Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Volleyboll-EM: Inför åttondelsfinalen Sverige-Serbien

Volleyboll.se levererar förutsättningar, röster och länkar inför måndagens EM-åttondel där Sveriges volleybolldamer utmanar regerande världsmästaren tillika Europaettan Serbien.

Sändningsstart 16:55 i SVT1/Play Länk till annan webbplats.! Lyssna på Radiosportens sändning! Länk till annan webbplats.

Foto: Justus Egermann

Dagen är kommen! Möjligheternas match är här!

För andra Europamästerskapet i följd har Sveriges volleybolldamer kvalificerat sig för slutspelsfasen. Här är det nu vinna eller försvinna som gäller för kontinentens 16 bästa landslag.

17:00 under måndagen ställs Sverige mot det Serbien som aspirerar på att vara den väldiga volleyvärldens mest väldekorerade damlandslag under de senaste åren. De dubbla VM-titlarna som finns med i bagaget säger allt. Under 2023 års Europamästerskap har Balkanlaget hittills gått rent genom ytterst tuffa grupp A, där det registrerades för fem raka segrar och endast två setförluster.

Förutsättningarna är uppenbart stentuffa för blågul del, men påminner om EM 2021 då Sverige ställdes mot Bulgarien i åttondelen och mot alla odds lyckades slå ut värdnationen efter en rafflande femsetare. Serbien är tveklöst vassare än det Bulgarien som fälldes där och då, men även Sverige har vuxit som lag sedan dess. Det har man bevisat gång på gång under den långa landslagssomaren 2023, då exempelvis Belgien besegrats tre gånger om. Och så sent som för en vecka sedan fick även Europafyran Tyskland kapitulera för de svenska volleybolldamerna, vars högstanivå är just väldigt hög.

– Jag har sagt det förut och jag säger det igen; det finns inget lag vi inte kan slå. Med det sagt kommer det inte bli enkelt och det är nog inte särskilt många som sätter sina pengar på oss, men vi gillar att slå ur underläge och ser fram emot utmaningen, har ställföreträdande Jukka Lehtonen tidigare konstaterat.

För svenska spikersystrarna Alexandra och Rebecka Lazic är tillställningen extra speciell. Tvillingarna har rötterna i Serbien och är bekanta med många av lirarna i det stjärnspäckade laget:

– Jag följde dem på alla stora mästerskap och ville se dem med en guldmedalj runt halsen. Nu är det jag som möter dem och vill ha en medalj så då behöver vi ju slå dem, konstaterar Alexandra i en intervju med SVT Länk till annan webbplats..

Matchen sänds i sin helhet i både SVT och Radiosporten och det finns även biljetter till försäljning via den här sidan Länk till annan webbplats..

Så avgörs EM-slutspelet

EM-slutspelet avgörs 15 augusti – 3 september i Belgien, Tyskland, Italien och Estland. Startfältet bestod från början av 24 lag: 4 arrangörer, 8 direktkvalificerade från EM 2021 samt 12 från EM-kvalet 2022.

Mästerskapet inleddes med fyra sexlagsgrupper, med svenskt deltagande i grupp C som spelades i tyska Düsseldorf. Alla lag inom gruppen mötte varandra en gång – och utöver värdnationen stod Turkiet, Tjeckien, Azerbajdzjan och Grekland för motståndet.

Spelschemat var utmanande, med fem gruppspelsmatcher inom loppet av sju dagar, 18-24 augusti. Lagen som slutade på platserna 1-4 i gruppspelet kvalificerade sig för slutspelsfasen, som nu har inletts med åttondelsfinaler. Därefter följer kvartsfinaler, semifinaler och medaljmatcher.

Åttondelsfinalerna och kvartsfinalerna spelas i Belgien och Italien. Belgien står sedan även värd för semifinal- och medaljmatcherna.

Nr. / Efternamn Förnamn / Klubblag / Moderklubb

Centrar
1 Arrestad Elsa / Örebro Volley / Lindesbergs VBK
3 Andersson Linda / MÁV Elöre SC (HUN) / KFUM Örebro
4 Wasserfaller Jonna / Hylte/Halmstad Volley / Degerfors Volley Orion
18 Nilsson Julia / Engelholms VS / Ystads VK

Spikers
9 Lazic Rebecka / RC Cannes (FRA) / Svedala VBK
10 Haak Isabelle / Imoco Conegliano (ITA) / Engelholms VS
11 Lazic Alexandra / Il Bisonte Firenze (ITA) / Svedala VBK
14 Hellvig Hanna / Sm’Aesch Pfeffingen (SUI) / Lidingö SK
17 Haak Anna / Cuneo Granda (ITA) / Engelholms VS
21 Larsson Elin / Portland University (USA) / IK Ymer

Passare
12 Gustafsson Hilda / Vandœuvre Nancy Volley-Ball (FRA) / KFUM Skellefteå
16 Julevik Vilma / Geneve Volley (SUI) / Tuve VK

Liberor
13 Brink Filippa / Engelholms VS / Engelholms VS
25 Andersson Emmy / Hylte/Halmstad Volley / Norsjö VBK

Ledarstaben
Jukka Lehtonen, stf förbundskapten
Anders Håkansson, team manager
Jonas Svantesson, assisterande coach
Laura Järvinen, fysioterapeut, strength & conditioning-coach
Sebastian Lilja, scout
Lasse Andersson, scout
Herman Sewelén, team media officer
Linda Fuller, naprapat
Patrik Överli, läkare

Fler nyheter

Publicerad: 2023-08-28

Senast uppdaterad: 2023-08-27

Visa fler nyheter

Sponsorer