Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Golden League: Sverige har allt i egna händer i Rekordmatchen

Lördagen den 17 juni spelas den största matchen i svensk damvolleybolls historia. 16:00 möts Sverige och världselvan Belgien i Rekordmatchen inför fullsatta läktare i Sparbanken Skåne Arena i Lund. Vid seger avancerar Sverige till Golden League-semifinal. Volleyboll.se levererar röster, fullständiga förutsättningar och länkar inför tillställningen.

Se matchen i SVT2/Play! Länk till annan webbplats.

💛Publikinfo💙
Klä dig i gult och blått och gör dig redo att agera planens sjunde spelare. Insläpp startar 14:30, 90 minuter innan första serve.

Att slå världslaget Belgien blir en tuff uppgift, men Sverige har allt i egna händer i kampen om att bli bästa grupptvåa. Foto: Robert Boman.

Golden League-gruppspelets fjärde och sista omgång är här. Förutsättningarna är glasklara och komplicerade på samma gång.

Det enkla:
Svensk seger, oavsett setsiffror, innebär att våra volleybolldamer blir bästa grupptvåa och avancerar till Golden Leagues semifinalspel.

Det krångliga, men positiva:
Även vid förlust finns ett gäng scenarier där Sverige kan avancera till slutspel, oavsett om det blir nederlag med 2-3, 1-3 eller 0-3. Här är det dock många ”om och men”. Volleyboll.se antog utmaningen och har kartlagt samtliga vägar som leder till Golden League-semi. I fliken nedan kan man grotta ner sig ordentligt i detta.

Följande fyra lag har chans att bli bästa grupptvåa:

 • Grupp A: Sverige
 • Grupp B: Slovakien och Rumänien
 • Grupp C: Frankrike

Kvarvarande gruppspelsmatcher är:*

 • Grupp A: Sverige – Belgien, lördag kl 16.00
 • Grupp B: Slovakien – Rumänien, lördag kl 19.00
 • Grupp C: Frankrike – Ukraina, söndag kl 15.00

*Notering:
Detta innebär att övriga lag kan spela på Sveriges resultat. Vid svensk förlust kommer vi behöva invänta resultaten från övriga matcher innan det helt säkert kan fastställas vilket lag som är bästa grupptvåa.

Grundförutsättningar och kriterier:

 • Följande kriterier används för att fastställa tabellplaceringarna i de tre grupperna samt för att avgöra vilket lag som är bästa grupptvåa:
  • 1: Vunna matcher
  • 2: Inspelade poäng
  • 3: Setkvot (antalet vunna set dividerat med antalet förlorade)
  • 4: Poängkvot (antalet vunna bollar dividerat med antalet förlorade)
 • Sverige har allt i egna händer och avancerar till semifinal vid seger, oavsett setsiffror. Även vid förlust kan Sverige bli bästa grupptvåa, oavsett om det blir nederlag med 2-3, 1-3 eller 0-3. För att lyckas med det måste man dock fortsatt hålla övriga potentiella grupptvåor bakom sig. Ju fler poäng, set och bollar Sverige spelar hem, desto större chans att det blir slutspelsavanemang trots förlust.

Samtliga scenarier ur ett svenskt perspektiv:*

*Notering: I ett flertal av nedanstående scenarier slutar det i bollräkning (poängkvot). Det betyder att alla bollar kommer vara viktiga! Att sia kring bollräkning är dock svårt, varför det inte tas med i uträkningarna nedan.

 • Vid svensk seger med 3-0, 3-1 eller 3-2 blir Sverige bästa grupptvåa. Sverige landar då på tre vunna matcher, vilket de andra potentiella grupptvåorna inte kan göra.
 • Vid svensk förlust 2-3 stannar Sverige på totalt 6 poäng samt 9-9 i setskillnad (setkvot: 1,0):
  • Grupp B:
   - Rumänsk seger med 3-1 mot Slovakien ger bollräkning (poängkvot) mot Sverige.
   - Rumänsk seger med 3-0 mot Slovakien innebär att de passerar Sverige på bätte setkvot.
   - Slovakisk seger med 3-0 mot Rumänien ger bollräkning (poängkvot) mot Sverige.
   - Vid övriga potentiella resultat ligger Sverige före.

