Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Klart: De blir damlandslagets motståndare i European Golden League 2023

Under tisdagen spikades grupperna till 2023 års upplaga av European Golden League. Sveriges volleybolldamer ställs mot världslaget Belgien samt Bosnien & Hercegovina.

I kraft av European Silver League-titeln som bärgades inför fullsatta läktare i Lund i början av juli avancerade Sveriges damlandslag i volleyboll till ”gulddivisionen” inför 2023. Nu har grupperna till 2023 års upplaga av European Golden League fastställts.

Sverige kommer spela i grupp A, där motståndarna utgörs av stjärnspäckade Belgien, rankade sjua i Europa och elva i världen, samt Bosnien & Hercegovina som rankar på plats 16 i Europa; en placering högre än Sverige.

Förbundskapten Lauri Hakala:
- En bra grupp för oss, med två bra motståndare. Belgien har presterat på väldigt hög nivå de senaste åren; att få mäta oss med lag som detta är precis vad vi behöver och vill. Vad gäller Bosnien & Hercegovina är det bara att konstatera att alla lag från Balkan är tuffa att möta. Även om de inte kan stoltsera med lika starka resultat som Belgien så har de många bra spelare och ett konkurrenskraftigt lag som vi måste vara mycket väl förberedda för att kunna utmana. Men gruppmotståndarna är inte det viktiga, det handlar snarare om hur vi förbereder oss själva. Där ligger fokus.


Då spelar Sverige på hemmaplan

Totalt nio landslag spelar European Golden League 2023 och är utifrån Europaranking fördelade i tre trelagsgrupper. Alla lag i gruppen möts två gånger, en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan. Det betyder att den svenska volleybollpubliken kommer får chansen att uppleva damlandslaget på svensk mark vid minst två tillfällen under turneringens gång. 

Datum för Sveriges alla gruppspelsmatcher enligt nedan:

  • 31 maj: Sverige – Bosnien & Hercegovina
  • 3 juni: Belgien – Sverige
  • 10 juni: Bosnien & Hercegovina – Sverige
  • 17 juni: Sverige – Belgien  

Håll utkik på volleyboll.se och Svensk volleybolls kanaler i sociala medier efter biljettsläpp!

Så avgörs slutspelet

De tre gruppvinnarna avancerar till slutspel. Beroende på vilket slutspelsupplägg man landar i kommer också ett fjärde landslag kvalificera sig för detta. Det finns två alternativ:

Alternativ 1
Om slutspelsformen utgörs av ett Final Four, med semifinaler och medaljmatcher som spelas koncentrerat på en och samma plats under en och samma helg, kommer startfältet utgöras av gruppvinnarna samt arrangörslandet som erhåller direktplats. Om arrangören av Final Four även vann sin grupp kommer den fjärde platsen tilldelas bästa grupptvåan.

Alternativ 2
Innebär att de tre gruppvinnarna samt bästa grupptvåan avancerar till slutspel. Semifinalerna och finalen avgörs här genom dubbelmöten (en match på hemmaplan, en match på bortaplan).

Om European League

European League är en europeisk nationsturnering som är uppdelad i två divisioner; Silver och Gold, där gulddivisionen består av starkare lag. Sveriges volleybolldamer vann European Silver League 2022 och avancerade därmed till 2023 års upplaga av European Golden League.

Vinnarna och silvermedaljörerna av European Golden League får sedermera chansen att kvala till Volleyball Nations League, den världsomspännande nationsturnering som avgörs årligen mellan världens främsta volleybollandslag.

Utöver att ära, prispengar och viktiga rankingpoäng ligger i potten fungerar turneringen även som uppladdning inför 2023 års EM-slutspel i volleyboll, som avgörs 15 augusti – 3 september. Våra volleybolldamer fick direktplats till mästerskapet tack vare den historiskt starka insatsen vid EM 2021, då laget nådde hela vägen till kvartsfinal. Till 2023 års mästerskap har Sverige lottats in i en grupp Länk till annan webbplats. som spelas i Düsseldorf, där starka värdnationen Tyskland och världslaget Turkiet finns bland motståndarna.

Fler nyheter

Publicerad: 2022-12-13

Senast uppdaterad: 2022-12-13

Visa fler nyheter

Sponsorer