Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Volleyboll-EM: Sverige premiärspelar mot tuffast möjliga motstånd

När Sverige under fredagskvällen den 18 augusti kliver in 2023 års EM-slutspel radar nyblivna Volleyball Nations League-mästaren och världsettan Turkiet upp på andra sidan nät. Volleyboll.se levererar införrapport med förutsättningar, röster och länkar.

Matchstart 17:00 – sändningsstart 16:55 i SVT1/Play Länk till annan webbplats.! Lyssna på Radiosportens sändning! Länk till annan webbplats.

Lagkapten Jonna Wasserfaller jublar under en av juni månads Golden League-drabbningar mot Belgien. Foto: Robert Boman.

Svenska damlandslaget i volleyboll har ett par makalöst häftiga månader bakom sig, med silver i både European Golden League och Volleyball Challenger Cup. Det är en fortsättning på framgångarna som avlöst varandra under de senaste åren, där EM-succén 2021 under fjolåret följdes upp av guld i European Silver League.

Framstegen och lagets fina utveckling har gett eko i idrotts-Sverige. Även internt i laget gläds man över triumferna och med det växer hungern efter mer och större.

I det stundande Europamästerskapet väntar dock motstånd av allra högsta nivå. Varje match är stentuff och av stor betydelse. Trupp och ledarstab har målet klart för sig:

– Det första målet på denna långa resa är att försöka ta oss vidare från gruppspelet. Det är vad vi som lag siktar på och jag tror vi har goda möjligheter att lyckas. För göra det måste vi ta det träning för träning, match för match och dag för dag; jobba metodiskt och med rätt fokus, säger ställföreträdande förbundskapten Jukka Lehtonen.

"En perfekt start"

Sverige kommer få bekänna färg omgående. I fredagens premiärställning i Bürgwärchter Castello i Düsseldorf väntar alltså Turkiet som rankas som världens främsta landslag för tillfället, samt som en av favoriterna till att ta hem EM-titeln. Laget har världsspelare på alla positioner vilket visade sig i 2023 års upplaga av Volleyball Nations League där man stod som mästare. En av alla stjärnor att hålla ögonen på är sylvassa högerspikern Melissa Vargas som tidigare representerat Kubas landslag.

– Det är en perfekt start. Det finns ingen som helst press på oss i en sådan match. Snarare får vi en möjlighet att mäta oss med nivån som volleybollen håller i den absoluta världstoppen. Med det sagt har vi goda möjligheter att utmana dem och går för att hitta vårt spel, fortsätter Lehtonen.

För svenska superstjärnan Isabelle Haak är tillställningen extra speciell. I motståndarlaget lirar flera av hennes gamla lagkamrater från åren i Vakifbank Istanbul. Dessutom tränas Turkiet av Daniele Santarelli, ”Bellas” nuvarande klubblagscoach i italienska mästarlaget Imoco Volley Conegliano. Alltsammans är en repris från EM 2021 då samma scenario utspelade sig, med Isabelles dåvarande Vakifbank-coach Giovanni Guidetti vid rodret för Turkiet.

– Det är lite knasigt att det föll sig så här igen. Jag ser fram emot det och vi får väl se om de lägger upp någon särskild taktik mot mig eftersom de känner mig så bra. Självklart kommer det bli en tuff match, men samtidigt känns det skönt att kunna gå in i den utan press och snarare fokusera på att hitta vårt spel och vår nivå. Vi ser alla fram emot att komma i gång, säger Isabelle Haak.

EM 2021 var även senaste gången Sverige och Turkiet drabbade samman. De sistnämnda avgick med seger i tre raka set, men svenskorna pressade Turkiet rejält i första akten (29-31) och var bra med även i andra.

Under torsdagen fick Sverige för första gången möjlighet att träna i matcharenan Castello Düsseldorf.

Så avgörs EM-slutspelet

EM-slutspelet avgörs 15 augusti – 3 september i Belgien, Tyskland, Italien och Estland. Startfältet består av 24 lag: 4 arrangörer, 8 direktkvalificerade från EM 2021 samt 12 från EM-kvalet 2022.

Lagen är indelade i fyra sexlagsgrupper, med svenskt deltagande i grupp C som spelas i tyska Düsseldorf. Alla lag inom gruppen möter varandra en gång – och utöver värdnationen står Turkiet, Tjeckien, Azerbajdzjan och Grekland för motståndet.

Spelschemat är utmanande, med fem gruppspelsmatcher inom loppet av sju dagar, 18-24 augusti. Lagen som slutar på platserna 1-4 i gruppspelet kvalificerar sig för slutspelsfasen, som inleds med åttondelsfinaler. Därefter följer kvartsfinaler, semifinaler och medaljmatcher.

Åttondelsfinalerna och kvartsfinalerna spelas i Belgien och Italien. Belgien står sedan även värd för semifinal- och medaljmatcherna. Om Sverige går vidare från gruppspelsfasen väntar slutspelsmatcher i Belgien mot lag från grupp A.

EM-grupperna:
• Grupp A, Gent / Bryssel, Belgien:
Belgien (7), Polen (6), Serbien (1), Slovenien (12), Ukraina (11), Ungern (20).

• Grupp B, Monza / Florens / Turin / Verona, Italien:
Italien (3), Bosnien och Hercegovina (17), Bulgarien (8), Kroatien (13), Rumänien (19), Schweiz (28).

• Grupp C, Düsseldorf, Tyskland:
Tyskland (4), Azerbajdzjan (23), Grekland (16), Sverige (15), Tjeckien (10), Turkiet (2).

• Grupp D, Tallinn, Estland:
Estland (27), Finland (22), Frankrike (9), Nederländerna (5), Slovakien (14), Spanien (18).

*Aktuell Europaranking inom parentes (senast uppdaterad 31 juli 2023)

Nr. / Efternamn Förnamn / Klubblag / Moderklubb

Centrar
1 Arrestad Elsa / Örebro Volley / Lindesbergs VBK
3 Andersson Linda / MÁV Elöre SC (HUN) / KFUM Örebro
4 Wasserfaller Jonna / Hylte/Halmstad Volley / Degerfors Volley Orion
18 Nilsson Julia / Engelholms VS / Ystads VK

Spikers
9 Lazic Rebecka / RC Cannes (FRA) / Svedala VBK
10 Haak Isabelle / Imoco Conegliano (ITA) / Engelholms VS
11 Lazic Alexandra / Il Bisonte Firenze (ITA) / Svedala VBK
14 Hellvig Hanna / Sm’Aesch Pfeffingen (SUI) / Lidingö SK
17 Haak Anna / Cuneo Granda (ITA) / Engelholms VS
21 Larsson Elin / Portland University (USA) / IK Ymer

Passare
12 Gustafsson Hilda / Vandœuvre Nancy Volley-Ball (FRA) / KFUM Skellefteå
16 Julevik Vilma / Geneve Volley (SUI) / Tuve VK

Liberor
13 Brink Filippa / Engelholms VS / Engelholms VS
25 Andersson Emmy / Hylte/Halmstad Volley / Norsjö VBK

Ledarstaben
Jukka Lehtonen, stf förbundskapten
Anders Håkansson, team manager
Jonas Svantesson, assisterande coach
Laura Järvinen, fysioterapeut, strength & conditioning-coach
Sebastian Lilja, scout
Lasse Andersson, scout
Herman Sewelén, team media officer
Linda Fuller, naprapat
Patrik Överli, läkare

Fler nyheter

Publicerad: 2023-08-17

Senast uppdaterad: 2023-08-17

Visa fler nyheter

Sponsorer