  • Grupp C:
   - Fransk seger med 3-1 mot Ukraina ger bollräkning (poängkvot) mot Sverige.
   - Fransk seger med 3-0 mot Ukraina innebär att de passerar Sverige på bättre setkvot.
   - Vid övriga potentiella resultat ligger Sverige före.
 • Vid svensk förlust 1-3 stannar Sverige på 5p samt 8-9 i setskillnad (setkvot: 0,889):
  • Grupp B:
   - Rumänsk seger med 3-1 eller 3-0 mot Slovakien innebär att de passerar Sverige i antalet inspelade poäng.
   - Rumänsk seger med 3-2 mot Slovakien ger bollräkning (poängkvot) mot Sverige.
   - Slovakisk seger med 3-2 mot Rumänien innebär att Sverige ligger före både Slovakien och Rumänien.

  • Grupp C:
   - Fransk seger med 3-0 eller 3-1 mot Ukraina innebär att de går om Sverige på poäng.
   - Fransk seger med 3-2 mot Ukraina ger bollräkning (poängkvot) mot Sverige.
   - Vid övriga potentiella resultat ligger Sverige före.
 • Vid svensk förlust 0-3 stannar Sverige på 5p samt 7-9 i setskillnad (setkvot: 0,778):
  • Grupp B:
   - Slovakisk seger med 3-2 mot Rumänien ger bollräkning (poängkvot) mot Sverige.
   - Övriga resultat blir Sverige passerade.

  • Grupp C:
   - Vinner Frankrike matchen passerar de Sverige.
   - Förlorar Frankrike ligger Sverige före.


För den som inte orkar gå igenom alla detaljer finns här en sammanfattning med de viktigaste punkterna:

 • Sverige har allt i egna händer och går till semi vid seger.
 • Varje vunnen boll och vunnet set kan komma att vara av mycket stor vikt om man hamnar i ett läge där det ska räknas poäng, setkvot och poängkvot.
 • Fyra lag har chans att bli bästa tvåa: Sverige (grupp A), Slovakien och Rumänien (grupp B) och Frankrike (grupp C).
 • Sverige spelar sin avslutande gruppspelsmatch först, vilket innebär att de andra lagen kommer ha det resultatet att gå på.
 • Vid svensk förlust kan vi behöva vänta ända till på söndag eftermiddag/kväll för att helt säkert veta om det blir semifinalspel eller inte.

Så ska Belgien besegras

Belgien är sedan tidigare klara gruppvinnare i kraft av tre raka segrar mot Bosnien-Hercegovina och Sverige. ”Yellow Tigers”, som de kallas i hemlandet, är ett av Europas främsta damlandslag och rankar elva i världen.

Truppen imponerar till både bredd och spets. Här återfinns exempelvis spikern Britt Herbots som var trea i poängligan i Serie A under säsongen 2022/23 då hon representerade Il Bisonte Firenze; samma klubb som Alexandra Lazic nyligen skrevs på för Länk till annan webbplats.. Vem som toppade poängligan i Serie A? Sveriges högerspiker Isabelle Haak!

Belgien OS-kvalar till hösten och står i augusti/september värd för EM-slutspelet i volleyboll, inklusive semifinaler och finalen som avgörs i Bryssel. 2023 års upplaga av European Golden League fungerar som en viktig språngbräda inför vad som komma skall.

När Belgien och Sverige drabbade samman i Beveren för två veckor sedan slutade med 3-1-seger för hemmalaget. Våra blågula volleybolldamer stod upp bra i långa stunder och pressade motståndarna att spela på sin högsta nivå. Förbundskapten Lauri Hakala har klart för sig vad som krävs för att få stornationen på fall:

– För att slå Belgien måste vi prestera i serve och mottag. Däri ligger nyckeln. Vi vet att vår defensiv kan hantera deras offensiv om vi servar tillräckligt bra. Och vi vet att vår offensiv kan hantera deras block om vi tar emot tillräckligt bra. Så det handlar om de två grundläggande momenten. Vi har chansen att gå till slutspel och det vore häftigt om vi kan ge oss själva möjligheten att spela ytterligare stora och högkvalitativa matcher mot starka lag. Men bara att få chansen att spela mot Belgien på hemmaplan är fantastiskt. Det här blir fjärde och sista gruppspelsmatchen och längs resan hit har vi hela tiden blivit bättre.

Sparbanken Skåna Arena ikläds i skrivande stund sin volleybollskrud. Under lördagen fylls hallen av en 3000-hövdad publik. Foto: Robert Boman.

