Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Här är truppen som kallas till EM-samlingen

Med både Golden League och Challenger Cup i backspegeln ställer Sveriges volleybolldamer in siktet på landslagssäsongens stora mål, EM-slutspelet som avgörs 15 augusti – 3 september. 15 spelare kallas nu till de slutgiltiga förberedelserna inför mästerskapet.

Alexandra Lazic presenteras under Golden League-finalen mot Ukraina inför rekordpublik i Sparbanken Skåne Arena i Lund. Foto: Christoffer Borg Mattisson.

Ledarstaben med förbundskapten Lauri Hakala i spetsen kallar följande 15 spelare till den EM-förberedande landslagssamlingen i Halmstad, 6-14 augusti:

Nr. / Efternamn Förnamn / Klubblag / Moderklubb

Centrar
1 Arrestad Elsa / Örebro Volley / Lindesbergs VBK
3 Andersson Linda / VC Neuwied 77 (GER) / KFUM Örebro
4 Wasserfaller Jonna / Hylte/Halmstad Volley / Degerfors Volley Orion
18 Nilsson Julia / Engelholms VS / Ystads VK

Spikers
9 Lazic Rebecka / RC Cannes (FRA) / Svedala VBK
10 Haak Isabelle / Imoco Conegliano (ITA) / Engelholms VS
11 Lazic Alexandra / Il Bisonte Firenze (ITA) / Svedala VBK
14 Hellvig Hanna / Schwarz-Weiß Erfurt (GER) / Lidingö SK
17 Haak Anna / Cuneo Granda (ITA) / Engelholms VS
21 Larsson Elin / Portland University (USA) / IK Ymer

Passare
12 Gustafsson Hilda / Vandœuvre Nancy Volley-Ball (FRA) / KFUM Skellefteå
16 Julevik Vilma / Geneve Volley (SUI) / Tuve VK

Liberor
7 Sjöberg Sofie / Örebro Volley / Kungälvs VBK
13 Brink Filippa / Engelholms VS / Engelholms VS
25 Andersson Emmy / Hylte/Halmstad Volley / Norsjö VBK

Ledarstaben
Lauri Hakala, förbundskapten
Anders Håkansson, team manager
Jonas Svantesson, assisterande coach
Jukka Lehtonen, assisterande coach
Laura Järvinen, fysioterapeut, strength & conditioning-coach
Sebastian Lilja, scout
Lasse Andersson, scout

Jämfört med Challenger Cup-truppen lämnar spikern Paulina Lindberg. In kommer i stället Hanna Hellvig, som är tillbaka i blått och gult efter att ha dragits med skavanker sedan Golden League-samlingen. Den slutgiltiga EM-truppen kommer bestå av 14 spelare.

– Vi är exalterade över att fortsätta resan med den här gruppen. Vi har med tre liberor på det EM-förberedande lägret och kommer ta med två av dem till Tyskland. Det känns bra att ha både Hanna Hellvig och Rebecka Lazic skadefria och tillgängliga för spel, tillsammans med kärnan av laget som varit samlad i princip sedan den 1 maj. Sverige kommer vara redo för årets stora huvudmål och kamperna som väntar där, säger förbundskapten Lauri Hakala.

Upplev EM på plats!

Svenska damlandslaget i volleyboll har ett par makalöst häftiga månader bakom sig, med silver i både European Golden League och Volleyball Challenger Cup. Det är en fortsättning på framgångarna som avlöst varandra under de senaste åren, där EM-succén 2021 under fjolåret följdes upp av guld i European Silver League.

Framstegen och lagets fina utveckling har gett eko i idrotts-Sverige. Även internt i laget gläds man över triumferna, samtidigt växer hungern efter mer och större.

Och varken de eller vi behöver alltså vänta särskilt länge innan laget beger sig ut på nya volleyäventyr i de blågula landslagsdräkterna. 2023 års Europamästerskap är nämligen endast drygt två veckor bort från att serva i gång.

Sveriges Television sänder alla Sveriges EM-matcher. Vi hoppas även på ett starkt blågult följe ner till Tyskland och Düsseldorf för att heja fram laget på plats i Burgwächter Castello, där alla gruppspelsmatcher avgörs. Är du intresserad av EM-resor, kontakta vår partner Rex Travel Länk till annan webbplats.event@rextravel.se.

Så avgörs EM-slutspelet

EM-slutspelet avgörs 15 augusti – 3 september i Belgien, Tyskland, Italien och Estland. Startfältet består av 24 lag: 4 arrangörer, 8 direktkvalificerade från EM 2021 samt 12 från EM-kvalet 2022.

Lagen är indelade i fyra sexlagsgrupper, med svenskt deltagande i grupp C som spelas i tyska Düsseldorf. Alla lag inom gruppen möter varandra en gång – och utöver värdnationen står Turkiet, Tjeckien, Azerbajdzjan och Grekland för motståndet.

Spelschemat är utmanande, med fem gruppspelsmatcher inom loppet av sju dagar, 18-24 augusti. Sverige premiärspelar fredagen den 18 augusti klockan 17:00 då världsettorna och nyblivna Volleyball Nations League-mästarna Turkiet radar upp på andra sidan nät.

De fyra högst rankade lagen från varje grupp kvalificerar sig sedermera för slutspelsfasen, som inleds med åttondelsfinaler. Därefter följer kvartsfinaler, semifinaler och medaljmatcher.

Åttondelsfinalerna och kvartsfinalerna spelas i Belgien och Italien. Belgien står sedan även värd för semifinal- och medaljmatcherna. Om Sverige går vidare från gruppspelsfasen väntar slutspelsmatcher i Belgien mot lag från grupp A.

EM-grupperna:
• Grupp A, Gent / Bryssel, Belgien: 
Belgien (7), Polen (6), Serbien (1), Slovenien (12), Ukraina (11), Ungern (20).

• Grupp B, Monza / Florens / Turin / Verona, Italien:
Italien (3), Bosnien och Hercegovina (17), Bulgarien (8), Kroatien (13), Rumänien (19), Schweiz (28).

• Grupp C, Düsseldorf, Tyskland:
Tyskland (4), Azerbajdzjan (23), Grekland (16), Sverige (15), Tjeckien (10), Turkiet (2).

• Grupp D, Tallinn, Estland:
Estland (27), Finland (22), Frankrike (9), Nederländerna (5), Slovakien (14), Spanien (18).

*Aktuell Europaranking inom parentes (senast uppdaterad 31 juli 2023)

Fler nyheter

Publicerad: 2023-07-31

Senast uppdaterad: 2023-07-31

Visa fler nyheter

Sponsorer