Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Volleyboll-EM: Andraplatsen inom räckhåll inför gruppavslutningen

Sverige är klart för åttondelsfinal i 2023 års upplaga av Volleyboll-EM. En gruppspelsmatch återstår och det finns fortfarande mycket att spela om. Segraren i torsdagskvällens drabbning mellan Tjeckien och Sverige kan nämligen sluta tvåa i grupp C. Volleyboll.se levererar förutsättningar inför matchen som startar 17:00 i Castello Düsseldorf.

Sändningsstart 16:55 i SVT1/Play Länk till annan webbplats.! Lyssna på Radiosportens sändning! Länk till annan webbplats.

Foto: CEV

Sent under onsdagskvällen säkrade Sveriges volleybolldamer slutspelsavancemang efter seger med 3-1 mot Azerbajdzjan. Knappt 19 timmar senare är det dags för gruppspelsfasens femte och sista omgång. För motståndet står där Tjeckien som kommer kraftsamlat till drabbningen med en vilodag i ryggen. Förutsättningarna är alltså tuffa, men Sveriges volleybolldamer är redo för uppgiften och drömmer om andraplatsen i grupp C.

För den är de facto inom räckhåll och skulle vara i hamn i händelse av svensk seger samtidigt som Tyskland förlorar kvällsmatchen mot redan klara gruppettan Turkiet.

Tjeckien har dock samma fina läge, men också rejäl press på sina axlar. Laget är nämligen ännu inte helt klart för avancemang. Detta trots att de i nuläget håller den fjärde och sista slutspelsplatsen och att femman Azerbajdzjan spelat färdigt. Skulle Sverige vinna i tre raka set blir Tjeckiens setkvot så pass mycket sämre att man trillar ner under "sträcket", till fördel för Azerbajdzjan.

Det finns många olika scenarier, men kortfattat kan vi konstatera att Sverige kan sluta tvåa, trea eller fyra i gruppen beroende på resultaten i den sista omgången. Ju högre placering man slutar på i gruppspelet, desto högre seedning får man inför slutspelsfasen som tar vid i Bryssel med start på söndag den 27 augusti.

Trupp och ledarstab gläds över den redan säkrade slutspelsbiljetten, men har full fokus på kvällens tillställning där siktet är inställt på att ge sig själva so goda förutsättningar som möjligt inför fortsättningen:

- Vi vill avsluta gruppspelet på bästa möjliga sätt och ska inte lämna några stenar ovända, säger förbundskapten Jukka Lehtonen.

Tjeckien är ett bollskickligt lag som inför mästerskapsstarten rankade på 10:e plats i Europa; fem placeringar högre än Sverige. De fick en tuff start med förlust i tre raka akter mot Azerbajdzjan, men har därefter vuxit in i turneringen och höjt spelnivån match för match. Precis som Sverige så lyckas Tjeckien besegra värdnationen till lika Europafyran Tyskland, vilket säger mycket om kapaciteten de besitter.

Så avgörs EM-slutspelet

EM-slutspelet avgörs 15 augusti – 3 september i Belgien, Tyskland, Italien och Estland. Startfältet består av 24 lag: 4 arrangörer, 8 direktkvalificerade från EM 2021 samt 12 från EM-kvalet 2022.

Lagen är indelade i fyra sexlagsgrupper, med svenskt deltagande i grupp C som spelas i tyska Düsseldorf. Alla lag inom gruppen möter varandra en gång – och utöver värdnationen står Turkiet, Tjeckien, Azerbajdzjan och Grekland för motståndet.

Spelschemat är utmanande, med fem gruppspelsmatcher inom loppet av sju dagar, 18-24 augusti. Lagen som slutar på platserna 1-4 i gruppspelet kvalificerar sig för slutspelsfasen, som inleds med åttondelsfinaler. Därefter följer kvartsfinaler, semifinaler och medaljmatcher.

Åttondelsfinalerna och kvartsfinalerna spelas i Belgien och Italien. Belgien står sedan även värd för semifinal- och medaljmatcherna. Om Sverige går vidare från gruppspelsfasen väntar slutspelsmatcher i Belgien mot lag från grupp A.

EM-grupperna:
• Grupp A, Gent / Bryssel, Belgien:
Belgien (7), Polen (6), Serbien (1), Slovenien (12), Ukraina (11), Ungern (20).

• Grupp B, Monza / Florens / Turin / Verona, Italien:
Italien (3), Bosnien och Hercegovina (17), Bulgarien (8), Kroatien (13), Rumänien (19), Schweiz (28).

• Grupp C, Düsseldorf, Tyskland:
Tyskland (4), Azerbajdzjan (23), Grekland (16), Sverige (15), Tjeckien (10), Turkiet (2).

• Grupp D, Tallinn, Estland:
Estland (27), Finland (22), Frankrike (9), Nederländerna (5), Slovakien (14), Spanien (18).

*Europaranking inom parentes, så som den såg ut per den 31 juli 2023, inför starten av mästerskapet)

Nr. / Efternamn Förnamn / Klubblag / Moderklubb

Centrar
1 Arrestad Elsa / Örebro Volley / Lindesbergs VBK
3 Andersson Linda / MÁV Elöre SC (HUN) / KFUM Örebro
4 Wasserfaller Jonna / Hylte/Halmstad Volley / Degerfors Volley Orion
18 Nilsson Julia / Engelholms VS / Ystads VK

Spikers
9 Lazic Rebecka / RC Cannes (FRA) / Svedala VBK
10 Haak Isabelle / Imoco Conegliano (ITA) / Engelholms VS
11 Lazic Alexandra / Il Bisonte Firenze (ITA) / Svedala VBK
14 Hellvig Hanna / Sm’Aesch Pfeffingen (SUI) / Lidingö SK
17 Haak Anna / Cuneo Granda (ITA) / Engelholms VS
21 Larsson Elin / Portland University (USA) / IK Ymer

Passare
12 Gustafsson Hilda / Vandœuvre Nancy Volley-Ball (FRA) / KFUM Skellefteå
16 Julevik Vilma / Geneve Volley (SUI) / Tuve VK

Liberor
13 Brink Filippa / Engelholms VS / Engelholms VS
25 Andersson Emmy / Hylte/Halmstad Volley / Norsjö VBK

Ledarstaben
Jukka Lehtonen, stf förbundskapten
Anders Håkansson, team manager
Jonas Svantesson, assisterande coach
Laura Järvinen, fysioterapeut, strength & conditioning-coach
Sebastian Lilja, scout
Lasse Andersson, scout
Herman Sewelén, team media officer
Linda Fuller, naprapat
Patrik Överli, läkare

Fler nyheter

Publicerad: 2023-08-24

Senast uppdaterad: 2023-08-24

Visa fler nyheter

Sponsorer