna bra och vann första set i semifinalen mot segertippade Finland ­– som till slut tog hem segern med 3-1 (20-25, 25-22, 25-14, 25-21).

Det betydde match om 3:e pris mot Norge. Sverige gjorde en homogen insats förutom förlust av tredje set. Men upryckningen till fjärde var å andra sidan total när sveskorna gick ifrån till en 18-8-ledning.

Norge snyggade till siffrorna på slutet och Sverige vann med 3-1 (25-19, 28-26, 23-25, 25-17).
Precis som i herrmatchen avgjordes matchbollen på ett centeranfall när Matilda Tjernberg avgjorde sista bollen.

U19-tjejernas assisterande coach David Ottosson berättar:

– Vi har haft en bra och nyttig resa i Finland med hela 6 matcher. Det har varit en intensiv vecka från samling i Falköping, lång resa och tuffa matcher. Vi kan ta med oss mycket. Sam (heach coach Haitham Aleter) har infört en del nya saker till laget och tjejerna har försökt bra och vi har långa stunder spelat riktigt bra. Alla spelare i truppen har bidragit och vi har kunnat rotera en hel del på speltiden, vilket gett oss nyttig erfarenhet inför framtiden.


U19-tjejerna efter bronsmatchen i Nevza U19 Championship.


David Ottosson fortsätter:

– Vi gjorde en lite sämre match mot Danmark i gruppen som samtidigt spelade på sin absoluta topp ledda av seniorlandslagspassaren Caroline Krogh. I semin fick vi därför Finland. En riktigt kul utmaning och vi gav dem en bra match och spelade bättre än dem i flera moment. Tyvärr blev deras stabila, tuffa serve lite för jobbig för oss och vi fick kämpa matchen igenom och orkade inte riktigt skaka om dem i de sista två seten.

– I bronsmatchen var vi ett nummer större och bättre än Norge och vann rättvist bronspengen.

– Många ska ha beröm från veckan. Emmy och Filippa var stabila från passarplats hela veckan. Vänsterkanterna har växlat men vi kan lyfta fram Emilias semifinal då hon spelade strålande i anfall och Sofia som gjorde en fin bronsmatch. Tidigare har också Sanna och Frida bidragit till stor del i de bra resultaten. Martha och Ida har levererat på högerkanten där Ida spelade riktigt bra sista dagen. Vi kan utveckla mittenspelet vidare men centrarna bidrar bra med många bra block. Ett sista plus till libero Linnea som spelade alla set helgen igenom.


Alla de svenska medaljörerna

DU19-landslaget
Emmy Gustavsson, Norsjö VBK
Philippa Tinnert, Engelholms VS
Sofia Österdahl, Sollentuna VK
Ida Almkvist KFUM Jönköping IA
Frida Johansson, Värnamo VBA
Emilia Saxne, Kronan VBK
Alicia Johansson, Värnamo VBA
Clara Philipsson, Uppsala VBS
Martha Edlund, Veddige Varberg VBK
Sanna Madestam, Hylte/Halmstad
Linnéa Arndorw, Sollentuna VK
Matilda Tjernqvist, Habo Wolley

Ledare
Haitham Aleter, head coach
David Ottosson, ass. coach

HU19-landslaget
Axel Almfors, Habo Wolley
Erik Ask, Västerås VBK
Adrian Cabanne, Södertelge VBK
Martin Ekholm, Sollentuna VK
Måns Eriksson, Örkelljunga VK
Svante Fridström, Sollentuna VK
Jacob Hölting Nilsson, Ystads VK
Isak Joelsson, Habo Wolley
Carl Larsson, Habo Wolley
Sebastian Martinez Ayre, Lunds VK
Melker Nordin, Södertelge VBK
Elias Sjölund, Stöcke IF

Ledare
Göran Persson, head coach
Mathias Österdahl, ass. coach
Albin Öijen, scoutFler nyheter

Publicerad: 2022-10-30

Senast uppdaterad: 2022-10-30

Visa fler nyheter

Sponsorer