Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Golden League: Sverige utmanar stornationen Belgien borta

Stärkta av onsdagens seger i fullsatta hemmapremiären mot Bosnien-Hercegovina reser nu Sveriges volleybolldamer till Beveren för tuff bortamatch på lördag mot världselvorna Belgien – hela European Golden Leagues stora förhandsfavorit. Volleyboll.se med införrapport och länkar!

Se matchen i SVTPlay med start 17:00! Länk till annan webbplats.

Belgien borta blir en tuff nöt att knäcka för Sveriges volleybolldamer. Foto: Robert Boman.

Sveriges damlandslag i volleyboll levererade både dramatik och tre poäng under onsdagskvällen då man stod för en imponerande vändning i fjärde set. Underläge 9-16 vändes till 25-22 och Idrottshallen i Lund fullständigt kokade.

Härnäst väntar nu bortamatch mot stornationen Belgien på lördag. 17:00 blåser domaren i gång för första serve i Topsporthal, Beveren.

För att kunna utmana gäller det att Sverige lyfter sitt spel ett par nivåer jämfört med premiären.

– Vi har fått första matchen ur vägen och det var inte en jättebra insats från vår sida, men tillräckligt för att vi skulle vinna. Starkt hur vi kom tillbaka i fjärde set. När vi nu möter Belgien får vi inte komma in i svackor som sträcker sig över en tredjedel eller till och med hälften av ett set, så som senast. Servespelet är ett konkret moment vi måste höja oss i, säger förbundskapten Lauri Hakala och fortsätter.

– Vi vill och behöver möta skickliga lag som Belgien, det är viktigt för vår utveckling. De är tuffa att göra poäng mot och är dessutom väldigt fysiska, vilket innebär att bollen färdas snabbare och att vi får kortare tid på oss att reagera. För att hänga med måste vi röra oss bra och läsa spelet väl. Och framför allt måste vi tro på att vi kan vinna. Det är med den inställningen vi ska gå in på planen. Gör vi inte det spelar det ingen roll hur bra vi rör oss eller hur väl vi ser saker.

Belgien har ett av Europas främsta damlandslag och rankar elva i världen. Truppen imponerar till både bredd och spets. Här återfinns exempelvis spikern Britt Herbots som var trea i poängligan i Serie A under säsongen 2022/23 då hon representerade Il Bisonte Firenze; samma klubb som Alexandra Lazic skrev på för Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. så sent som i torsdags. Vem som toppade poängligan i Serie A? Sveriges högerspiker Isabelle Haak!

Belgien OS-kvalar till hösten och står i augusti/september värd för EM-slutspelet i volleyboll, inklusive semifinaler och finalen som avgörs i Bryssel. Räkna därför med att ”Yellow Tigers” - som damlandslaget kallas i hemlandet – är taggade till tusen inför European Golden League, som utgör den stora språngbrädan inför hemmamästerskapet.

När Belgien och Bosnien-Hercegovina premiärspelade förra helgen avgick de förstnämnda med segern i tre raka och övertygande akter (25-17, 25-18, 25-17).

Det var "lapp på luckan" i onsdagens hemmapremiär i Lund. Foto: Robert Boman.

Så avgörs European Golden League 2023

European League är en europeisk nationsturnering som är uppdelad i två divisioner; Silver och Golden, där gulddivisionen består av starkare lag. Sveriges volleybolldamer vann European Silver League 2022 och avancerade därmed till 2023 års upplaga av European Golden League.

Totalt nio landslag spelar European Golden League 2023 och är utifrån Europaranking fördelade i tre trelagsgrupper. Sverige tillhör Grupp A, tillsammans med Belgien & Bosnien-Hercegovina. Alla lag i gruppen möts två gånger, en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan.

Gruppvinnarna samt bästa tvåan sett över de tre grupperna avancerar till slutspel, där både semifinal- och finalspelet avgörs i bäst av två matcher med hemma- och bortamöten.

Vinnarna och silvermedaljörerna av European Golden League får sedermera chansen att kvala till Volleyball Nations League, den världsomspännande nationsturnering som avgörs årligen mellan världens främsta volleybollandslag.

Sveriges gruppspelsmatcher Golden League 2023

Lördagen den 17 juni möts Sverige och Belgien i Sparbanken Skåne Arena och det kommer då slås ett nytt publikrekord för det svenska damlandslaget i volleyboll. Publiksiffran kommer landa omkring 3 000 åskådare.

Tillställningen blir en riktig "jag var där-upplevelse" för alla volleyälskare. Och det gäller att agera om man ska få tag i biljetter, för de går åt snabbt och det finns endast ett mycket begränsat antal kvar till försäljning. Du köper dem på Ticketmaster.se! Länk till annan webbplats.

SVERIGES GOLDEN LEAGUE-TRUPP

Nr. / Efternamn Förnamn / Klubblag Moderklubb

Centrar
1 Arrestad Elsa / Örebro Volley / Lindesbergs VBK
3 Andersson Linda / VC Neuwied 77 (GER) / KFUM Örebro
4 Wasserfaller Jonna / Hylte/Halmstad Volley / Degerfors Volley Orion
18 Nilsson Julia / Engelholms VS / Svedala VBK

Spikers
10 Haak Isabelle / Imoco Conegliano (ITA) / Engelholms VS
11 Lazic Alexandra / Perugia Volley (ITA) / Svedala VBK
14 Hellvig Hanna / Schwarz-Weiß Erfurt (GER) / Lidingö SK
17 Haak Anna / Volley Mulhouse (FRA) / Engelholms VS
21 Larsson Elin / Portland University (USA) / IK Ymer
27 Lindberg Paulina / Örebro Volley / Sollentuna VK

Passare
12 Gustafsson Hilda / CV Tenerife La Laguna (ESP) / KFUM Skellefteå
16 Julevik Vilma / Geneve Volley (SUI) / Tuve VK

Liberor
13 Brink Filippa / Engelholms VS / Engelholms VS
25 Andersson Emmy / Hylte/Halmstad Volley / Norsjö VBK

Ledarstaben Golden League 2023
Lauri Hakala, förbundskapten
Anders Håkansson, team manager
Jonas Svantesson, assisterande coach
Jukka Lehtonen, assisterande coach'
David Ottosson, assisterande coach
Laura Järvinen, fysioterapeut, strength & conditioning-coach
Sebastian Lilja, scout

Fler nyheter

Publicerad: 2023-06-02

Senast uppdaterad: 2023-06-03

Visa fler nyheter

Sponsorer