Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Giulio Cesare Bregoli ny förbundskapten för Sveriges volleybolldamer

Nya förbundskaptenen för Sveriges damlandslag i volleyboll heter Giulio Cesare Bregoli. Italienaren, som under klubblagssäsongen coachar Chieri i världens främsta volleybolliga, har tillträtt posten och påbörjat planeringen inför den intensiva landslagssäsongen 2024.

Giulio Cesare Bregoli under en Europacupmatch med klubblaget Chieri, våren 2023. Foto: Europeiska Volleybollförbundet (CEV).

Giulio Cesare Bregoli kliver in i förbundskaptensrollen med stort volleybollkunnande och tunga meriter. I över tio år har 49-åringen varit head coach på högsta europeiska nivå. Först i franska Saint-Raphaël Var Volley-Ball (2013 - 2019) som han utvecklade till en toppklubb i LNV. Sedan i italienska Serie A-klubben Reale Mutua Fenera Chieri (2019 - ) som i skrivande stund placerar sig på femte plats i världens mest konkurrenskraftiga volleybolliga, där också svenska spikertrion Alexandra Lazic, Anna Haak och Isabelle Haak huserar.

– Först och främst är det en ära att få bli förbundskapten för Sveriges damlandslag i volleyboll. Känslan att ett annat land valt mig som representant för dem känns oerhört häftig. Det är ett stort steg, en härlig möjlighet och spännande utmaning för mig. Jag är exalterad inför uppgiften och kan knappt bärga mig, säger Giulio Cesare Bregoli till volleyboll.se

Giulio har även haft landslagsuppdrag tidigare. 2017 – 2022 var han assisterande tränare i Italiens damlandslag, med vilka han bland annat bärgade EM-guld (2021) och såväl silver som brons i VM (2018, 2022).

Att han stannar länge i de lag han tar sig an vittnar om att han är uppskattad och att han går in helhjärtat i varje uppdrag. Framgångarna på planen talar också sitt tydliga språk. I Frankrike förde han sitt lag till ligatiteln två gånger innan flytten gick till hemlandet.

Väl där har framgångarna sedan fortsatt med imponerande placeringar på övre halvan av Serie A-tabellen. Så sent som förra våren ledde Giulio sitt Chieri hela vägen till mästartiteln i Europacupen CEV Volleyball Challenge Cup.

Nu sätts han alltså vid rodret för Sveriges damlandslag, ett uppdrag han kombinerar med jobbet som head coach i Serie A.

– Jag har med nyfikenhet följt lagets resa de senaste åren, så när den här möjligheten dök upp fanns aldrig någon tvekan – beslutet var enkelt. Sverige har stor potential och starka spelare runt om i Europa, varav jag kan följa tre på nära håll i Italien. Sedan går det heller inte att förneka att det känns stort att få jobba tillsammans med en spelare som Isabelle Haak. Jag coachade mot henne i Frankrike när hon tog klivet utomlands och jag coachar mot henne nu igen i Italien. Jag vet vad hon går för, om man säger så. Låt oss konstatera att jag är glad att ha henne på min sida nätet i landslaget, fortsätter Giulio.

Foto: CEV, Robert Boman, Chieri '76. Montage: Svensk Volleyboll.

”En mycket spännande tid”

Arbetet med att tillsätta ny förbundskapten har varit ambitiöst och noggrant.

– Vi är glada och stolta att kunna presentera en så skicklig och meriterad tränare som Giulio som ny förbundskapten för damlandslaget. Han kommer med enorm erfarenhet och leder och utvecklar toppspelare på daglig basis i världens bästa volleybolliga. Vi har haft en bra dialog från första stund och samsyn i hur laget ska ta nästa kliv i sin utveckling, säger sportchef Angelica Ljungqvist som lett rekryteringen.

De senaste årens blågula framgångar har gett eko i den väldiga volleybollvärlden, något som märkts tydligt i processen med att tillsätta ny förbundspaten, konstaterar Ljungqvist vidare:

– Intresset för att träna vårt damlandslag är stort. Det är många coacher av hög kaliber som lockats av möjligheten, vilket känns otroligt kul. Vi befinner oss i en mycket spännande tid där vi fortsatt satsar mot allra högsta nivån. Förra året var tjejerna uppe och nosade på avancemang till Volleyball Nations League och visade att steget dit inte är långt borta. Det har gjorts en stark resa de senaste åren och den vill vi fortsätta på tillsammans med Giulio. Vi tror att han kan fortsätta utveckla både laget som helhet och varje spelare individuellt.

Golden League och EM-kval 2024

Sveriges volleybolldamer har ett fullspäckat 2024 att se fram emot. I maj och juni utmanar man på nytt i högoktaniga nationsturneringen European Golden League Länk till annan webbplats., där det i inledningsfasen väntar sex matcher mot sex olika landslag. De två första tillställningarna spelas på hemmaplan 17 respektive 19 maj.

I augusti kliver sedan såväl damlandslaget som herrlandslaget in i kvalet till 2026 års EM-slutspel, vilket kommer ge ytterligare chanser att uppleva våra landslag på svensk mark.

Arbetet med att rekrytera ny förbundskapten för herrlandslaget är i slutfasen. Håll utkik på volleyboll.se och i våra kanaler på sociala medier för löpande uppdateringar om landslagen!

Nya publikfester att vänta under landslagssäsongen 2024. Foto: Robert Boman.

Fler nyheter

Publicerad: 2024-01-08

Senast uppdaterad: 2024-01-08

Visa fler nyheter

Sponsorer