Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Golden League: Sverige siktar på final

Efter söndagens 3-2-rysare mot stornationen Belgien står Sveriges volleybolldamer bara en vinst från finalspel i European Golden League. I morgon onsdag spelas returmötet i Roeselare, Belgien, där det avgörs vilket lag som avancerar till final. Volleyboll.se ger dig alla förutsättningar inför drabbningen!

Text: Mirjam Zehnder

Dit ska vi! Sverige med libero Emmy Andersson siktar på European Golden League finalen. Foto: Robert Boman

Sveriges damlandslag i volleyboll vann i söndags den första semifinalen efter stor dramatik och lite svajigt spel på båda sidor. Matchen slutade 3-2 och det var med minsta möjliga marginal (18-16) som det femte setet slutade i Sveriges favör. På drygt en vecka har Sverige därmed besegrat Belgien, som är rankat 11 i världen, två gånger. Ett bra läge har man skaffat sig inför avslutningen, men mot ett duktigt Belgien får man inte slappna av för tidigt.

Vi förväntar oss en tuff match mot ett bra lag med deras hemmapublik i ryggen. Nivån mellan Belgien och oss har varit ganska jämn och vi behöver fortsätta med bra serve- och mottagningsspel för att kunna slå dem igen. Vi har dock bevisat att vi kan vinna mot dem, säger förbundskapten Lauri Hakala.

Vad behöver ni göra bättre jämfört med första semifinalen?
En sak vi behöver förbättra är vårt blockspel. De tog sig förbi oss för mycket och lyckades med många anfall rakt ner i golvet. Det positiva är att vi aldrig gav upp, även i tuffa lägen, och det är vad vi tar med oss till Belgien för den här avgörande matchen.

Det blir intressant att se vilket lag Belgien ställer upp med på onsdag. Efter en kaotisk tid i laget, där bland annat förbundskaptenen Gert Van de Broek stängts av i ett år, bytte Belgien flera spelare i sin startsexa från matchen i gruppspelet till semifinalen. Till exempel Belgiens storstjärna Britt Herbots som inte spelade alls under semifinalen, till synes utan skadebekymmer.

Det är dock bara att köra vårt spel. Då har vi goda chanser att gå till finalen, säger Alexandra Lazic

Alla möjliga scenarier

Returmötet i Belgien spelas onsdagen den 28 juni i Roeselare med start 20:00. Följande scenarier gäller för Sverige att avancera till finalen:

  • Svensk seger med 3-0, 3-1 eller 3-2 ger svenskt finalavanemang.
  • Belgisk seger med 3-2 ger ett Golden Set till 15 som Sverige behöver vinna.

Om der blir belgisk seger med 3-0 eller 3-1 så avancerar Belgien till finalen.

I den andra Golden League-semin vann Ukraina det första mötet med Tjeckien i tre raka set (25-22, 25-23, 25-17). Vinnarna och silvermedaljörerna av European Golden League får sedermera chansen att kvala till Volleyball Nations League, den världsomspännande nationsturnering som avgörs årligen mellan världens främsta volleybollandslag.

Sveriges Golden League-matcher 2023

  • 31 maj - Sverige 3–1 Bosnien & Hercegovina (gruppspelsmatch 1)
  • 3 juni - Belgien 3–1 Sverige (gruppspelsmatch 2)
  • 10 juni - Bosnien-Hercegovina 2–3 Sverige (gruppspelsmatch 3)
  • 17 juni - Sverige 3–1 Belgien (gruppspelsmatch 4)
  • 25 juni - Sverige 3–2 Belgien (Semifinal 1:2)
  • 28 juni - Belgien – Sverige - (Semifinal 2:2)

LÄNKAR

Fler nyheter

Publicerad: 2023-06-27

Senast uppdaterad: 2023-06-27

Visa fler nyheter

Sponsorer