Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Jukka Lehtonen leder damlandslaget under Volleyboll-EM

Jukka Lehtonen kliver med omedelbar verkan in som ställföreträdande förbundskapten för det svenska damlandslaget i volleyboll och kommer leda trupp och stab genom EM-slutspelet. Förbundskapten Lauri Hakala kan av personliga skäl inte delta under mästerskapet som pågår 15 augusti – 3 september i Belgien, Italien, Tyskland och Estland.

Foto: Robert Boman

Lauri Hakala har framgångsrikt lett laget sedan mars 2022 och skördat stora framgångar tillsammans med spelartruppen och kollegorna i ledarstaben. Bland annat guld i European Silver League 2022 och silver i både European Golden League och Volleyball Challenger Cup under EM-uppladdningen 2023.

Med hänsyn till situationen och av respekt för Lauri gör Svenska Volleybollförbundet inga ytterligare uttalanden gällande hans frånvaro.

– Det är ett oförutsett läge som uppstått och som vi jobbat intensivt för att hantera sedan vi fick kännedom om detta i onsdags. Tillsammans med bland annat ledarstaben och spelarrepresentanter har vi arbetat för att komma fram till bästa möjliga lösning och därför känns det bra att Jukka vill och kan axla rollen som förbundskapten över EM-perioden. Under årets långa samling har han varit en del av landslaget i egenskap av assisterande tränare, han kan spelsystemet och han är ett välbekant ansikte för alla i gruppen. Det finns helt enkelt flera olika skäl till att vi är övertygade att detta är bästa lösningen för att laget ska få bästa sportsliga förutsättningar i ett utmanande läge, säger Svenska Volleybollförbundets generalsekreterare Simon Dahl.

Jukka Lehtonen, 41, är ett välkänt namn i volleybollkretsar, såväl i Norden som nere på kontinenten. Efter en lång och gedigen proffskarriär i Tyskland, Grekland, Italien, Frankrike och Schweiz och 200 framträdanden i den finska landslagströjan valde han 2019 att fortsätta sin volleybollgärning som coach. Inledningsvis med tre säsonger vid rodret för Mestaruusliiga-laget Puijo Wolley, sedan vidare till Sverige och Sollentuna VK som Jukka ledde genom säsongen 2022/23.

– Det är blandade känslor. Ingen ville ha den här situationen. Nu är det vad det är och med det sagt så känner jag spelarna och ledarna - och de känner mig. Vi fungerar bra tillsammans och jag är säker på att vi som grupp kommer kunna fortsätta jobba målmedvetet mot att uppnå bästa möjliga resultat i EM, säger Lehtonen.

– Det är en speciell situation och det är klart att den påverkar oss, men vi är en bra och professionell grupp och vi vet vad vi har framför oss. Det känns rätt att Jukka är den som kliver in i det här läget. Han är bra på att kommunicera och kan spelsystemet vi jobbar med, säger lagkapten Jonna Wasserfaller.

Damlandslaget återsamlas i början på nästa vecka för ett sista EM-förberedande läger, därefter väntar avfärd till Düsseldorf där Sveriges grupp C ska avgöras med fem matcher inom loppet av sju dagar, 18-24 augusti. Damlandslaget inleder mot världsettan Turkiet fredagen den 18 augusti kl. 17:00.

Mer information om det svenska EM-äventyret finns på den här sidan Länk till annan webbplats..

Förbundskapten Lauri Hakala avstår för närvarande förfrågningar från media och hänvisar all kontakt till Svenska Volleybollförbundet.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-08-05

Senast uppdaterad: 2023-08-05

Visa fler nyheter

Sponsorer