Nytt publikrekord

Matchen blir den största i svensk damvolleybolls historia. I ryggen kommer laget ha 3 000 åskådare som tillsammans med spelarna ska försöka göra Sparbanken Skåne Arena till en ointaglig blågul volleybollborg.

Med all publik på läktarna kommer det vara en fantastisk atmosfär. Vi ska njuta av stämningen och dra energi av stödet. I övrigt behandlar vi det som vilken annan match som helst när det kommer till förberedelser och genomförande. Vi har haft en riktigt bra träningsvecka här i Lund och är exalterade inför uppgiften som ligger framför oss, avslutar förbundskapten Hakala.

Under matchen kommer även två svenska volleystorheter tackas av i setpauserna.

Internationella domaren Stefan Bernström har hängt av sig visslan och avslutat karriären Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Med flera tunga uppdrag i de största europeiska klubblagsturneringarna och mästerskapen är han en av Svensk volleybolls mest välrenommerade domare någonsin.

Marcus "Max" Nilsson ska också få ta emot publikens hyllningar som en av Svensk volleybolls största spelare genom alla tider. Högerspikern lade skorna på hyllan efter säsongen 2022/23 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och summerade då en nära 20-årig proffskarriär. Längs vägen gjorde han sig till en av Sveriges mest väldekorerade lagidrottare alla kategorier. Bland mängder av mästartitlar och individuella utmärkelser finns bland annat ett Champions League-guld och utnämningen som turneringens mest värdefulla spelare 2013.

Så avgörs European Golden League 2023

European League är en europeisk nationsturnering som är uppdelad i två divisioner; Silver och Golden, där gulddivisionen består av starkare lag. Sveriges volleybolldamer vann European Silver League 2022 och avancerade därmed till 2023 års upplaga av European Golden League.

Totalt nio landslag spelar European Golden League 2023 och är utifrån Europaranking fördelade i tre trelagsgrupper. Sverige tillhör Grupp A, tillsammans med Belgien & Bosnien-Hercegovina. Alla lag i gruppen möts två gånger, en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan.

Gruppvinnarna samt bästa tvåan sett över de tre grupperna avancerar till slutspel, där både semifinal- och finalspelet avgörs i bäst av två matcher med hemma- och bortamöten.

Vinnarna och silvermedaljörerna av European Golden League får sedermera chansen att kvala till Volleyball Nations League, den världsomspännande nationsturnering som avgörs årligen mellan världens främsta volleybollandslag.

Sveriges gruppspelsmatcher Golden League 2023

Nr. / Efternamn Förnamn / Klubblag / Moderklubb

Centrar
1 Arrestad Elsa / Örebro Volley / Lindesbergs VBK
3 Andersson Linda / VC Neuwied 77 (GER) / KFUM Örebro
4 Wasserfaller Jonna / Hylte/Halmstad Volley / Degerfors Volley Orion
18 Nilsson Julia / Engelholms VS / Ystads VK

Spikers
10 Haak Isabelle / Imoco Conegliano (ITA) / Engelholms VS
11 Lazic Alexandra / Il Bisonte Firenze (ITA) / Svedala VBK
14 Hellvig Hanna / Schwarz-Weiß Erfurt (GER) / Lidingö SK
17 Haak Anna / Cuneo Granda (ITA) / Engelholms VS
21 Larsson Elin / Portland University (USA) / IK Ymer
27 Lindberg Paulina / Örebro Volley / Sollentuna VK

Passare
12 Gustafsson Hilda / CV Tenerife La Laguna (ESP) / KFUM Skellefteå
16 Julevik Vilma / Geneve Volley (SUI) / Tuve VK

Liberor
13 Brink Filippa / Engelholms VS / Engelholms VS
25 Andersson Emmy / Hylte/Halmstad Volley / Norsjö VBK

Ledarstaben Golden League 2023
Lauri Hakala, förbundskapten
Anders Håkansson, team manager
Jonas Svantesson, assisterande coach
Jukka Lehtonen, assisterande coach'
David Ottosson, assisterande coach
Laura Järvinen, fysioterapeut, strength & conditioning-coach
Sebastian Lilja, scout

Fler nyheter

Publicerad: 2023-06-16

Senast uppdaterad: 2023-06-16

Visa fler nyheter

Sponsorer