Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Golden League: Utsålt när Sverige – Bosnien-Hercegovina drabbar samman

Den svenska European Golden League-premiären är här! Under onsdagskvällen tar Sveriges volleybolldamer emot Bosnien-Hercegovina inför fullsatta läktare i Idrottshallen i Lund. Volleyboll.se med införrapport och länkar!

Livesändning: Se Sverige - Bosnien-Hercegovina på SVTPlay med start 17:55! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

💛Publikinfo💙
Klä dig i gult och blått och gör dig redo att agera planens sjunde spelare. Det är fri placering på läktaren i Idrottshallen. Insläpp startar 16:30, 90 minuter innan första serve.

Sveriges centerkvartett, från vänster: Linda Andersson, Jonna Wasserfaller, Elsa Arrestad, Julia Nilsson. Foto: Robert Boman.

Svenska damlandslaget i volleyboll har sedan den 1 maj varit samlat i Lund för digra förberedelser inför en intensiv och häftig mästerskapssommar med både European Golden League och EM-slutspel. Teambuildning, taktik- och videogenomgångar, träning i både hall och gym, sparring två gånger om mot Ungern och sedan en återsamling med den slutgiltiga och fulltaliga truppen.

Allt har lett fram till den hett efterlängtade hemmapremiären i Golden League som är slutsåld sedan några veckor tillbaka. På onsdagskvällen den 31 maj kl. 18:00 är så Idrottshallen i Lund på nytt förvandlad till en blågul volleybollborg, så som var upprepade gånger under fjolåret.

- Det märks på alla att det närmar sig. Träningarna är viktiga, men självklart är det så att matcherna är det allra roligaste för spelare så väl som för supportrar. Det känns härligt att vi snart får kliva ut för match i Idrottshallen, som vi ju har så många goda minnen från. Atmosfären kommer vara fantastisk, säger förbundskapten Lauri Hakala.

”Så noggrant och bra det bara går”

Blått och gult blir det även på båda sidor av nätet då Bosnien-Hercegovina som står motståndet. Utöver gemensamma färger på flaggor och landslagsdräkter liknar lagen varandra även sportsligt. Bosnien-Hercegovina har precis som Sverige en stark generation som fört laget till nya höjder.

2021 var ett stort år för båda volleybollnationerna. Bosnien-Hercegovina tog sig till EM-slutspel för allra första gången med sitt damlandslag, medan Sveriges volleybolldamer gjorde comeback i sammanhangen efter 38 års frånvaro. Samma år fick Bosnien-Hercegovina även lyfta European Silver League-pokalen som segrare; året därpå var det Sveriges tur.

Att Bosnien-Hercegovina håller hög europeisk nivå blev också tydligt i fjolårsupplagan av Golden League då man slutade på femte plats. Jämnheten med Sverige visar sig också på Europarankingen, där våra volleybolldamer placerar sig på 15:e plats, medan onsdagens motståndare befinner sig på plats 17.

I gångna helgens Golden League-premiär borta mot gruppfavoriten Belgien blev det visserligen förlust i tre raka set för Bosnien-Hercegovina (25-17, 25-18, 25-17), men det har åtminstone gjort dem varma i kläderna inför fortsättningen, där alltså Sverige står på tur.

- Alla lag som spelar Golden League är bra, men Bosnien-Hercegovina saknar ett par spelare i sin trupp. Med det sagt kommer vi förbereda oss mot dem på samma sätt som vi gör mot alla motståndare; så noggrant och så bra det bara går. De är starka i serve, så det gäller att vi kommer ut beredda. Vi hoppas kunna sätta press på dem – och om vi spelar på den höga nivå vi har i oss så blir det rolig match att se, säger Hakala.

För dig som inte kan heja fram damlandslaget på plats är det bara att bänka sig framför TV:n. Matchen visas i såväl SVT2 som i SVTPlay Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med sändningsstart 17:55.

 

Så avgörs European Golden League 2023

European League är en europeisk nationsturnering som är uppdelad i två divisioner; Silver och Golden, där gulddivisionen består av starkare lag. Sveriges volleybolldamer vann European Silver League 2022 och avancerade därmed till 2023 års upplaga av European Golden League.

Totalt nio landslag spelar European Golden League 2023 och är utifrån Europaranking fördelade i tre trelagsgrupper. Sverige tillhör Grupp A, tillsammans med Belgien & Bosnien-Hercegovina. Alla lag i gruppen möts två gånger, en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan.

Gruppvinnarna samt bästa tvåan sett över de tre grupperna avancerar till slutspel, där både semifinal- och finalspelet avgörs i bäst av två matcher med hemma- och bortamöten.

Vinnarna och silvermedaljörerna av European Golden League får sedermera chansen att kvala till Volleyball Nations League, den världsomspännande nationsturnering som avgörs årligen mellan världens främsta volleybollandslag.

Sveriges gruppspelsmatcher Golden League 2023

Lördagen den 17 juni möter Sverige världslaget Belgien i Sparbanken Skåne Arena och det kommer då slås ett nytt, präktigt publikrekord för det svenska damlandslaget i volleyboll. Publiksiffran kommer landa omkring 3 000 åskådare.

Tillställningen blir en riktig "jag var där-upplevelse" för alla volleyälskare. Och det gäller att agera om man ska få tag i biljetter, för de går åt snabbt och det finns endast ett mycket begränsat antal kvar till försäljning. Du köper dem på Ticketmaster.se! Länk till annan webbplats.

Nr. / Efternamn Förnamn / Klubblag Moderklubb

Centrar
1 Arrestad Elsa / Örebro Volley / Lindesbergs VBK
3 Andersson Linda / VC Neuwied 77 (GER) / KFUM Örebro
4 Wasserfaller Jonna / Hylte/Halmstad Volley / Degerfors Volley Orion
18 Nilsson Julia / Engelholms VS / Svedala VBK

Spikers
10 Haak Isabelle / Imoco Conegliano (ITA) / Engelholms VS
11 Lazic Alexandra / Perugia Volley (ITA) / Svedala VBK
14 Hellvig Hanna / Schwarz-Weiß Erfurt (GER) / Lidingö SK
17 Haak Anna / Volley Mulhouse (FRA) / Engelholms VS
21 Larsson Elin / Portland University (USA) / IK Ymer
27 Lindberg Paulina / Örebro Volley / Sollentuna VK

Passare
12 Gustafsson Hilda / CV Tenerife La Laguna (ESP) / KFUM Skellefteå
16 Julevik Vilma / Geneve Volley (SUI) / Tuve VK

Liberor
13 Brink Filippa / Engelholms VS / Engelholms VS
25 Andersson Emmy / Hylte/Halmstad Volley / Norsjö VBK

Ledarstaben Golden League 2023
Lauri Hakala, förbundskapten
Anders Håkansson, team manager
Jonas Svantesson, assisterande coach
Jukka Lehtonen, assisterande coach'
David Ottosson, assisterande coach
Laura Järvinen, fysioterapeut, strength & conditioning-coach
Sebastian Lilja, scout

Fler nyheter

Publicerad: 2023-05-30

Senast uppdaterad: 2023-05-31

Visa fler nyheter

Sponsorer