Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Lauri Hakala kliver av förbundskaptensposten

Lauri Hakala slutar som förbundskapten för Sveriges volleybolldamer efter två historiskt framgångsrika landslagssäsonger. Personliga skäl ligger bakom hans beslut.

Hakala har lett damlandslaget genom två framgångsfyllda landslagssäsonger. Foto: Robert Boman.

Det var inför 2023 års Volleyboll-EM som Lauri av personliga skäl hastigt tvingades lämna damlandslaget. I hans ställe klev assisterande coach Jukka Lehtonen tillfälligt in som ställföreträdande förbundskapten och ledde laget genom mästerskapet, där Sverige lyckades nå slutspelsfasen för andra gången i följd.

Nu står alltså klart att Lauri inte återvänder till uppdraget. På hans begäran har Svenska Volleybollförbundet avslutat kontraktet.

– En mycket tråkig situation som vi alla önskar att den aldrig hade uppstått. Under Lauris ledning har damlandslaget under de senaste två säsongerna överträffat de sportsliga förväntningarna. Vi är oerhört stolta över prestationerna som han har varit med att skapa och är samtidigt ledsna över att inte kunna fortsätta tillsammans. Men det finns saker som är viktigare i livet och vi önskar Lauri all lycka, säger Simon Dahl, generalsekreterare på Svenska Volleybollförbundet.

Lauri Hakala jublar efter svensk seger i Rekordmatchen den 17 juni i Sparbanken Skåne Arena i Lund, då Sverige besegrade Belgien. Foto: Robert Boman.

Lauri har en lång och framgångsrik volleybollkarriär som både spelare och tränare och tog i mars 2022 över som förbundskapten för Sveriges volleybolldamer. Det blev en succéstart vid rodret, då laget spelade hem European Silver League-titeln bara några månader efter att han tillträtt.

Och framgångarna fortsatte in i det mäktiga landslagsåret 2023 då Sverige nådde historiska silver i både European Golden League och Volleyball Challenger Cup. I den sistnämnda av turneringarna – som även blev Lauris sista – var man blott två setsegrar från att avancera till Volleyball Nations League där de allra främsta landslagen årligen gör upp i världsvolleybollens absoluta finrum.

Under Golden League-samlingen besegrade man bland annat stornationen Belgien – då rankade tolva i världen – tre matcher i följd och slog nytt publikrekord (3072 åskådare) för svensk damlandslagsvolleyboll i och med finalen mot Ukraina som avgjordes i Lund den 9 juli.

Under Hakalas ledning har damlandslaget klättrar kraftigt på världsrankingen, där Sverige nu etablerat sig topp 30 med goda chanser att kvalificera sig för VM 2025.

Lauri avstår fortsatt förfrågningar från media och hänvisar all kontakt till Svenska Volleybollförbundet.

Arbetet med att rekrytera ny förbundskapten till svenska damlandslaget i volleyboll är i gång.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-11-01

Senast uppdaterad: 2023-11-01

Visa fler nyheter

Sponsorer